it’s a jungle. hutan rimba alam semesta.

Published May 31, 2011 by crystalights

honestly,

bagi pendapat aku la,

bile kiter tunaikan apa2 yg dituntut, tu tak bermaksud kita ni org yg baik dan suci.

itu just bermaksud kita menjalankan kewajipan kita.

faham tak?

keyword: “wajib”.

mksudnya kita just buat apa yg spatutnya kita buat.

sbb m’mang patut pun kita buat mcm tu.

bukannya bermaksud kita ni sgt luarbiase istimewa,

itu kan tugasan yg dh ditetapkan kpd kita.

itu la namenyer kewajipan.

cuma mgkin kdg2 ada org buat lebih baik, ader org buat tak seberape (mcm aku ni).

mksudnya,

bukannya org yg buat dan tunaikan kewajipan tu lebih mulia sgt2 dari org yg tak buat,

tapi just org yg tunaikan kewajipan tu dpt la lebih dekat dlm beransur2 memenuhi tanggungjawabnya bila ditimbang dgn wktu,

sbb bila tanggungjawab tu tak dipenuhi boleh jadi bertindan2 dan bertambah2 sdgkan mase smakin sedikit ditinggalkan utk kita.

.

maksudnya

(bagi aku la)

just because org tu pakai tudung, solat, tak mencarut,

bukan mksudnyer dier sgt mulia.

it just means dia lebih dekat dgn tujuan penyempurnaan tanggungjawab dia sbg insan tu.

.

jadi bila kita tak mencarut, tak berkasar dgn org, tak dedahkan kehormatan diri,

bukan bermaksud kita sgt special.

itu hanyalah salah satu bentuk cara hidup bagi kita memenuhi tuntutan kewajipan ke atas diri kita.

.

so

aku rase tak perlu pun nak keep on mentioning pada org betape “terpelihara”nya perwatakan dan budi pekerti kita

semua tu bukan utk tontonan umum

semua tu utk penilaian tuhan

.

dari cara bercakap dan gaya hidup pun mungkin org boleh dpt rasa

sbb sesuatu yg baik tu biasanya tak terhenti dimana ia bermula

biasanya takkan hilang walaupun terselindung

sbb kebaikan yg sebenar tu bukan utk membuktikan apa2 di sisi manusia, kan?

kalau org lain dpt rasakan sesuatu kebaikan dari seseorg tu, then bagus la

tapi kalau tak mcm tu then tak sepatutnya memberi kesan pun pada kebaikan tu

sbb yg baik tetap baik.

yg elok tetap elok keadaannya walau org tahu ataupun tidak.

.

mcm Saidina Umar prnah ckp psl “mencari kemuliaan selain Islam”, bukankah “kita akan kembali hina”?

kerana seseorg tu “menjadi mulia kerana Islam.”

.

so boleh tak kalau aku ckp aku tak berminat utk tahu betape besarnyer erti ‘tidak mencarut’ dan ‘tidak menyakiti org’ dari sudut keperibadian seseorg yg mengamalkannya?

sbb byk je org dlm dunia ni yg mengamalkannya tapi tak terasa besar pun, malah terase gusar kalau2 tak dpt diteruskan amalan2nya

.

dunia ni lebih daripada apa yg kita sangkakan sgt besar dari sudut pemikiran kita.

.

it’s not perfect.

it isn’t just a small playground in the corner of your back yard

it’s like a jungle of carnivores.

so why not we just: get over ourselves

.

if the universe is a kingdom,

we’re not the queen.

.

Advertisements

2 comments on “it’s a jungle. hutan rimba alam semesta.

  • weyh phone ko tetinggal kat libry..org tuh ckp die pulangkan kat lost and found of the university..tuh yg mak betau aku..crik skang

  • wei OMG aku freak out giler!
    (nsib baik aku belom blah dari uni lg ni) tgh buat assgnment kat library.
    aku baru je pas ambik hp tadi.
    ALHAMDULILLAH. (aku tahu pun sbb AYAH EMAIL AKU WEI!!)
    dier ckp:
    “setelah beberapa kali ayah call, ada mat salleh angkat dan dia menyatakan telefon kau ada di tempat Lose & Found di University Of Melbourne. jadi kau boleh lah pergi dekat lose and found di University engkau. satu lagi ayah nak tanya. kau dah habis ke semester satu. ayah tengok pada calender engkau sepatutnya semester satu dah habis. sementara engkau nak masuk ke semester 2. engkau buat apa?”

    WEI!!!

    OMG aku still tgh nak digest it (blom hbis freak out lagi!!!)

    .

    huh.

    ni mksudnyer dier bertanya aku tgh buat aper ke?

    hmm.

    aku dh reply siap tulis “yg benar” lg kt bawah.

    sbb bahase dier cam sastera, kan?

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: