dear nana (13.3.2011).

Published March 13, 2011 by crystalights

dear nana,

this is my uni.

kat sini dorg mostly panggil faculty as “school”.

so kalau my sgporean hsemate nak tanye psl kelas kdg2 dier ckp: “hari ni you tak pergi skolah?” (mcm aku ni still prgi skolah lg je).

this is actually taken through the tinted glass walls from the staircase inside. i wonder how much the walls cost (or if they’re  really glass). 

this is the archway leading to the old arts building. nama building tu memang OLD Arts.

ini building utk arts ngn history cam gitu2 la.

cube bygkn how much of the land is used for the design. padahal stakat halaman je.

nampak mcm very mythical & mysterious kan? tapi sbnrnye ni cume pintu carpark je. masuk dlm jumpe tempat letak kereta pastu dah. takde pe2 pun yg mysterious dlm tu.

this is the very historical sundial at the arts and history part of the campus. i think a few decades ago somebody presented this sundial as a gift to the school. pas tu they put it here jd mcm tugu pulak (tapi cam takde org je yg peduli. sian dier).

untuk tanaman tepi2 jln ni they actually brought in huge. white. roses. (at the business school). padahal tepi jln je ni.

ni tempat parking basikal. je. tapi sgt pjg dan luas next to another halaman yg use a lot of space.

.

okayla tu.

malas nak sumbat byk2 gambar lg.

but despite all the architecture and design and seasons and weather and environment,

why would people want to live where they didn’t come from for their entire lives?

and yet that is what i see a lot here. 

utk aku, stakat dtg merantau je kire okay la, tapi kalau nak tinggal betul2 i don’t think we can get that kind of feeling that we get when we’re in our own homeland.

.

ala. time ni laa nak kisah psl negare + tanah air. selame duduk msia tu takde pun beriye sgt. skrg dh end up kt sini. padan muke.

.

tapi bagi aku budaya dan nilai hidup tu penting. bile kite grow up in this kind of environment mungkin nilai dan cara hidup kita pun tak sama dgn yg dtg dari asal usul kita.

cuba bygkan kalau anak2 kita tak reti hidup berbudaya + bertatasusila. langgar org dh la tak ckp sorry, pas tu mencarut plak tu kat org yg ckp sorry tu. tertumpahkan air panas kat org pun lepak je.

(mcm aku pnah kene stakat ni).

.

sbb tu la budaya, asuhan dan agama tu penting. bukan aku nk ckp kaum aku sume baik2, just aku nak ckp dah ada agama yg betul, budaya dan asuhan yg betul, gunekanla sume dgn betul.

jgn la jd mcm org tak bertamadun.

*dgn nada sakit hati*

.

okayla.

aku nak stop.

i want to rehat before i have to research some stuff for tomorrow’s grpwork.

.

(13.3.2011)

-me-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: