to see what you see

Published July 5, 2011 by crystalights

ada org mintak aku doakan utk jodoh dier

kirenyer dier dh bersedia nk m’langkah ke alam itu

so aku pn okayla, nk show support aku pn doakan.

pas tu mse mule2 bile aku doakan utk dier aku rse cam pelik sbb doakan jodoh utk org tapi tk doa jodoh utk diri sndiri

???

tapi aku tak rase pn aku dh ready

so aku pn decide camni la, jst doa utk satu ketika nnti bile smpai msenyer (wlwpn bukn skrg).

.

 

hari tu mse prgi winter trip,

aku realize some things jgk.

byk sbnrnye org yg aku jmpe dan pnggil kakak rupe2nyer samaada s’baye atau lbih mude dari aku.

tibe2 aku rse mcm aku ni mcm budak2 kecik pulak

smpai org pn tk rcognize aku ni yg kakak sbnrnye.

it’s not a very good feeling

sbb pada umur mcm aku atau hmpir dgn umur aku, org lain dh pn cpai tahap kematangan dan kestabilan hidup yg aku stil trying to achieve

aku rase aku matured enough

tapi aku tk tahu knape it doesn’t really show in the way i carry myself (i guess) and the way people respond towards me

mcm bile org treat me like a child

bile org talk to me like a kid yg baru discover d world or somethng.

you know, that sort of things.

 

mgkin sbb skrg aku tak slalu sgt insist on my opinion of things mcm that kind of “in-your-face” sort of attitude (like in the past).

also mgkin sbb aku kedekut nk show my private side so aku jst play along ngn people who are younger than me

sbb aku tak yakin people will understand the inner workings of my heart and mind

so isn’t it easier to just show them what they’re used to seeing?

 

so aku pn nmpak mcm tak ckup matang dan begitu emosi

 

whatever la.

 

there is a joy in giving people what they want when you want to. only when you want to.

there is a joy in hiding the things that are too personal to be disclosed.

 

bile aku spend time with people aku rase mcm best sbb aku tak pyh pkir psl aku.

 

tapi nnti bile smester start mknenyer aku kene la kembali pd keadaan yg agk mencabar diri again.

ntahla.

 

alhamdulillah utk result sem ni jgk. wlaupun tak la perfect tpi just bersyukur sbb dpt tunaikan dan selesaikn 1 smester.

alhamdulillah.

 

aku tk tau what happens next.

aku takde perancangan yg jelas pun.

tapi aku ader la this very vague perancangan that is: kembali menetap di msia.

tapi aku tk tahu bile. mcmane aturannyer.

 

time2 ni aku terfikir

aper yg org kt office tu ckp kt aku smlm

dier ckp: “lucky girl”.

 

bile fikir2 balik

mungkin btul, mungkin..

 

kalau aku stay longer ader things i have to account for, things i have to do in order to survive

kalau aku balik awal nanti aku kne dtg balik which i still have to be accountable for and work for

either way, i’m in this decision alone.

 

aku rase mcm dissapointed

sbb aku nak family aku dlm keadaan baik

aku nak keadaan sbuah bahtera yg dipimpin oleh nakhoda terbaik ke jln yg baik

aku nak tiang seri tegak dan kukuh utk aku sandarkan selaut gusar

 

aku nak org yg berfikir dan berusaha

dan boleh tnjukkan pada aku aper sbnrnya yg aku boleh aim for

bukan org yg suruh aku tunaikan impian dier

pas tu biarkan aku struggle dgn semue sndiri

sruh aku go somewhere and do things yg dier nak

pas tu biar aku deal dgn kepayahannyer sndiri

 

mcmane aku nk percaye pd org lain

aku dh pnah kene forsake pn by org jugak

aper la yg ada antara manusia yg boleh sustain satu perhubungan tu kalau tak kerana tuhan?

 

aku takut kalau hati aku berdendam

mudah2an tak la

tapi bile dtg sesuatu yg tak diduga

sesekali terase jugak

rase mcm aku diharapkan buat sesuatu utk org yg aku tak boleh harapkan

 

aku tak nak simpan rase benci

tapi bile aku fikir2 balik

aper yg kononnyer dier dh lalui tu tak same pun dgn aper yg aku sdg dan akan lalui

keadaan kiter dulu dan skrg memang tak same

patutnyer dier tak patut pun say things like he knows it all and push things on me like it’s a walk in the park

because it’s not

it’s not easy

it’s not an entire nightmare put together, but still

it’s not a fairytale.

it’s not easy.

 

kenape mesti aku disruh buat sesuatu oleh someone yg tak tau dan tak paham pun what it’s like to go through sesuatu tu

kenape perlu kita mencari kemuliaan selain dari-Nya dan agama-Nya

bukan ke kita akan kembali hina?

ini bukan aku yg ckp. ni saidina umar yg ckp.

takde sesiape ke yg akan gantikan saidina umar dlm dunia kiter yg smakin gelap ni?

 

aku bosan nk dgar benda2 yg diinginkan utk dicapai kerana keinginan mncapai sesuatu kebanggaan

ada apa dgn kebanggaan duniawi?

kalau mcm tu, smpai bile kiter akan tenang & bahagia kalau stiap kali pn kita nak kan sesuatu utk dibanggakan

utk aper? supaye org tahu keupayaan kiter?

bukan ke keupayaan kiter ni dtg dari Dia yg Maha Berupaya?

kalau bukan kerana Dia, kiter ni takkan dpt dan takkan ader aper yg kiter ader smlm, skrg, dan seterusnya.

 

“Sekali-kali tidak! Sungguh, manusia itu benar-benar melampaui batas,

Apabila melihat dirinya serba cukup.

Sungguh, hanya kepada Tuhanmulah tempat kembali(mu).”

Surah Al-Alaq, ayat 6-8.

 

semua ni sbg peringatan utk aku jugak

bile aku dh rase susah pyh utk capai sesuatu

walaupun aku rase mcm aku deserve it

semoge aku tetap dpt ingat bahawa sesuatu tu tetap hak mutlak Dia yg Maha Berkuasa

walaupun aku rase mcm aku dh work hard skalipun

tapi itu hak tuhan samaada Dia nak bagi atau tak

dan kalau Dia bagi pada aku bukan bermaksud aku memang patut pn dpt benda best sbb aku m’mang best,

itu bermaksud Dia yg izinkan utk hamba2Nya bahagian rezeki masing2, mcmanepun best nyer kiter rase.

 

so ye la

aku rase dlm hati aku msih byk lgi cela

msih byk lg kekurangan yg buatkan aku snang dihimpit perasaan

patutnyer aku berusaha lg

 

jgn cpt rase marah pada org bile aku discover sesuatu kepalsuan

yg penting aku diberi peluang melihat sesuatu tu

to see something as it is

not just something that people are seeing or implying that they see.

or something that they think they see that they wish you to see.

 

in the end, the one who is seeing it, is you.

 

you decide what you’ve really seen.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: