different world

Published June 11, 2011 by crystalights

aku sorang je dlm rumah ni yg still in the middle of exam

so

sabar2

sabar la sikit.

jia you!

(dulu mase blajar mandarin laoshi ckp “jia you!” tu mksudnyer tambah minyak).

maksudnyer cam: “fighting!”

tapi org korea tak sebut “fighting!” org korea sebut “hwaiting!” sbb bunyi “f” takde dlm huruf hangul.

mcm org jepun sebut “ganbatte!”

 

anyway

aku tgh cube nak memahamkan graf “P sorption” ni

pas tu surf internet jap aku ter discover something la pulak

tak sangke lecturer yg ajar aku anatomy dulu2 tu kawan ngn mak blogger famous tu

tak sangke

sbb

isyh, m’mang tak sangke la

 

sbb

they’re not the same (?)

 

maksudnyer

i’m not sure la if they speak the same language

 

okay

sile paham what i mean (without me having to elaborate on that)

 

aku

agak respect org2 yg ada pendirian teguh yg di sokong oleh pengetahuan yg mendalam

maksudnya

pendapat yg dicetuskan pun bukan sekadar ilham perasaan tapi buah fikiran yg lahir dari accumulated collective knowledge

maksudnya setiap ilmu yg dia dpt dan setiap ilmu yg dia generate dizahirkan dgn usaha yg dia lakukan

 

so kalau org tu ada title

aku akan try to find out aper yg dia buat (utk dpt title tu)

whether or not dier have any idea on how dier end up there

whether or not dier aware of dier punyer journey to that title

so

 

aku rase lecturer aku tu org yg aware of that journey

dier worked hard

dier smart, persistent, resilient, diligent

 

so aku tak rase dier akan jadi easily impressed by other people

sbb background dier pun impressive

 

from the way dier b’ckp you can feel the difference

 

so

i thought that she would have lived in a different kind of world

 

a world where people don’t talk about how to look pretty and how to be nice and dandy and how to get some things to look like the only thing you’d want to look at and how to make your life as perfect as the pictures you put on display where the cracks doesn’t show and the flaws unknown

 

and how to say how important it is to be nice (because you are?)

 

yeah.

i didn’t think that she’d be anywhere near that kind of world

 

because every thing you want

has a price

 

and when you’re working hard

does it matter how friggin’ “nice and dandy” you are?

 

you have other things to worry about than what to do for a perfect day

 

so

yeah

i thought she would have lived in a world different than that.

 

i’m not a pessimist,

i’m a realist.

life isn’t a fairytale

even if it seems like it is one,

something will always exist to remind you that it isn’t.

it’s just a matter of how long it takes for you to be reminded.

 

sekian.

back to P sorption graph then.

jia you!

Advertisements

4 comments on “different world

  • weyh weyh..
    aku discover mcm2 tempat kat sni..

    weyh bnyak tempat ko leh jalan2 n hang out and eat2 weh..

    nnti ko balek tak yah betau ayah dulu..kite jalan dulu..
    mcm tmpat aku nk bwk ko..

    tau..

    kat bangi bnyak makanan sedap..

  • kau ni.. time ni laa kau nak menyayat hati aku ni ha (dh la esok exam. pas tu aku nervous giler aku dh hbis study sume topic tapi aku still b’debar tak tahu bleh jawab ke tak paper esok ni)
    dah la
    aku nak study lagi
    kau simpan je laa dulu mknnan kat bangi tu agak2 dlm stgh tahun lg ader lg ke dpt aku mkn?

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: