rasa hati. isi hati.

Published December 27, 2010 by crystalights

 

jadi aku pun tulis isi hati aku dlm satu email dan save dlm draft.

bile bukak draft cume tinggal nk click kotak “send” je.

and then akan keluarlah semua yg aku simpan sejak berbulan yg lepas.

bunyi mcm gempar tapi sbnrnye takde ape2 pun.

just. aku dh ckp aku nk bgtau so memandangkan tak dpt2 jgk jumpe, inilah pilihan yg aku ader utk beritahu dgn cara yg aku rse sebaik mungkin utk semue.

skrg aku tak rse ape2 pun.

sbb semua dh digali keluar utk coretan isi hati tu.

.

why do you think i write?

i have my voice, do you think i can’t talk?

sometimes it does feel like i’m writing to survive.

so that i don’t break. or fall apart.

everytime i solve my own mess i feel accomplished if i did it without confiding in anyone.

because it’s hard to not talk about things with people. in the past i do that a lot, and sometimes i don’t like that. i don’t even like myself for doing that.

i don’t like to feel like i am dependent upon them to get through my life crises or whatever.

.

so, yes.

sometimes it’s a problem bile aku pulak yg tak tahu mcmane nk react bile dibentangkan dgn krisis org lain.

kalau straightforward, direct questions aku boleh cube jawab, tapi persoalan yg abstract2 ni aku ader masalah nk respond.

sbb ader byk hal yg sbnrnye berbeza ikut individu.

aku tak boleh cakap kkak m jgn mkn mcm tu tiap2 hari nnti gemuk!! atau cakap bahawe aku takkan gemuk sbb aku mkn sikit je

sbb aku mkn sikit pun belum tntu kurus dan kkak m pulak m’mang boleh mkn berape kali ganda pemakanan aku tanpa perlu pkir atau hdapi masalah kegemukan langsung.

dier memang tak pernah gemuk. dulu2 mse kecik2 tu aderlah tembam2 sikit sblm msuk tadika, umur pn dlm 3-4 tahun kot. tu je. lepas tu terus kurus smpai skrg.

bukan mcm aku. cume dpt kurus kalau mkn sikit, kerje byk then tambah ngn work out. dlm pemakanan yg sikit tu kene tapis lg jenis mknn yg aku mkn.

jd aku sedar pertimbangan aku semate2 bukanlah penyelesaian utk situasi semua org.

sbb semua org tak same.

lagi satu pasal sense.

kdg2 org tak ckp aper dier rase, tapi kalau kiter ader sense sepatutnyer kiter boleh rase ape yg dier tak ckp tapi sbnrnye itulah isi hati dier.

mcmane nk ader sense?

bukan semua org ader sense terhadap semua org, kdg2 org tertentu je yg boleh ader sense terhadap org tertentu.

mcm dlm family ke.

ataupun yg lain2.

kalau org yg betul2 observant mungkin dier ader kecenderungan lebih utk ader sense terhdp lbih ramai org, wlwpun org tu bukan dlm lingkungan yg familiar bg dier.

mcm intuisi.

intuisi tu bukan ilusi. ilusi tu bukan premonition.

tlg someone bgtau org yg buat drama tu, check balik aper maksud ilusi.

jgn buat drama promo punye la lebat, tapi definisi tajuk tak kene dgn cerite.

penat je publishing company kluarkan dictionary, tapi berape ramai yg betul2 bace?

anyway.

the thing is that bile org tanye aku soalan mcm “i feel like dot dot dot because he makes me feel like dot dot dot but i don’t wanna do anything about it but still i can’t just dot dot dot what should i do?”

dlm kpale aku pulak yg bertanye “what should i do?”

kdg2 aku nak tolong padamkan rase yg tak diingini utk org2 ini tapi nk buat camane,

life is not that straightforward.

mcm bile aku dpt sense org tu tgh sedih wlwpun dier tak ckp (pasal kesedihan dier). tapi dier ckp pasal bnda lain yg agak insightful pasal life dier. and then dlm hati aku pulak yg rse sedih sbb tak dpt tlg hilangkan kesedihan dier.

if only it’s enough to just feel.

yeah, if only.

but again,

life is not that straightforward.

and this is how i feel when people share things and there’s nothing that i can do to fix it.

so i don’t want people to fix my problems too (because most of the time they can’t. that’s why those are my problems. because i am the one who’s supposed to face it and fix it).

that is how i see it, for me, that is.

lebih baik aku jgn luahkan masalah aku pd org yg aku tau tak dpt selesaikan masalah aku. supaye aku tak membawa masalah ke dalam hidup org.

tapi kalau org luahkan masalah pd aku, aku tak kisah utk terima dan dgr, cume mungkin aku dpt tolong, mungkin tidak.

tapi kalau nk harapkan aku korek masalah org utk dibentangkan pd aku, then itu aku tak setuju.

kalau org nk cerita pd aku, cerita la.

kalau dier nak simpan jadi pekasam, simpan la. aper pulak hak aku nak pakse dier kluarkan cerita tu.

nak simpan, simpanlah.

tapi kalau aku dah tanye betul2 kau nak simpan jugak, biasenye lain kali aku tak tanye lagi.

mase tu kalau kau nk cerita jugak pun aku dh tak nak tahu dh.

because as much as i am a curious soul, knowing everything isn’t everything to me.

.

jadi cerite yg pnjg ni ibarat isi hati aku bile org luahkan isi hati pd aku.

kdg2 aku rase, ape2 yg berkait dgn hati ni selalu sgt berlarutan smpai memudharatkan.

seolah2 hati kiter terlalu sempit dan kecik utk kiter beri ruang dan peluang utk menjage hati org lain.

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: