matahari, langit dan awan.

Published June 18, 2011 by crystalights

so today we went to brighton beach

to watch the sunset

sambil gather together for a meal.

afterwards sambil mkn,

dpt la dgar one of them smpaikan msg dari buku yg dier baca

psl konsep tawakal and istiqamah.

.

aku rase aman sgt

kat sini

 

ada satu spot bila kita duduk dan pandang matahari turun mencecah kaki langit and slowly disappear di balik awan

rasa mcm

satu connecting moment antara kita dgn ciptaan tuhan

awan2 yg ada tu terase sgt dekat dgn muka laut dan bumi

waktu tu matahari pun beransur2 tenggelam.

for a short while at that moment

there are no words

just the feeling in your heart and your senses

 

it was remarkable.

 

.

 

aku rase tenang

sbb dpt acquire some meaningful things today

and meet new people.

 

it was a wholesome experience

if ever there is a next time

i want to go with someone who wouldn’t mind the quietness of the sun setting.

 

.

 

anyway

aku rase bersyukur

sbb tuhan masih kurniakan aku masa dan usia

sbb tuhan bagi aku mcm2 peluang dan kesempatan.

aku rasa

aku patut try harder utk tak mudah terjejas dgn apa2 pun yg org lain buat

no matter what

aku tetap seorang hamba di sisi-Nya.

 

.

 

kalau org mintak tolong pada aku, aku cuba la bertenang dulu

walaupun aku tak suke org suruh aku buat benda yg dier sendiri boleh buat yg tak penting pun utk dibuat,

tapi at least aku kene bertenang dulu

mungkin ada org yg tak faham aper yg kiter fikirkan

mungkin ader org yg tak tahu aper yg kiter bencikan

this isn’t a perfect world filled with perfect people

tapi tuhan jadikan kita sepatutnya mencukupi apa yg ada

maksudnya cukuplah kita berusaha dan bertawakal pd Dia

pada Dia lah penentuan segala urusan

 

.

 

walaupun kdg2 ada jugak rasa nak marah

sbb aku nak org lain berusaha jugak

tapi aku pun kena berusaha

bertenang sikit,

and fikir jln terbaik supaye aku boleh elakkan diri from getting hurt without hurting other people

walaupun aku rasa bengang sbb org lain tak consider mcm tu pun bile berinteraksi dgn aku

tapi aku tetap perlu buat yg terbaik yg aku boleh buat walaupun under pressure and pain

and i think

that is how we rise above

when you don’t do what you don’t like people to do you still don’t do it even when they do it to you

because you’re not just a person living her life

you are ciptaan tuhan yg telah disampaikan risalah-Nya

bukankah kita telah diberi pengetahuan

mungkin ada sesuatu yg nak diberi apabila pengetahuan itu diberikan kpd kita

 

.

semakin byk yg kita dpt, semakin besar tanggungjawab dan peranan kita, kan

kalau kita dpt byk tapi tak bergerak ke arah watak dan tugasan yg lebih besar

bukan ke kita dh bazirkan kurniaan tuhan

 

adil ke kita pada insan lain yg tak senasib dgn kita?

 

aku rasa

menjadi org Islam also means menjadi org yg berusaha.

 

Alhamdulillah

kita dpt lahir sbg org Islam.

 

semoga tidak ditarik nikmat Islam ini dari hidup kita

 

semoga kita dpt sentiasa menjadi org Islam yg berusaha

 

dan semoga kita dpt hidup dan mati sbg org Islam,

 

Amiin.

 

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: