luka-luka semusim.

Published May 7, 2011 by crystalights

bile berckp tentang konsep “bersaudara” atau “ukhwah” tu (bagi aku la),

bukan jst kiter buat bile kiter “ada keperluan”.

bile kiter jage relationship kita with people kerana agama kita (bukan kerana kepentingan peribadi), maksudnyer it’s like a full-time ideology.

walaupun kita tak suka sesuatu yg org tu buat

atau tak sependapat dlm byk hal

at least bile kiter try utk tak lukakan hati dier dgn sngaje,

tak salahkan dier tanpa sebab kukuh,

tak fikir buruk tentang niat dan tujuan dier,

kita skurang2nyer berusaha ke arah pnjagaan hbungan tu.

jage hbungan kerana agama bukan mcm jage hbungan for personal gain.

when you do it because of agama, i guess it doesn’t really matter if people think that you’re a freak or a “desperado” (whatever that means, nana).

it doesn’t really matter if you’re always hurt, if you’re always treated unfairly, if you’re always tired.

maybe it doesn’t matter if you don’t even show protest when you’re torn to shreds inside because of what people do

because you know your purpose and intentions.

and you know that god knows your purpose and intentions.

so sometimes you’ll probably just go away for a bit to think and console yourself and try to heal your own wounds

maybe you’ll feel sad for a while and cry yourself to sleep at night

but you know that you can’t stop doing what you should do.

itulah konsep menjage hubungan dan ukhwah (bagi aku).

.

so

bile hati aku t’rase  sarat dgn luka2 s’musim,

and aku rase mcm malas nak pedulikan anyone,

aku rase aku still have to at least try to not be such a prick to people.

bile org b’ckp aku kene respond,

bile aku fed-up jgn buat muke dan jgn buang muke pd org,

bile aku bengang jgn fikir buruk psl org dan jgn cari kesalahan org.

bile org tak berckp dgn aku s’hari, msuk hari ke-2 aku at least have to try and start a conversation

jgn biarkan lame2 smpai org fikir aku nak memulakan pertelingkahan.

.

semue ni, terus terang ckpla, bukan something yg aku rase senang nk dibuat.

it takes time for me to try

tapi at least aku rase aku kene try

until now i’m still trying.

sbb aku rase

kdg2 ada kpentingan lain yg lebih utama dari kpentingan diri sndiri

dan ada kepuasan yg lebih hakiki dari kepuasan duniawi.

.

so aku rase aku okay kot,

insyaAllah.

aku rase,  pujuk hati sendiri stiap kali aku rase upset tu lebih baik,

drpd tnjukkn luka-duka yg ada ni pd org lain,

takut2 kalau luka kita bukan stakat jadi beban utk org, malah jadi punca luka yg lebih besar.

.

okaylah.

bersyukur kita atas nikmat Islam.

bukan ke kerana Islam, manusia dpt berpijak atas landasan hidup yg lebih baik?

aku bukan org yg baik pun.

tapi kerana aku org Islam, aku faham bahawa aku perlu berusaha ke arah tu.

.

semoga kita sama2 dpt petunjuk-Nya.

.

Advertisements

5 comments on “luka-luka semusim.

  • P/S: mgkin nanti aku carikan jugak la winter coat utk mak long (walaupun aku agak annoyed. sbb itu bukan brg keperluan. dan aku bukan budak suruhan. tapi ye la. aku nak try to not be a prick). jgn smpai dier t’rase kempunan nak pkai coat pulak.
    tapi sriously. i don’t think it’s cheap. ari tu aku find out coat yg biase yg tak tebal pun $60, babe. tht’s like rm180. aku punyer coat dtg sni pun tk smpai rm150. dier gi oversea pun aku rase aku takde la mintak coat ke aper bagai.
    itula yg aku tak paham.

  • wutever ok..point taken..ko crik kan die winter jacket to not be a prick..tapi ko kene ingat jugak, not all the tyme, according to kakak usrah aku being independent and have the capabilities to look out for urself mcm satu effort untuk kite hidup lebey baek..jdi org tak pijak kepale kite..u can’t be all nice all the time..means kene tegas..wutever

  • tegas tu mcmane.
    aku bukannyer saidina umar.
    aku tak tahu jadi tegas without being a prick.
    that kind of capabilities i still have yet to find.

    so okay.
    agak2 klau winter jacket 2nd hand dier nak tak?

  • tegas tu macam buat sesuatu ikut kemampuan kau dan dulukan perkara yang penting..jgn sampai org suruh ko buat tu buat ni, ko just buat je..ko da gile ke nak bagi die second hand winter jacket..she’s not your mother ok..

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: