ceritaku. cerita kita.

Published May 30, 2011 by crystalights

aku baru habis sketching ngn isi numerical data, blom hbis calculate ngn isi profile lg.

and then after all that’s done, i have to interpret and analyze what the data is saying and why.

.

feeling tired is normal

although just a little bit worried with my personal work pace.

.

it’s late really,

but rase t’panggil nak tulis kt sini.

.

dr. faiz yemen ckp;

“hidup kita mesti ada misi,

kalau tak kita akan hidup mnjayakan misi org lain”.

.

aku rase kdg2 misi tu ada,

cume just kene btulkan niat.

.

mngikut apa yg prnah aku tahu,

saidina umar pnah kata,

“dulu kita hina,

kemudian kita mnjadi mulia kerana Islam.

jika kita mncari kemuliaan selain Islam,

maka kita akan kembali hina”.

.

aku ada la jugak misi2 tersembunyi

wlwpun ada jugak yg dah tersingkap

dan ada jgk yg dh didengar dan diautopsy kan oleh org lain

ada yg jadi bahan dissection oleh pemikiran org lain

(bukan nak berprasangka, cuma mgkin kdg2 perception tentang diri aku kelihatan mcm tak sesuai dgn misi aku)

(honestly, aku faham the way that it would probably appear to people)

but anyway,

walaupun misi tu ada

tapi aku belum yakin dgn niat aku.

.

niat mesti dibetulkan dulu.

aku rase, niat yg suci tu dtg dari hati yg suci

rasenyer, hati aku tak suci lagi

mgkin satu hari nanti kita dpt kembali ke fitrah asal kita

bila kesucian lahir dari hati utk Dia yg menciptakan.

.

aku rase byk benda yg aku buat dlm hidup aku ni disbbkan berontak hati aku.

mcm mase SPM.

mse bchelor’s dgree.

and now this.

now i’m here.

baru la aku btul2 t’fikir smule tentang niat dan tujuan sbenar.

.

wlwpun ader byk factor yg buat aku rase rebellion tu,

aku tak patut biarkan sume tu jadi perosak niat yg sepatutnyer aku ada.

wlwpun byk sgt benda yg menyakitkan hati

wlwpun aku disagree on almost everything that’s happening,

aku tak patut biarkan watak2 sampingan jadi perosak jalan cerita hidup ni

ini kan cerita aku

aku yg patut jadi watak utamanya.

kalau nak jadi hero (yes perempuan pun boleh jadi hero, bukan heroine sbb heroine tu watak sampingan)

mesti berusaha supaya hari ni bukan semalam, dan esok bukan hari ni.

lebih baik kalau satu org yg jadi hero tu menjadi penyebab kpd lebih ramai lagi org lain jadi hero.

supaye hidup kita bukan sekadar sirih pulang ke gagang

tapi menjadi penyebab kepada lebih byk lagi sirih2 lain utk pulang ke gagang nya

.

mksudnya

ada yg lebih penting drpd kebahagiaan diri sendiri.

kdg2 kebahagiaan yg lebih besar tu dtg dari membahagiakan org2 lain.

keyword: “orang-orang” lain.

(maksudnya bukan just 1 orang).

.

kalau aku nak ikutkan betul2 keinginan dan kebiasaan lampau aku

apa yg aku dpt buat for someone other than myself?

sbg org Islam, kebersamaan kita yg menguatkan kita,

even when overpopulation is threatening the state of the world

it wouldn’t be entirely a disadvantage if you look at it in another point of view.

like the surplus of specialization, skills, labour and expertise

it means the overall GDP would increase right?

if resource and utilities become an issue

the key would lie upon equity, distribution and consumption patterns.

do you see it?

you don’t throw a whole fish because you don’t like the bones.

you eliminate the bones, and then you eat the fish.

.

ada masanya kita t’rase berat nak tanggung certain things

it’s normal to feel like it’s more than your heart can take.

but

the human heart is a special thing.

you don’t really know yet, how much it can take.

just like you don’t know yet, how complex your mind can operate.

just like you don’t know yet, how much your body can endure.

as long as you don’t know, why not just let it be

let it fight its own battles and see how long it can last.

you might be surprised.

.

bukan aku nak galakkan merosakkan diri,

just aku nak ckp: let everything run its natural course.

what we consciously know may not be the same as the unknown

but that doesn’t make it any less valid

.

okayla

nak tutup cerita ni.

goodnight.

semoga hari esok lebih baik dari hari ini dan lebih baik dari hari semalam.

^_~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: