a note for the future.

Published July 6, 2011 by crystalights

today i cooked.

because this friday (insyaAllah) nk pergi winter gathering isma smpai sunday, so malas nk bli roti sbb nnti 3 hari kt sane, kn.

jadi aku pn masakla these few days.

mls nk mkn nasi & tk bli pn bahan2 utama utk lauk, so masak gitu2 je la (yg bukn nasi).

i miss doing things calmly and in a relaxed manner.

doing things in my own personal way with my own purpose and intentions.

i want to decide what i want to do.

kalau nk masak, aku sndiri yg decide nk masak, bukan sbb ader org expect me to cook.

kalau nk berkemas, aku sndiri yg nak kemas dgn cara aku sndiri, bukan cara yg org expect it to be done.

aku rase, hidup bersama insan2 lain, ader jgk that need of moderation and some sort of give and take, kan.

maksudnyer kalau kiter nak berkemas pn, kalau dh ckup kemas then ckuplah.

perlu ke some sort of “inspection” perkakas and “instruction” of proper method going on pas tu back it up balik with your “unasked assistance”.

ini dapur rumah ke pharmaceutical laboratory?

what happened today betul2 memenuhi observation and prediction aku.

kire mcm ramalanku benar belaka.

hmm. camane ek bile aku

slalu rase org2 skeliling aku sgt predictable. jst give me a few days and i’ll probably know already what kind of person you are by the 72nd hour.

kdg2 aku tk berniat pun nk find out.

tapi ntah mcmane aku ter-find out jgk.

cara2 aku find out tu kdg2 tk obvious pn. tpi the way people act around me btul2 buat aku rase mcm aku ni tgh cari tiram di dasar laut

bukan senang nak dpt

bukan semue boleh dimakan.

pas tu aku la yg slalu end up kelaparan

sbb aku figure them out and try to elakkan problem

tapi they still haven’t figured me out and what problems that really personally makes me tick

 

mcm today.

 

aku tahu the kind of person yg slalu nk evrything fair

 

tapi

 

fair ke utk aku

 

bile aku kene adjust the way i do things to accomodate to how you want things to be?

 

aku faham kalau itu satu keperluan

 

tapi aku nk buat dgn tenang dgn cara aku sndiri

 

perlu ke smpai nk bukak perkakas bagai

 

smpai nk check sane sini

 

mcm tgh nk dptkn ISO certification pn ader.

 

pas tu nk tolong.

 

bagusla kau nk tolong

 

tapi aku tak nak.

 

aku nak buat sndiri dgn cara aku sndiri

 

aku tak nak buat ikut cara kau pas tu ditolong oleh kau

 

baik kau je yg buat trus

 

tak pyh la aku rse annoyed sgt.

 

ughh.

 

hri tu dlm program “baju melayu bertemu baju kurung” tu pengelola program tu cam ader ckp: mcmane kiter tolerate housemates kiter mcm tu la kiter tolerate rumahtangge kiter.

 

kalau aku ader husband one day, aku nak dier kemas bile aku suruh je.

bile aku tak suruh jgn sibuk2 nk berkemas time aku tgh berkemas.

pas tu jgn sibuk2 nk check sane sini nak bukak itu ini.

aku nak, keje dier just repair benda rosak dlm rumah and luar rumah, jadi imam solat2 aku, ngan cari duit utk sara keluarga and jage education keluarge (keyword: keluarge). tu je.

 

tak pyh la sibuk nak berkemas bile org berkemas, nak sibuk2 psl masak bile org nak masak, pas tu nak sibuk2 dlm kerja and education aku. kalau aku talk about it baru boleh bagi feedback, kalau aku tak talk about kerja or education aku tu tak pyh la nk sibuk2 masuk cmpur. aku tak suke org interfere dgn kerja and pelajaran aku.

aku tak suke people tell me what to do as if i don’t have the faintest idea of what to do.

pas tu jgn nak suruh2 aku quit my job or quit my studies just to follow him around the world doing what’s best for him. or whatever it is that he thinks is the best.

pas tu jgn interfere dlm hal2 kluarge aku. jgn take me away from my family.

jgn take my life aspirations away from me.

jgn take my money.

jgn take away the things that makes me, me.

jgn buat muke bile aku spend some time bace ingredients dgn nutrition facts kat blakang product2 yg aku nk beli bile pergi shopping.

jgn buat muke bile aku lame dlm toilet. bile aku lame dlm solat.

jgn buat muke bile aku masak berjam2. mkn la something utk alas perut smentare tnggu tu, just deal with it.

jgn biar pinggan mkn and cawan minum sndiri berkeliaran atas meja after use, expecting me to wash it.

jgn expect aku utk tahu masak lauk bening ngan kuah singgang or every lauk yg terlintas kat kepale je trus nk sruh2 aku. aku bukan chef. kalau aku tanye nk mkn aper tu boleh la ckp nk request aper2. kalau tak jgn nk perintah2 aku.

jgn suruh aku buat teh susu.

jgn hisap rokok depan aku.

jgn pinjam duit beli rumah atau tanah atau kebun. bile betul2 ader duit baru beli. kalau tak takpela hidup serba sederhana asalkan tak berhutang.

jgn pakse anak2 blajar overseas.

jgn cerite kat kawan2 psl pencapaian anak2 dan/atau diri sendiri dan/atau isteri. 

jgn harapkan org selesaikan masalah diri sendiri dan keluarge.

jgn lupe tanggungjawab seorang suami tu lah pemimpin sebuah keluarge dan pembina ummah.

jgn biarkan isteri dan anak2 terbiar.

jgn kahwin tanpa betul2 berfikir dan bersiap sedia.

 

okay.

itula statement aku skarang, pkul 10.46p.m waktu aussie pd hari ini, 6 July 2011, sebelum aku berkahwin.

nnti one day bile aku kahwin mungkin sumenyer akan berubah atau aku akan adjust mane2 yg lebih sesuai and/or relevant atau aku mungkin akan ubah pandangan, sumenyer aku tak tahu dan tak pasti.

but i guess

this is it.

the rants and rambles of a single lady

*sambil angkat kening*

 

chiaoz~

 

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: