rants: cerita hari rabu.

Published November 10, 2010 by crystalights

 

dah la aku malas nak gi konvo.

pas tu aku malas nk gi bank, byr yuran konvo.

pas tu tgh tggu giliran membayar tu, tibe2 kereta kene saman la pulak.

kene saman dgn polis raja di malaysia diraja malaysia pulak tu. (bukan dgn PBT).

saman ader dua keping pulak tu.

konon menghalang lalu-lintas dgn takde road tax.

.

tak rase suay (su-way/su-wei) ke konvokesyen ni?

.

makcik pengguna bank tu pun satu hal.

org dh siap nak ambik nmbr gilirn dier sruh org isikan borang utk dier. tgok muke takde la tua mane pun smpai tak boleh nak bace borang sndiri. tapi nampak pulak borang mane nak di-isi.

last2 kesian. aku isi la jgk. borang mak cik yg byk duit tu. (kuar duit smpai ribu tapi sruh aku isi, tak bahaye ke. kot2 aku tulis extra kt situ pas tu volunteer amekkan duit skali tak ke naye).

pas tu nmbr gilirn aku la yg lmbat.

pas tu kereta kiter yg kene saman.

pas tu ayah balik tarik muke

mcm nak kunyah je kertas saman tu

pas tu kene bebel.

.

mak kater saman takder road tax tu lgi mahal drpd harge 1 road tax.

.

whatever.

where did all that tax money go anyway?

tgok jlnraya kat pekan ni takde la elok maner pun.

sopak merata2.

buat jln mcm tak siap.

parking atas line putih tepi bank pun nak saman “menghalang lalu lintas”.

dah la tempat parking tak ckup.

tnggu traffic light tapi dah hijau pun tak boleh jalan

sbb kene bgi laluan kt segerombolan VVIP lalu lintas dulu

pas tu by the time dorg hbis lalu je traffic light merah balik

kene tnggu lagi satu round punye traffic light-waiting.

whatever.

whoever invented this effin’ sick road rule anyway?

dah la kene tala. kene lanyak. pas tu kene pijak lagi.

.

org yg dh dpt byk benefit dpt lg privilege. exceptions. excuses. immunity.

what an undeserving world.

people who risk their backs to earn money then have to risk their backs to spend money and then have to risk their backs to save even a little bit of money.

how can we ever earn enough money if this is the kind of life that we’re trapped into?

.

isn’t it just a vicious circle?

isn’t voting just a waste of time?

.

does the wakil rakyat speak on behalf of the rakyat? or on behalf of himself?

does he serve his people, or his people serve him?

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: