Archives

All posts for the month May, 2011

it’s a jungle. hutan rimba alam semesta.

Published May 31, 2011 by crystalights

honestly,

bagi pendapat aku la,

bile kiter tunaikan apa2 yg dituntut, tu tak bermaksud kita ni org yg baik dan suci.

itu just bermaksud kita menjalankan kewajipan kita.

faham tak?

keyword: “wajib”.

mksudnya kita just buat apa yg spatutnya kita buat.

sbb m’mang patut pun kita buat mcm tu.

bukannya bermaksud kita ni sgt luarbiase istimewa,

itu kan tugasan yg dh ditetapkan kpd kita.

itu la namenyer kewajipan.

cuma mgkin kdg2 ada org buat lebih baik, ader org buat tak seberape (mcm aku ni).

mksudnya,

bukannya org yg buat dan tunaikan kewajipan tu lebih mulia sgt2 dari org yg tak buat,

tapi just org yg tunaikan kewajipan tu dpt la lebih dekat dlm beransur2 memenuhi tanggungjawabnya bila ditimbang dgn wktu,

sbb bila tanggungjawab tu tak dipenuhi boleh jadi bertindan2 dan bertambah2 sdgkan mase smakin sedikit ditinggalkan utk kita.

.

maksudnya

(bagi aku la)

just because org tu pakai tudung, solat, tak mencarut,

bukan mksudnyer dier sgt mulia.

it just means dia lebih dekat dgn tujuan penyempurnaan tanggungjawab dia sbg insan tu.

.

jadi bila kita tak mencarut, tak berkasar dgn org, tak dedahkan kehormatan diri,

bukan bermaksud kita sgt special.

itu hanyalah salah satu bentuk cara hidup bagi kita memenuhi tuntutan kewajipan ke atas diri kita.

.

so

aku rase tak perlu pun nak keep on mentioning pada org betape “terpelihara”nya perwatakan dan budi pekerti kita

semua tu bukan utk tontonan umum

semua tu utk penilaian tuhan

.

dari cara bercakap dan gaya hidup pun mungkin org boleh dpt rasa

sbb sesuatu yg baik tu biasanya tak terhenti dimana ia bermula

biasanya takkan hilang walaupun terselindung

sbb kebaikan yg sebenar tu bukan utk membuktikan apa2 di sisi manusia, kan?

kalau org lain dpt rasakan sesuatu kebaikan dari seseorg tu, then bagus la

tapi kalau tak mcm tu then tak sepatutnya memberi kesan pun pada kebaikan tu

sbb yg baik tetap baik.

yg elok tetap elok keadaannya walau org tahu ataupun tidak.

.

mcm Saidina Umar prnah ckp psl “mencari kemuliaan selain Islam”, bukankah “kita akan kembali hina”?

kerana seseorg tu “menjadi mulia kerana Islam.”

.

so boleh tak kalau aku ckp aku tak berminat utk tahu betape besarnyer erti ‘tidak mencarut’ dan ‘tidak menyakiti org’ dari sudut keperibadian seseorg yg mengamalkannya?

sbb byk je org dlm dunia ni yg mengamalkannya tapi tak terasa besar pun, malah terase gusar kalau2 tak dpt diteruskan amalan2nya

.

dunia ni lebih daripada apa yg kita sangkakan sgt besar dari sudut pemikiran kita.

.

it’s not perfect.

it isn’t just a small playground in the corner of your back yard

it’s like a jungle of carnivores.

so why not we just: get over ourselves

.

if the universe is a kingdom,

we’re not the queen.

.

Advertisements

adil disisi Nya

Published May 31, 2011 by crystalights

aku rase agak bengang sbnrnye.

sbb aku tak rase pun kau respect aku as a colleague. no, i think, as a person.

aku rase aku tak la tahu everything

tapi ader la jugak yg aku tahu yg mgkin aku boleh kongsi (kalau hati aku tak sakit sgt laa).

tapi nak buat camane, hati aku sakit pun tak boleh dijadikan alasan utk menyakitkan hati lain, kan

nanti jadi mcm berdendam pulak. (kan tak elok cam tu).

.

so

i wish that i can keep on doing what i have to do

and not be tired because of you.

.

tapi seriously,

i thought you know everything

kenape aku kene tolong kau?

.

(sbb:

aku org Islam).

.

tu je jwpn nyer.

aku tak boleh reckless sgt

sbb aku masih ada agama yg perlu jadi pegangan hidup aku.

.

so, aku tak patut merungut2 like the past 4 years.

sbb aku dh diberi pengetahuan ni,

i have to embrace it.

dan berkongsi ape yg aku dpt

supaye org lain pun tak merungut2.

.

Allah itu adil.

Dia lah sebaik2 pemberi pengetahuan.

bukan manusia biasa mcm aku.

apa yg aku tahu pun adalah dgn izin-Nya.

.

sekian.

.

ceritaku. cerita kita.

Published May 30, 2011 by crystalights

aku baru habis sketching ngn isi numerical data, blom hbis calculate ngn isi profile lg.

and then after all that’s done, i have to interpret and analyze what the data is saying and why.

.

feeling tired is normal

although just a little bit worried with my personal work pace.

.

it’s late really,

but rase t’panggil nak tulis kt sini.

.

dr. faiz yemen ckp;

“hidup kita mesti ada misi,

kalau tak kita akan hidup mnjayakan misi org lain”.

.

aku rase kdg2 misi tu ada,

cume just kene btulkan niat.

.

mngikut apa yg prnah aku tahu,

saidina umar pnah kata,

“dulu kita hina,

kemudian kita mnjadi mulia kerana Islam.

jika kita mncari kemuliaan selain Islam,

maka kita akan kembali hina”.

.

aku ada la jugak misi2 tersembunyi

wlwpun ada jugak yg dah tersingkap

dan ada jgk yg dh didengar dan diautopsy kan oleh org lain

ada yg jadi bahan dissection oleh pemikiran org lain

(bukan nak berprasangka, cuma mgkin kdg2 perception tentang diri aku kelihatan mcm tak sesuai dgn misi aku)

(honestly, aku faham the way that it would probably appear to people)

but anyway,

walaupun misi tu ada

tapi aku belum yakin dgn niat aku.

.

niat mesti dibetulkan dulu.

aku rase, niat yg suci tu dtg dari hati yg suci

rasenyer, hati aku tak suci lagi

mgkin satu hari nanti kita dpt kembali ke fitrah asal kita

bila kesucian lahir dari hati utk Dia yg menciptakan.

.

aku rase byk benda yg aku buat dlm hidup aku ni disbbkan berontak hati aku.

mcm mase SPM.

mse bchelor’s dgree.

and now this.

now i’m here.

baru la aku btul2 t’fikir smule tentang niat dan tujuan sbenar.

.

wlwpun ader byk factor yg buat aku rase rebellion tu,

aku tak patut biarkan sume tu jadi perosak niat yg sepatutnyer aku ada.

wlwpun byk sgt benda yg menyakitkan hati

wlwpun aku disagree on almost everything that’s happening,

aku tak patut biarkan watak2 sampingan jadi perosak jalan cerita hidup ni

ini kan cerita aku

aku yg patut jadi watak utamanya.

kalau nak jadi hero (yes perempuan pun boleh jadi hero, bukan heroine sbb heroine tu watak sampingan)

mesti berusaha supaya hari ni bukan semalam, dan esok bukan hari ni.

lebih baik kalau satu org yg jadi hero tu menjadi penyebab kpd lebih ramai lagi org lain jadi hero.

supaye hidup kita bukan sekadar sirih pulang ke gagang

tapi menjadi penyebab kepada lebih byk lagi sirih2 lain utk pulang ke gagang nya

.

mksudnya

ada yg lebih penting drpd kebahagiaan diri sendiri.

kdg2 kebahagiaan yg lebih besar tu dtg dari membahagiakan org2 lain.

keyword: “orang-orang” lain.

(maksudnya bukan just 1 orang).

.

kalau aku nak ikutkan betul2 keinginan dan kebiasaan lampau aku

apa yg aku dpt buat for someone other than myself?

sbg org Islam, kebersamaan kita yg menguatkan kita,

even when overpopulation is threatening the state of the world

it wouldn’t be entirely a disadvantage if you look at it in another point of view.

like the surplus of specialization, skills, labour and expertise

it means the overall GDP would increase right?

if resource and utilities become an issue

the key would lie upon equity, distribution and consumption patterns.

do you see it?

you don’t throw a whole fish because you don’t like the bones.

you eliminate the bones, and then you eat the fish.

.

ada masanya kita t’rase berat nak tanggung certain things

it’s normal to feel like it’s more than your heart can take.

but

the human heart is a special thing.

you don’t really know yet, how much it can take.

just like you don’t know yet, how complex your mind can operate.

just like you don’t know yet, how much your body can endure.

as long as you don’t know, why not just let it be

let it fight its own battles and see how long it can last.

you might be surprised.

.

bukan aku nak galakkan merosakkan diri,

just aku nak ckp: let everything run its natural course.

what we consciously know may not be the same as the unknown

but that doesn’t make it any less valid

.

okayla

nak tutup cerita ni.

goodnight.

semoga hari esok lebih baik dari hari ini dan lebih baik dari hari semalam.

^_~

the red book.

Published May 29, 2011 by crystalights
♦ni la buku yg aku request utk assgnment aku♦
tapi
aku dh hbis tulis 5000words baru aku dpt buku ni.
rase cam nak nangis pun ader.
org yg pnjam sblm aku tu dh lebih tempoh pinjaman dh pun tapi dier gi hold buku ni,
smpaila smlm baru aku dpt ambik dri counter.
hari ni dah deadline.
so

aku la yg kempunan.

dier ingat dier sorg je ke yg nak buat assgnment?

nsib baik aku dpt jgk pnjam buku lain yg mcm ni,

tapi 2nd edition.

dua edition kebelakang dari edition yg ni.

so i guess

bak kater semut dlm “a bug’s life tu”:

“it’s a buggy-bug world out there.”

bukan sume org akan play the game by the rules.

bukan sume org kisah psl peraturan, denda, penalty or whatever.

aper yg kiter boleh buat is just make the best of what we have

(which is easier said than done, really).

(trust me, i know).

on to the next assignment then.

*breathes in*

deadline dead end

Published May 27, 2011 by crystalights

lebih kurang 50 words lg nak cukup 5000

(but i haven’t finished my arguments lagi. rase mcm belom habis argue semua).

come on nad, pull yourself together

tolong jgn t’lebih. you still have another assgnmnt to be done.

ku berlari

Published May 27, 2011 by crystalights

usaha tangga kejayaan,

takdir itu pintunya.

.

(will try to wait until the next full moon and speak of the catalogued stories in my mind, hopefully).

[to huda, i’ll write a response to that. (which was actually a response to this, i think)].

.

i guess like my little sister keeps saying: “life is not that straightforward”

i’m trying not to falter under the intensity of everything.

.

tapi kini keadaan hidupku telah jauh berbeda

tak ada lagi hati yg aku tunggu ‘tuk selesai berdandan

aku telusuri jejak-jejak malam yang bertabur bintang

semakin berat hatimu untuk aku lupakan

.

tak pernah aku menyangka

sejauh ini aku melangkah

tak pernah aku menyangka

sedalam ini aku terluka

.

jika hidup terus berputar

biarlah berputar

akan ada harapan

sekali lagi

seperti dulu

.

.

for now, what i can do is just run ahead and stop looking back.

.

so i think i kinda understand why izzie cut the LVAD wire.

or why burke concealed his hand tremors.

or why christina doesn’t want a white-gowned wedding.

.

because at the pinnacle of that thin line

there’s just little to less sense of control

you’re aware but you just lost it

.

you come undone underneath it all

.

melanjutkan yang tersisa

Published May 26, 2011 by crystalights

it’s not the full moon yet but

i think i have to spew this here for now.

.

sbnrnyer, aku rse aku pun tak faham what’s wrong.

aku tahu kdg2 ader mse2nyer pple nak bersendiri, tapi takkan la perlu smpai ke tahap mcm tu kot.

i mean after a long time tak jumpe then bile suddenly show up jawab soalan org tapi pandang dinding/pasu/rak buku.

tak rase pelik ke?

.

dah la dah brape kali asyik sekadar biarkan je org lain yg make an effort dulu, samaada kau kenal atau tak kenal, slalu org lain yg kene step up dulu to make things cmfortable for you.

 i don’t know if it’s the seniority thing

or if it’s the ‘this-is-the-way-i-am’ thing

tapi

ego pun ader tempat dan ketikanya

kdg2 tak perlu pun ego utk ketika tu

kalau la betul pun kita ada kelebihan b’bnding org lain

itu ke cara nyer utk kita step into society?

so that people know that they cannot layan you smbarangan ke?

so that they can treat you with extra care ke?

or is it so that they’ll make you feel special?

.

what’s with the misplaced pride?

have you given enough care to society the way that you seek that care from it?

have you given enough respect to society the way that you command respect from it?

kalau tak, then bukan ke kita semua same je?

same2 ahli msyrakat

kita bukan yg terutama teristimewa smpai perlu ditatang dibela dijaga smpai tak boleh tercuit sikit pun

smpai org kene go out of their way utk sdapkan hati awak tu sdgkan ntah2 hati org tak bawa apa2 makne pun utk hati awak yg seketul tu.

.

aku rase mcm suffocated

penat2 struggle with thngs pas tu kene berhadapan dgn org2 cam ni near me

even if you don’t care you tak pyh la nak abuse people punyer care

pas tu you filter la your words and actions

pas tu bleh tak jgn hempas brg bile emo. 

and at least jawab la teguran mcm org melayu normal.

and jgn kemas ape2 yg bukan brg kau kalau akhirnyer kau rase tension

and jgn assume bahawa getting an education, having a job, and granted a PR in this country is everything

hidup tak semudah itu.

tapi, kalau dh syg sgt kat tempat ni then berbahagia la dgn khidupan kat sini, semoge you dpt lebih membahagiakan org2 skeliling bile you bahagia.

.

-i haven’t had a sandwich in days.

-my laundry bag is full with dirty laundry.

-i finished around 3000 words. but i still have a few thousand words more i have to write for my assgnments.

-i passed up 1 of my prvious assgnmnts early because i thought he said that there’ll be feedback before the final submission. and then it turns out that what i submitted was final.

-i have my final semester exam in a few weeks that i have to study for but i couldn’t start yet because my assgnments are too huge and still not over.

-lots of people have finished classes but i still have them. and then i’m supposed to have 1 next week but it’s like a course revision and i haven’t (couldn’t) even revise yet.

-i have to figure out some financial matters because i’m not sure if i’ll receive money on time from that corporation. (and of course. my dad can’t save me).

-my old univrsty colleagues are either already working, OR quite happy, OR already working AND quite happy.

-i don’t even really know what happiness is.

-some friends of mine have gotten married/are marrying throughout this year (and i’ll probably miss all the weddings for the entire year).

-and other people are going back for the holidays.

.

so sile faham pressure aku and pull yourself together.

don’t make me become who i was when i was 19.

.

sekian.