kisah satu malam

Published May 19, 2011 by crystalights

since yesterday, sambil aku go through assgnment utk subject mlm ni, aku sbnrnyer agak susah hati.

dari mlm smlm lagi.

sbb aku rse mcm takut2 brani je bile b’hdpn dgn sang pengajar subject ni.

aku takut dgn dier. sbb aku rse mcm there’s something in his eyes when he looks at people.

that intensity.

it’s like sitting under a magnifying glass.

i don’t know what he’s really looking at when he looks at people.

but from the way he talks and from the things he speaks about, i know that he takes his work very sriously.

so.

i arrived for the evening class.

mcm biase klas dier slalu dlm wktu maghrib.

mule sblm msuk wktu maghrib, hbis slps msuk waktu isya.

so dh a few times aku kene la curi waktu, kluar skjp.

kalau lecturer lain aku tak la cuak sgt.

tapi bile dgn dier, aku mcm ader la rsau2 skit.

so aku pun ckp la aku nk kluar 5 minit.

agaknyer sbb dh brape kali spjg sem ni aku mcm tu, hari ni after aku kluar tu bile aku balik semule ke klas, aku tgok sume org dh takde.

tinggal dier sorg.

(kelas ditamatkan awal).

dier mcm tnggu aku kat situ.

(maybe sbb brg2 aku ader lg kt situ kot).

aku pun ckp la sory.

dier tanyer tu brg aku ke, aku ckp yes,

pas tu aku t’gesa2 nk kemas brg (sbb rse mcm cuak2)

pas tu dier tanyer aku, aku perlu sembhyg dlm specific time ke?

aku cam tkejut dier tanyer, sbb s’lama observation aku, aku dpt rse yg dier bukan jenis org yg akan tanya benda mcm tu.

pas tu aku pun explain la requirements sembhyg aku.

pas tu dier tanyer aku smbhyg kat maner.

dgn keadaan mcmane.

cara mcmane.

pas tu dier tanyer ka’abah tu kat maner.

dier tanyer aku mesti jumpe bilik ke utk smbhyg?

pas aku dh explain mcm2, dier tanyer lg,

“don’t you find it funny when people pass by or look at you when you’re praying?”

pas tu aku pun ckp ngn dier:

ader mse2nyer aku tak dpt bilik utk smbhyg,

jadi mane2 tempat yg ada pun boleh sembhyg asalkn bukan tempat mandi dan bukan tanah perkuburan,

dan ada ketikanya bila sembhyg tu ader org lalu dan nampak atau b’ckp2,

tapi sbb smbhyg tu antara aku dgn tuhan, jadi takpela kalau ader org nampak, atau ader org pass by, atau ader org b’ckp2 ke,

aku still kene smbhyg sbb itu obligation aku pada tuhan.

aku ckp ngn dier, “it’s okay”.

(sbb aku nak dier faham itu bukan beban terhadap aku).

pas tu aku explain pasal smbhyg waktu trip, (dier tanyer “how do u manage that?”

aku ckp: just cari, tempat utk sembhyg.

pas tu dier pun mcm dh faham skit kot, then dier pun gerak.

aku fikir2, t’rse mcm tak sgke dier akan tanyer sbb aku agak dier bukan la org yg akan tanyer aper2 yg bukan urusan dier. selame ni yg aku faham, dier someone yg srious dlm bkerja dan tak suke mix everything up or try to warm up to people like they meant something to him. and aku cuak bile dgn dier sbb aku fikir someone with his expertise and that character wouldn’t possibly allow anyone deemed “undeserving” to have some lengthy portion of his time.

i thought that he knew everything he would ever want to know.

but now i know that he is also human. like me. like each and every one of us.

there are still things that he seeks to learn.

.

aku pun siap2 settlekan ape yg patut. curi2 intai dpn lift takut2 kalau dier ader lg (sbb tak nak tnggu lift same2 dgn dier).

kelas ktorg tingkat 11.

aku ingat nak smbhyg dulu sblm b’tolak.

skali btul2 lepas aku bagi salam ader la staff yg nak kunci pintu bilik tu (sbb dier tak prasan aku duduk kat celah meja dlm bilik tu).

nsib baik smpat. aku pun kluar gi toilet kjp.

pas kluar dari toilet, tgok2 pintu ke lift dikunci.

tpkse la trun tangge.

dari tingkat 11 smpai la ke bwh.

lepas hbis kelas tu, aku pun gerak ke elgin, utk join org2 yg ke clayton.

mlm ni kat clayton ader program.

kembara ilmu, topic palestine.

mse aku smpai tu ramai yg dh smpai, program tu dh start dh pun.

aku just rase glad that ader org nk tumpangkan, bawak aku ke situ.

so pas dgar talk, then mkn2, then pilih2 cenderahati,

aku pun ikut la kereta lain utk balik ke rumah.

dlm kereta tu, aku still ader byk p’soalan and byk benda yg aku tgh fikirkan

berlegar2 in my mind

psl palestin. psl hidup secara amnya. psl hidup (aku) secara spesifik nya.

rase mcm berat hati nak balik waktu tu sbb aku tak tahu aku b’sedia ke nak hadapi dunia s’lain yg menenangkan aku mcm gathering2 ni.

so dlm hati terdetik: “mcmane kalau kereta ni tibe2 stranded kat tepi jln..boleh sit by the road and think..and maybe talk about these things with them to see what this person can share from the things that they know.”

skali

betul2 something berbunyi,

mcm continuous friction.

suddenly

kereta perlahan2 berhenti kat tepi.

tayar kereta pancit.

we have to stay out for a while sbb dorg nak jack the car nak ganti tayar.

ktorg pun stood by the road

m’mng sejuk pun.

bile b’ckp ader kabus2 kluar, mcm caterpillar yg smoke dlm alice in wonderland tu.

pas tu aku pun fikir2.

mse tu, org yg nk betulkn tayar tu find out yg tool dier tak match dgn mata screw yg ader kat tayar tu so dorg pun contact kawan lain

bile fikir2 tu, aku pun tanye2 sikit kat the rest

mse tgh tggu kawan yg lain tu

tibe2 ader 1 van bantuan berhenti.

ader this guy came out and bagi salam.

pas tu dier tanyer org yg nak btulkan tayar tu: sure ke okay (nak tnggu kawan lain dtg)?

then dier pun dpt tau psl hal pemulas skru tu, dier pun tlg sampai la siap ganti tayar.

wktu tu, ktorg yg the rest ni agak tgh berdiscuss jgk la, psl hal2 b’kait dgn p’soalan2 aku.

kwn aku pun cerita lebih lanjut tentang kemelut palestin.

bile ktorg habis ckp, tayar pun hbis ganti dan org tu pun mcm bagi salam sblm prgi.

bile kwn aku tanyer pd org yg btulkn tyr tu psl lelaki yg dtg tolong tadi,

org tu pun ckp:

“dier org palestin.”

.

♦♦♦

.

aku rase

mlm ni sgt byk pengajaran utk aku.

dalam byk2 org yg ader pd mlm ni mcmane boleh org palestin yg tolong kitorg?

t’rase ini suratan bukan kebetulan.

.

ader msenyer,

aku rase risau

bile kerisauan aku sgt berpaksikan pelajaran aku di sini

aku risau

bile tujuan aku salah dari jalan yg sebenarnya

.

aku tertanya2:

“mcmane kita nak kembali ke fitrah asal kita?”

.

aku mule rase risau

kalau pelajaran ni jadi penghalang jalan yg sebenar

sedangkan pelajaran ni spatutnya jadi senjata perjalanan yg benar

spatutnya ini sbg persiapan utk perjalanan tu

spatutnya ini sbg m’lengkapkan diri

spatutnya aku mesti mnjadi “sesuatu” utk perjalanan tu

bukan berundur stiap kali diduga

.

i have to try

at least i have been given a roof over my head

a place to sleep in

an opportunity to study

money. food. people to talk to.

everything is god given

dgn semua yg aku dpt ni, aper yg aku sumbangkan?

.

astaghfirullah.

semoga catatan mlm ni mnjadi peringatan utk diri aku sendiri

setiap kali aku terlupa tujuan dan fitrah asalku.

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: