coretan hati.

Published July 12, 2011 by crystalights

 

dlm surah yg pertama diwahyukan kpd Rasulullah,

the word iqra’ disebut dua kali.

 

“Bacalah dgn menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan,

Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah.

Bacalah, dan Tuhanmulah Yang Maha mulia.”

Ayat 1-3, Surah Al-‘Alaq.

 

once upon a time not long ago (lbih kurang b’berape bulan yg lepas),

aku diberitahu bahawa tuhan suruh kita belajar, ilmu yg mendekatkan kita kpd-Nya.

mksudnyer aper2 ilmu yg mendekatkn kita kpd Dia, kita disuruh utk mempelajarinya.

s’lgi aku msih blum ckup ilmu tentang Dia dan agama-Nya, s’lgi tu la aku kene belajar.

 

jadi

secara personalnya, aku anggap ni ibarat satu kewajipan utk aku.

mksudnyer, bila dtg peluang dan kesempatan tu, insyaAllah aku nk usahakan utk memenuhinya.

 

semua yg aku tulis ni adalah peringatan utk diri aku sndiri. sila faham dan harap2 tak mengundang kemudharatan.

 

secara personalnya, disebabkn aku dh anggap perkara ni satu kewajipan,

maka aku rasa bersalah kalau aku tak tunaikan.

aku rasa tak tenang bila aku tak buat.

kdg2 rasa yg dtg tu seolah2 rasa yg menyerupai perasaan bila tertinggalkn ibadah wajib (sbb bgi aku, ini mcm dh wajib ke atas aku).

aku tahu tak semue org look at it the same way,

aku tak salahkn sesape sbb aku sndiri tak ckup ilmu nk classify kan yg itu apa sbnrnye.

 

tapi aku agak terase la jugak

bila aku ditinggalkn dlm perkara yg aku anggap penting.

 

bile aku anggap ini satu kewajipan, maksudnyer letih dan penat bukan sesuatu yg aku rela hati terime sbg reason utk diri aku tak tunaikan kewajipan

dan seboleh2nya aku nk susun supaye aku boleh attend semue yg ader utk aku attend, insyaAllah.

jadi bile ader yg clash with somethng else, seboleh2nyer aku nk jugak try to fit it in (wlaupun tak semudah itu).

 

sbb tu aku cube jgk ikut wlaupn kdg2 aku terhimpit

wlaupn kdg2 aku dlm kesempitan

wlaupun kdg2 aku dlm ksibukan

sbb bagi aku it is like a duty

part of the purpose of which i am created

 

aku try nk includekn org lain dan ajak org lain

tapi kdg2 aku terase bile org tak buat mcm tu.

 

sometimes, aku wish yg aku boleh buat sume 2 b’sama2 dgn org2 yg dkt dgn aku

supaye disatukan hati-hati kita utk memenuhi semua tu

 

sbb tu aku try jgk join gathering,

bedah buku,

talk,

usrah,

and apa2 pn yg mampu aku ikut,

sbb ada beza bile aku mncari ilmu tu sndiri dan buat pembacaan sndiri,

dgn mncari ilmu dgn panduan org yg lbih mengetahui.

utk belajar ilmu yg mndekatkan kita kpd Dia, kita perlukan org yg lbih mengetahui utk memandu kita

utk beri pengajaran kpd kita,

utk tnjukkan kpd kita apa yg dier lbih tahu supaye kiter tak t’silap.

 

dlm Dasar Ke-Tujuh “Usul 20” tulisan Imam Hassan Al-Bana,

antara huraian ijtihad dan taqlid diselitkan unsur “menerima nasihat untuk beramal”

“Perlu menerima nasihat untuk beramal jika nasihat disertai dalil walaupun kadangkala bercanggah dengan amalan biasa”

kalau ikut kupasan Ustaz Muhammad Fauzi Asmuni, dier ckp it is satu kemestian utk “taqlid” bagi org yg tak mampu “ijtihad”.

mksudnyer kalau kiter tak belajar betul2 hukum2 Islam tu, kiter tak boleh ikut taste sendiri, kiter kene ikut la pandangan ulama’.

so org yg mepunyai ilmu mendalam tentang hukum dan agama, itu la yg sesuai utk kita ikut.

 

so

bila aku nak serahkan diri aku utk tarbiyyah (dgn tujuan memenuhi aper yg dh aku anggap sbg tuntutan menuntut ilmu tu)

maksudnya aku kene la berusaha utk memenuhi apa2 peluang yg ada utk belajar ilmu tentang Dia.

maksudnya walaupn keadaan tak begitu indah utk aku dlm satu2 situation tu, aku still have to make the effort.

meaning, kalau ceramah tu buat aku mengantuk, aku kene berusaha stay awake and listen,

kalau ceramah tu pjg dan berat, aku kene try to maintain some focus,

kalau pendakwah tu buat aku annoyed, aku kene berusaha get straight to the point yg org tu trying to make.

walaupn aku uncomfortable and rase tak best, mgkn lbih baik klau at least aku continue make an effort utk commit and persist dlm duty ini kerana-Nya.

 

sbb tu la org kater

bergaul dgn people tu lbih baik dari smbhyg utk tempoh mse b’tahun2

sbb nk bergaul dgn org m’mang kdg2 mncabar kesabaran

 

if i recall correctly, dlm Quran ada dinyatakan kalau kiter dizalimi kiter boleh balas yg itu

tapi utk org yg bersabar, ada kebaikannya.

 

so yg aku nk ckp is that

sometimes things are not the same as our ideals

 

many years ago i never would have thought that i would study about religion in a foreign land

i never really thought about the time where i have to really step into the world

it wasn’t what i truly planned

it wasn’t something that i am completely used to

 

tapi,

mcm yg dikupas Ustaz Muhammad Fauzi Asmuni dalam menghuraikan Dasar Ke-Lima  “Usul 20” tulisan Imam Hassan Al-Bana,

“setiap pensyariatan adalah bertujuan untuk beri kebaikan kpd manusia”.

 

aku bukan org yg serba tahu

tapi aku rase org pn dh tahu

“apa yg tuhan bagi pd setiap muslim tu, itulah yg terbaik utk dia”.

 

so of course.

byk kali je aku annoyed with people.

especially bile niat somethng yg baik tpi dpt response yg menghampakan

bila kdg2 rasa terasing dlm nk buat sesuatu krn Dia

 

and then mslh2 lain kdg2 dtg at the same time 

like the whole fture talk and whatnot

 

ader byk benda yg menuntut komitmen aku skrg

it’s not easy

and not always fun in the sun.

 

now i have to put more weight into my thoughts

sbb soal masa depan within the next 5 years is critical utk umur mcm aku ni

i’m not getting any younger

and life isn’t always light and dandy.

 

sbb tu kdg2 aku tak paham sbnrnye

nape pulak pilihan atau perbuatan aku seperti dipersoalkan atau dipertikaikan

bukan ke aku dh smpai tahap umur yg memang ptut buat kputusan berdasarkn pertimbangan sndiri?

ini kan hidup aku yg nk dikemudikan

bukan utk dipertanggungjawabkan kpd org lain.

 

semoga blog post ni dpt memberi peringatan kpd aku tentang tanggungjawab aku sendiri terhadap Dia yg menciptakan.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: