cerita ceritera

Published July 30, 2011 by crystalights

aku ngantok dan pnat sbnrnye.

 

tpi memandangkan esok siangnya yg terakhir sblm ramadhan dan malamnya yg pertama utk ramadhan jd biarla aku cerita beransur2 dlu sblm dilanda ksibukan yg mgkin mendatang nnti.

 

hari ni kitorg berusrah.

cerita psl ramadhan la.

aku mcm tk berape khusyu’ sgt (aku rse sbb aku cam distracted lately)

tpi skit2 yg aku ingat is pasal puase yg 3 category tu;

yg 1st is puase stakat tahan lapar dahage je,

yg 2nd is puase tahan lapar dahage and kawal pancaindera (puase khusus)

yg 3rd is puase tahan semua t’msuk pancaindera dan stiap wktu dia mengingati tuhannya smpai stiap wktunya terjaga dari kemungkaran (puase yg khusus kpd khusus).

 

aku pn tk tahu aku mmpu ke nk puase ke tahap yg smpai diredhai tuhan

tpi aku rse alhamdulillah tuhan bagi peluang utk mnjalani semua ni, insyaAllah.

 

aku baking sbnrnye siang tdi

smpai rmh kkak usrah pn lmbat sbb nk siapkn icing (tk sempat keras pn sbb nk cpt tdi)

and tried some other patterns. tpi gune icing yg same je.

name dier fairy cake.

alhamdulillah. (siap la jugak).

 

balik dari usrah singgah uni buat keje skit (konon cam nk dptkn mood student gigih la kot. tpi ntah btul ke tidak tu tk brape pasti la. aku jst rse nk train my brain skit. dh sbln lbih b’cuti takut “berkarat”).

 

anyway,

smlm rse best sgt.

after klas tafsir kt surau/msjid, i had this long chat with 1 of the sistr (yg under isma jgk).

and then we kinda talked.

abt life and things and pple.

pas 2 dier cm ckp psl wlwpun dier tk ksah sbb dier phm, tpi not many pple cn get used to my prsonality.

 

smenjak dua menjak ni baru aku prasan psl personality aku tu.

aku ingtkn aku normal la jgk, tkdela pelik sgt ke aper.

pas 2 bile org ckp aku ader strong personality, baru aku cam terfikir “strong ke?”

sbb aku ingtkan ni normal.

sbb aku tk rse mcm strong sgt pn;

maybe sbb aku fikir, strong personality tu yg lg “extra” drpd aku (bcause i’ve seen them so i didn’t really think tht i have 1).

 

tak prasan pulak personality mcm aku ni strong personality.

maybe smtimes my personality is annoying other people kot.

tak tau la.

 

anyway, skrg kt rmh ni tinggal sikit org.

hsemate aku balik msia smlm (tk sure bile exactly dier akn come back).

hsemate yg balik indonesia a few mnths ago pn tk balik2 lg.

hsemate yg lg sorang tu dh pindah kluar dh lbih kurang a few weeks ago ke tmpat lain, maybe nxt mnth kot dier balik singapore.

tinggal la aku ngn hsemate lg sorg ni. and dier pn nk pindah rmh lbih kurang 2 minggu lg.

i think,

i’m probably gonna be alone by mid-ramadhan.

 

tkpela.

biar tuhan yg tntukan.

Dia yg tahu apa yg lbih baik utk aku.

.

before2 nk berpisah tu

hari tu ktorg prgi mkn same2,

ye la smpena birthday 1 of them ngn “farewell” skali.

 

ktorg mkn mknan afghan.

aku rse sdap la mknan afghan ni, dier tk trlalu berempah sgt tpi dier ckup rse rempah.

it was nice.

tpi tkdela mkn slalu kot. (ini pn order makanan utama dua set tpi yg makan 3 org).

sbnrnye (sblm dtgnyer ramadhan) aku teringin nk mkn mknn yg aku suke

ni

fries (with vietnamese sauce)

kt “lord of the fries”, (city).

mcm biasela mostly klau fries kt sni memang takde chilli sauce pn dlm menu.

yg byknyer, sauce2 yg tk pedas.

vietnamese sauce ni dier ckp chilli + mayo (tpi tk rse pedas mne pn).

ni la antare mknn yg boleh la dikatakn agk sesuai utk budget, sbb kiter bleh bli ikot size: sampler (saiz cwn yg mcm dlm gmbar tu), cone (saiz bekas lagi lebar dan pjg bntuk cone), ngn box (saiz box rectangle yg besar, lgi bsar drpd kotak hotdog mcm kt msia tu). 

aku suke kentang.

subhanallah sbb ciptakan sjenis tuber yg rse sdap lgi mngenyangkn dan dpt supply energy, samaada dimasak dgn tanaman/ternakan yg lain atau dimasak sndiri, ini la benda best yg aku suke yg aku tau takde org yg boleh ciptakan, cume Dia je yg berkuasa mengadakan sang kentang ni.

alhamdulillah.

 

okayla

esok mlm ramadhan bermula, insyaAllah.

sblm aku melalut lg baik aku tido.

maafkan semua dosa2 aku samaada yg aku sedar ataupn tak,

semoga semua umat Islam dpt mnjalani ramadhan dgn tenang,

Amiin.

 

(and alhamdulillah. a few days ago dh dpt allowance for the upcoming month).

 

semoge tuhan kuatkan hati aku dan hati kita semua utk harungi ramadhan, syawal, dan bulan2 yg sterusnya dgn cekal dan ihsan,

Amiin.

2 comments on “cerita ceritera

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: