this twisted tale

Published April 25, 2011 by crystalights

(this is a long one so don’t read if you’re looking for a short happy story).

i realized that you can write 2072 words worth of essay in 2 weeks with 20 references, while simultaneously attending classes, groupwork meetings, completing a group presentation and a group assignment, a solo presentation, a 3-day class trip, tutorials, and some gatherings (and it’s all in god’s will).

kalau tuhan dah tentukan: boleh, maka mcm mane pun keadaan tu nampak mcm tak boleh, insyaAllah it will tetap jadi boleh.

skrg i have another assignment i have to pass up online the day after tomorrow.

so before i start coming up with whatever that is about, let me just word-vomit an entry (or two) here before my anguish eats up my whole purpose.

okay.

p a r t   1 .

mule2 skali, ader byk benda yg aku buat yg aku rase aku yg dulu mungkin takkan buat.

(so, kenape buat?)

sbb:

ape yg aku RASE NAK buat tak sepenting ape yg aku PERLU buat.

aku PERLU:

tunaikan tanggungjawab aku FIRST, yg lain2 tu kemudian la.

aku RASE NAK:

ikut perasaan aku FIRST, yg lain2 tu kemudian la.

so

p a r t   2 .

berdasarkan analysis part 1,

ape yg akan jadi kalau aku buat ape yg aku RASE NAK buat?

possible hypotheses:

1. i might cry less but get angry more

2. i might have more alternatives to make people’s lives a living hell

3. i might lead a simpler life where everything is about me

4. i might have more people who agrees with everything i do regardless of right or wrong

5. i might feel like i’m smarter than most people my age and not feel bad about making people older than me feel dumb and degraded

6. i might become selfishly cold-blooded right down to the core and live a life of hurting people just because i don’t want to be hurt

7. i might be the most self-centred bitch of my kind while doing everything i want and not give a damn about anything else at all

so

what’s stopping me from that?

why am i the way i am?

generally accepted answer:

you can’t really answer that correctly. you don’t know me.

specifically accepted answer:

because you are god’s creation with internal characteristics and exposed to external environments

(answers may vary accordingly).

p a r t   3 .

mari kiter review balik secara kasar dialog2 dlm tempoh b’berape minggu ni.

you dah draft ke-5 then dah stop. ambik nombor ganjil (je la), kalau i, i stop at 3rd draft, i takde mase nak spend berjam2 utk 1 keje sdgkan i boleh use that time utk buat keje lain

bukan aku takde keje lain yg nak dibuat smpai spend so much time utk each and every assignment, tapi kalau aku buat sesuatu tu dgn tak bersungguh2, aku rase bersalah. terase mcm aku dh lakukan kesilapan kat situ. itu la namenyer “tanggungjawab”. you kene “tanggung” your duty and you kene “jawab” aper yg you buat.

..i pun dah set jam..(you) ketuk pintu ala i nak bangun (solat) lambat sikit..

aku just takut kau terlepas subuh. sorry sbb rase takut untuk kau (dan aku). kalau kita mati nanti kalau kita ditanya kenapa terlepas subuh boleh jamin tak bahawa kita takkan ckp: “org ni yg tak kejutkan aku”

?

are you bathing?

no, i wasn’t. i was performing my ablution a.k.a berwudhu’.

sorry to say that i feel bad that you don’t know that sedangkan you are a malaysian albeit practicing a different religion than mine.

kat malaysia you tinggal kat mane eh smpai tanye soalan mcm tak tahu pulak org Islam memang commonly gunekan air dlm preparation nk solat. bukan ke kat Malaysia surau & masjid ada merata2 negeri, lagi2 Selangor daerah kau tu. tak prnah nampak ke barisan paip air kat perkarangan masjid ataupun org berwudhu’ time solat jumaat or solat aidilfitri? ataupun you’re just being sarcastic sbb takkan la org nak take a bath in a small wash-basin/sink in a uni’s commonly used toilet. tapi takpela, lagi snang aku anggap kau tak tahu, hati aku pun tak sakit.

what if you don’t tell anyone? is your god gonna throw lightning at you?” *sambil gelak2* then, “i’m sorry, i shouldn’t tease you“.

wahai org putih, even if i don’t tell anyone about going to a pub, my god knows. i don’t know if i’ll get lightning thrown at me (only god knows that) but i do know that i can get thrown into hell for my sins. maybe you find it funny to tease people like me but trust my god that there is nothing funny about hell.

..dah bangun awal (siap solat subuh) dah sbb mlm tu tak boleh tido..(then) i dah nak terlelap dah lepas tu (you) ketuk pintu terus i tak boleh tidur.

aku tak tahu kau dah sembhyg subuh lebih awal sbb kau pun tak kejutkan aku. tapi memandangkan aku dh bangun sembhyg subuh aku pun kejut la kau sbb aku rase tu tanggungjawab aku (sbg org Islam), tak sangke pulak kau baru nak tido dan tak sangke pulak ketukan aku yg bermomentum sederhana-kecil dan bervolume rendah tu beserta kata-kata “x, bangun sembhyg subuh” tu boleh menyebabkan kau terus terjaga segar bugar sepanjang hari.

aku tak tahu la ni salah aku ke (sbb kejut kau bangun tanpa arahan dari kau) tapi aku rase tuhan aku dah arahkan muslimin & muslimah utk mengajak kpd kebaikan sama2, cthnyer dlm hal2 mcm solat, so aku rase tak sedap hati kalau aku bangun dan hanya make sure diri sendiri je yg solat. tuhan kita kan same? aku dah ckp sorry dah (ader la dlm 2-3 kali kot) and then kau ckp tu “hal kecik je” tapi kau mcm tak pandang muke aku pun dan tak really b’ckp dgn aku like the same way kau b’ckp dgn org lain. bile aku tanye/ajak nak pergi talk/kuliah ptg kau ckp “i stakat nak temankan x je (la) (pergi supermarket)” sambil pandang tingkap dapur.

so, betul ke kau cume rase tu hal kecik?

aku dah bace buku tu beratus2 page pun aku rase tak happy

then bacelah al-Quran.
bukan aku nak kata buku motivasi tu tak baik, cume risalah yg paling baik itulah Al Quran.

(kami) memang join isma pun. cume (kami) tak aktif“.

then mgkin kau lebih tahu dari aku (yg bukan ahli ni) tntang ape program yg boleh kau sertai jadi mungkin takde la halangan dari sudut informasi utk kau dtg and dengar the talk or majlis ilmu so kalau aku dh ajak more than 3 times maksudnyer boleh la kan kalau kau memenuhi ajakan aku?

(i) tahu. my uncle and aunty slalu ader situ (dorg yg organize kn talk tu).

then dtg lah dgar kuliah, boleh sama2 jemaah skali sambil jage ukhwah family.

..kat sini mat salleh tengok hati (bukan rupa)..tak macam (org) kat malaysia

..kat sini diorg protect their women..(org) tak boleh (kacau) kalau you tak nak/tak suka/tak rela..

..sbb tu la i duk sini (sbb i nak) lari dari (mentaliti) (ke)melayu(an)

aku rase, aku kesian kat kau. kau confirm ke mat salleh tak tengok rupa? maksud aku mat salleh ni bukan muhammad bin salleh tau, tapi org putih yg ada kat sini. so terus terang ckp, berape byk org putih yg kau dh jumpe spjg kau ada kat sini utk menyokong statement kau tu? dah buat kajian? berape p value nyer utk research kau tu? brape confidence interval dlm research kau?

org putih atau tak, bukan ke lelaki tetap lelaki?

kalau nak cerita pasal protecting women, agama kita la yg lebih mem’protect’ women. cuba baca sikit khutbah terakhir rasullullah, ape yg dier pesan kpd umatnyer tentang perlindungan perempuan/wanita?

negara ni practice our religion ke?

bukan aku nak ckp negare aku tu baik sgt (faham2 je la camane kan), tapi my point is that even if it seems to you that our country tu mcm tak best pun, this (foreign) country pun bukanlah contoh negare yg terbaik.

kalau kau nak lari dari mentaliti melayu bukan ke ibarat kau nak lari dari diri sendiri, sbb bukan ke diri kau tu pun melayu?

bukan aku nak ckp mentaliti melayu tu betul, tapi my next point is that kalau semua org lari dari bangsanya kerana tak suka dgn cara pemikiran bangsanya then smpai bile baru cara pemikiran bangsanya itu dapat dibetulkan? 

to run away because you rasa something is bad is one thing, but if everyone who runs away doesn’t try to change what they’re running away from, what if setiap yg berlari itu sbnrnye membawa sedikit sisa benih mentaliti melayu tu and then membawanye ke pelosok dunia yg lain? akhirnye kita mungkin akan ada byk kelompok2 bermentaliti melayu yg begitu di serata dunia.

so why not: “be the change that you want to see”, like what mahatma gandhi says.

on the phone with me you said:

..you nak balik esok ke? (hbis) mcmane i nak mandi?

tapi on the phone with her you said:

..rase bersalah sbb nadia kene balik hantar kunci

aku balik la jugak (jauh2 dlm 35 mins tumpang kereta org pulak tu) sbb tak nak kau rase disusahkan kerana aku. tapi kan, betul ke ni salah aku? isn’t it an unspoken rule siape kluar bawak kunci sendiri? yes aku terlupe that you are still in the house so aku pun lock pintu bilik tapi kau angkat brg2 and pergi bilik lain the night before and kau lock pintu bilik yg kau masuk tu, mcmane aku nak tahu kau hanya angkat brg2 tido SAHAJA dan bukan brg2 PENTING yg lain mcm KUNCI BILIK? sbb laptop ngn charger kau bawak, tu bukan brg utk tido pun; tibe2 kunci bilik pulak yg kau tak bawak. pas tu senang la put the entire blame on me (walaupun i didn’t even see your face the morning that i left, mcmane aku nk ingat that i need to leave the room open for you to enter; kau pun tak mengingatkan atau berpesan:”jgn kunci pintu bilik”). pas tu aku dtg all the way tumpang kereta org dari werribee tembus ke city smpai area rumah dlm traffic congestion tu semata2 utk bukak kan pintu bilik for you and say sorry (again) and then kau tak bangun pun dari katil bilik yg kau spend the night tu utk at least tunjukkan penghargaan dgn betul.

kalau aku tak balik pun, kau still boleh mandi la, toilet bukannye dlm bilik. aku bukannye tak balik seminggu, cume tak balik 1 malam je. takkanla tak boleh mandi kalau takde towel merah and baju special kau tu.

.

so,

p a r t   4.

okay.

sbb tu kalau boleh jgn ckp or buat ape2 kat aku benda2 yg kamu2 tak nak aku ingat.

sbb once kau ckp and aku dgar, kalau dier mencucuk hati aku berkemungkinan besar dier akan terus stay there sampai mati.

sbb sometimes kalau aku tak ckp, aku nangis. atau marah. atau play this twisted cold war where i never really get tired of not speaking.

tapi aku tahu i shouldn’t do that cold war thing, it’s not right.

this is where tanggungjawab comes FIRST and ape yg aku RASE NAK buat comes later.

walau ape pun yg aku RASE NAK buat terhadap people like you, ader a few things yg hold me back.

anyway,

in this life that you’re living, what is your purpose?

is your purpose more important than everything else?

is your purpose only for you and your sake?

kdg2 aku rase ader byk benda yg buat aku nak run away cepat2 and leave this country.

rakyat tanah air aku yg aku jumpe kat sini pun mcm2 jenis attitude yg ader, kdg2 aku rase tak larat la.

babe, you ni rakyat malaysia ke aussie?

org melayu ke org putih?

serangan barat untuk tegakkan kepentingan kuasa, harta & agama dier bukan sekadar physical shj, serangan pemikiran yg dicetuskan boleh jadi lebih menghancurkan dan meracunkan especially dlm zaman pasca modenisasi mcm skarang ni.

they have a mission. they know our weaknesses and strengths sejak rentetan kisah zaman perang salib lagi. they know that we are only strong because of our akidah and religion.

jadi kita sbg org Islam ni boleh ke kita biarkan saf kita diretakkan?

boleh ke kiter feel safe?

.

sbb tu la aku kata:

ape yg aku RASE NAK buat tak sepenting ape yg aku PERLU buat.

.

so semua yg aku ckpkn ni adalah untuk mengingatkan diri aku jugak tentang siapa aku dan aper misi aku.

bukan aku nak tunjukkan kelemahan sesape atau nak tuding jari pada org2 dlm persekitaran aku, tapi just aku nak tulis aper yg ada dlm hati & fikiran aku these days.

.

so there.

i think i’ve said more than what i usually say here.

tgok word count pun lagi byk dari essay yg aku tulis for 2 weeks tu.

(this is 2100 words).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: