unfathomable.

Published June 27, 2011 by crystalights

 

so today i went to the uni, handed in my letter and statemnts, explained my case.

 

and the outcome was that

they didn’t accept it.

all of it.

 

dorg pulangkn balik sume surat and statemnt aku.

 

suruh aku contact my sponsor.

 

they want an official letter from my student loan sponsor (M).

 

i called the aussie branch of my student loan sponsor twice,

dua2 kali pun jwpn same je: hantar email.

aku dh hntr 3 email.

1 pun tak reply lg.

sblm tu aku dh hntr 2 email to the msian HQ of ths student loan sponsor,

1 pun tak reply lg.

bukan stakat tak reply, call pun takde.

 

i told my dad before, and he jst told me to call and inform them.

aku dh inform dh.

tapi takde org pun inform aku status hal ni skrg.

 

nak sruh aku buat aper lg?

aku ni bukan mintak sedekah.

aku mintak hak aku yg dh termaktub dlm perjanjian.

mcmane kau boleh release statement pd university saying that you have paid to me the OHC fees and that i should pay them to the univrsty, sdgkn kau tak pay pun the OHC fees to me?

mcmane kau boleh release statement yg kau sendiri pun tak tahu kebenarannya?

mcmane kau boleh biar aku yg kene jawab ngn university psl OHC fees dan diberi amaran oleh university tentang status pengajian aku sdgkan pembayaran OHC tu bawah tanggungjwab kau?

 

utk org2 dan pertubuhan mcm kau tu, perjanjian ni 1 mainan ke?

 

when i explained my case to the university, they said no.

they say that there are 16 students with the same statement from the same sponsor saying that they’re not paying.

aku tak tahu la maner pergi 16 org yg possibly samer situation ngn aku tu sbb td aku tkde plak jumpe anybdy else like me kt counter student srvices tu.

 

so when you think about it,

patutla dorg say no,

kalau dh 16 org dgn 16 statemnt dari pertubuhan yg sama bgtau benda yg sama,

then why would they believe me?

 

so skarang mcmane?

 

aku nak buat aper lg?

 

ader ke org yg bleh tlg settlekan hal ni?

 

kalau aku nk kene cekau duit mane2 utk gi byr dulu, then nk harapkn dorg ganti balik as in a reimbursement, then agak2 la, boleh dpt ke?

 

aku dtg sini pun student visa tak boleh claim, passport tak boleh claim, elaun buku takde, elaun peralatan takde

mcmane aku nk percaye OHC fees boleh claim?

 

duit tiket flight pun dier tak bagi pun kt aku, dier jgk yg hold the money and purchasekn tiket utk ke sini.

 

pendek kater aku memng dpt duit saraan ngn tiket je.

 

agak2 muke aku ni mcm byk duit ke?

 

aku jst anak kpd seorg lelaki yg bercita2 besar.

 

whatever it is

i’ll have to deal with this on my own.

on top of other things yg agak menyesakkan.

 

jawatan yg besar dtg dgn amanah yg besar.

tanggungjawabnyer sgt besar.

ye la, gaji pun besar, kan.

so isn’t it an obligation and part of the duties to ensure that the actions and decisions doesn’t affect the wellbeing of others,

that all statements that are not determined to be true does not impinge on the rights of others to fulfil what is rightfully theirs?

 

kalau ikut aussie punyer Law of Torts: “duty to care”, this is a case of negligence.

kalau ikut Islam, bukan ke ini dikire sbg “tidak meletakkan sesuatu itu ditempatnya”?

 

itula.

aku rase

kalau sume org stick to tanggungjawab masing2, then this world would be a better place.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: