terlalu TERLALU

Published June 22, 2011 by crystalights

kdg2 ader msenyer aku rase aku need help,

tapi aku tk nk terime keadaan dimana aku need help tu.

aku susah nk terime kenyataan bahawa sometimes i need help

sometimes i’m too deep in denial to accept that fact.

 

aku tak suka rasa mcm that sense of kebergantungan terhadap insan lain

aku nak rasa mcm sume benda aku boleh handle

mcm superhero

aku nak jadi hero yg takde sidekick

yg boleh buat everythng sendiri.

 

kawan2 pun aku nak help

tapi seolah2 aku tk nk bagi kawan2 help aku

sbb aku tk suke rase need tu.

aku lebih suke rase mcm i have evrythng under control.

 

maybe it’s a pride thing.

maybe it’s like a personal vendetta from the things that i grew up with

like some sort of vengeance because of how i wanted the world to be like.

 

i don’t know.

but despite all that,

once i decide to actually ask for help,

the one who denies me will not get a second chance.

 

usually,

that’s the way i deal.

 

my emotions and memories run deep

they don’t really go away.

for a while

i can recite the words a person speaks, line by line, if it leaves an impact on me.

just like how i can rewrite a lost blogpost, line by line if it is very personal to me.

 

tapi skarang aku dh menghampiri usia

bila aku mula terase

bahawa aku tak boleh terlalu terlalu sgt.

maksudnya

kesempurnaan tu hanya ada pada tuhan

dan bukan semua perkara yg kita boleh control

kalau kita boleh control pun sbb diizinkan oleh Dia.

 

it doesn’t make me stress much lesser

but it makes me a bit sedar diri

dan sedar kedudukan kita sbg hamba-Nya.

 

aku work hard sbb aku nak kalau boleh sesuatu tu jadi mcmane yg aku nak

tapi aku pun kena sedar bahawa kehendak aku tu bukan penentu segalanya

kehendak aku tu hanyalah kehendak aku

bukan semestinya sama dgn kehendak tuhan.

 

jadi setiap kali org tanye belajar course aper,

brape lamer study kat sini,

aku just ckp skrg tgh buat            (course).

dpt offer selama             (tahun). 

instead of saying what qualification i will end up with, or when exactly i’ll finish.

supaye aku diperingatkan

bahawa apa yg aku rancang tertakluk kpd ketentuan tuhan.

 

bukan berfikiran negative

cume berfikiran realistic.

bahawa nasib setiap manusia tu ditentukan tuhan,

walaupun tak dinafikan kepentingan usaha dlm hidup kita semue.

 

kiter usahakan dulu, yg lain2 tu serahkn pd tuhan.

 

Dia la sebaik2 perancang dan sebaik2 pemberi pertolongan.

 

semoga post ni dpt beri peringatan pada aku jugak bila aku rase mcm nak tolak tepi kenyataan hidup.

 

dan semoga kita semua diberkati oleh-Nya.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: