clean up

Published July 13, 2011 by crystalights

 

alhamdulillah.

selamat jgk menghadiri ke-3-3 activity yg berlaku dlm 1 hari (dan malam).

dlm clash tak clash tu, akhirnyer tuhan permudahkan dan izinkan aku attend all 3.

 

s’lain nk ceriter ktorg split the bill utk mkn dua dish afghan (satu dish pn bleh mkn 4 org sbb serving dier agak mengenyangkan), dan ktorg mkn lamb tikka ngn tandoori chicken ngn naan,

aku nk ceriter skit isi ceramah isya’ td.

penceramah tu ckp, kalau kiter ada kesalahan dan permasalahan dgn org, pahala ibadah kiter akan di hold (ibarat mcm ditahan/diketepikan) s’hingga la kita dan org (yg kita bermasalah) tu minta kemaafan/memaafkan.

 

since ramadhan dh nk dkt, dan pahala puasa tu ganjarannya tak seperti ganjaran ibadah yg lain dimana ia tidak dinyatakan directly what and how much it is dan tuhan memaklumkan bahawa Dia sndiri yg akn menentukan berapa ganjaran yg dia akan bagi utk puasa, tak mcm ganjaran yg Dia nyatakan dgn jelas utk solat dan m’baca al-Quran, maka dgn perasaan betapa besarnya ganjaran itu dan istimewanya ibadah itu, kita rasa syg dan klau boleh kita pun tak nak la pahala ibadah kita tu di hold (atau ditahan), kan?

 

jadi

 

insyaAllah,

kalau kita berusaha kerana-Nya dan berdoa kpd Dia insyaAllah,

mudah2an Dia selesaikanlah segala permasalahan kita,

Amiin.

 

aku harapkan mudah2an tak ada perselisihan faham antara kita yg tinggal bersama ni (dan jgk yg tinggal berjauhan)

mudah2an jgn smpai ada masalah yg menyinggung perasaan

walaupun kdg2 aku tak faham

atau tak perfect dlm meng-handle issue2 di bawah satu bumbung

tapi aku rasa

insyaAllah risalah kita ada panduan utk kita jalani kehidupan yg lebih harmoni

 

kdg2 ada waktunya boleh mengalah

kdg2 ada waktunya tak perlu kalah

 

perasaan aku sorg

bukan penentu semua perkara.

kdg2 ada hakikat yg lbih bsar yg aku kene terima.

 

so

dgn post kali ni aku nak minta maaf pada semua yg tahu dan kenal aku,

tak kira la sesiapa pun,

kalau2 ada kesalahan yg aku buat,

semoga ibadah kita semua diterima oleh-Nya,

Amiin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: