Archives

All posts for the month September, 2011

sekarang

Published September 22, 2011 by crystalights

 

 

sekarang

 

i have to do what i have to do.

 

because i have to.

 

because it’s what i have to do.

 

aku rse aku kne express myself the right way. bukan mcm the express way. mcm bile frustrated/stressed psl something tpi pergi salurkn kt something else yg self-destructive atau self-derogatory.

 

anyway.

 

skrg aku nk:

1.read-up utk cari idea siapkn proposal

2.siapkn prac 6

3.siapkn prac 7

4.read-up utk cari point utk grpwork.

4.tidur mlm awal bngun awal pagi

5.write.

6.beli pkaian utk dipkai on top of sluar klau baju aku pendek (i think baju pendek memang embarassing bile kau pkai tdung).

 

aku nk ckp:

1.aku nk blajar prioritizekn ape yg penting disisi Allah.

2.aku dh fikir dan aku rase yakin bahawe aku tak bersedia lg utk berkahwin. aku tak nak menzalimi lelaki tu bile kahwin dlm keadaan sedar diri tak bersedia. maksud tak bersedia (utk case aku ni) is dari segi ilmu, amalan dan pemahaman.

3.aku nak siapkan semua individual work aku dgn secepat mgkin, tpi aku nk buat dgn tenang dan gembire. sbb aku nk rase keikhlasan bile buat sesuatu bukan terpakse tpi dgn hati yg rela terbuka menerima imu & pengajaran kerana Allah. which isn’t easy, but i want to try, insyaAllah.

4.aku nk blajar utk redha dan bertawakal. dan blajr utk mencari ilmu dan pengajaran. utk siapkn tugasan sbb nk lengkapkan pengajian kerana Allah. bukan sibuk2 nk siapkan submission and assgnmnt sbb tk sabar nak balik malaysia for good.

5.aku nk write more. and try to talk less. sbb in the end aku tak pyh ckp aper2 pun Allah tahu je isi hati aku. jadi tak pyhla nk utamakn sgt siape aku di mata manusia, kan.

6. aku tak nak terlupe pergi kuliah selase or mane2 kuliah yg sewaktu dgnnye mcm hari selase lepas. it is unacceptable by my usual standards.

7.aku nk cube utk tak buat sesuatu yg aku rase aku suke tapi aku rase tuhan tak suke. aku nak try kerana Allah; Amiin.

 

semoge tuhan tunjukkanlah jalan utk aku yg dh byk buat kesilapan ni, Amiin.

 

“astaghfirullahalazimallazi, laa ilaha illaa huwal hayyul qayyuma wa atuubu ilaih”.

 

Advertisements

aku. dlm hati ini.

Published September 10, 2011 by crystalights

 

aku bukan sempurna

tapi aku bukan pretending

 

aku bukan sengaja melebihkan rasa hati aku

aku dah pernah mncuba

 

aku tk slalu berupaya duduk di dalam lingkungan lengkungan normal

bila2 masa aku terkeluar dari garisan, bukan bermaksud aku tak berpendirian

 

susah la bila kedudukan aku dinilai dgn jauhnya aku dari garisan tu

dan susahla bila diri aku dinilai dgn satu sudut fikiran yg jugak satu bntuk pandangan “manusia”, manusia mcm aku walau tak serupa dgn aku

 

lebih susah bila pnjelasan aku dianggap sekadar habitual things driven by a stubborn need to be the rightful one

 

lama2 ada jurang

 

which probably grew with time

 

bukan aku tak berusaha, tapi dah smpai situ aku tak tahu lg nk ke mana

 

kita sama2 boleh apologize, tapi mgkin aku la yg nampak mcm bersalah

sbb tak buat benda yg boleh diterima oleh pemahaman seseorg seperti itu

 

walaupn pd hakikatnya, nilai dan timbangan setiap org tak mgkin identically sama

 

aku boleh je terima perbezaan tu, dan rsenyer aku tk pakse pn org lain utk hidup dgn cara aku

 

so kenapa aku rse mcm tak diberi that “benefit of the doubt”, eh?

 

kenapa, tak boleh ke kalau fikir: “itu PENDAPAT DIA tentang CARA HIDUP DIA yg DIA INGIN JALANI”

 

last2,

bawak haluan masing2.

 

mcm biase la aku

m’mang slalu ditinggalkn pn.

 

itulah lengkungan normal utk org mcm aku kot.

 

ntahla.

 

aku maafkan, semua.

 

aku rasa dia pn dh maafkan semua.

 

cuma aku rase aku tak pasti dari sudut pandangan itu, masalah mcm ni telah selesai atau mgkin punyai kebarangkalian utk berlaku lagi bila2 masa in the future

 

stiap kali kita bertemu sesama kita atau sesama org lain yg kita kenali

 

atau stiap kali kita breathe the same air

 

would it be a calm, normal air that is not influenced by emotional baggage?

 

i’m not so sure about that

 

aku perempuan. aku tahu tahap emosi aku dan kmungkinan tahap emosi perempuan2 lain

 

boleh ke kita bersatu hati

 

atau sekurang2nya berlapang dada di masa akan dtg?

 

aku tak pasti.

 

yg pastinya aku terkejut sbnrnye

 

bile kita say goodbye dlm tram tu as if it’s the last time

sedangkan aku hampir pasti it isn’t.

it wasn’t supposed to be the last time

but i felt that it wasn’t jst a normal parting

it was like a forever farewell

where you don’t think you’ll do anything within your power to purposely cross paths with that person you’re saying goodbye to in the near or distant future

it was like a final verdict

it was almost like a resignation.

 

throughout (and after) this ordeal

i felt almost like

something was convicted against me

and that no matter how hard i try it wouldn’t really matter to people as much if they’ve chosen what they chose before and above everything that’s said and done

 

i got hurt (again) by the people close to me

 

i can’t really be careful enough to save myself another heartache, can i?

 

the worst part is trying to not show the hurt because you don’t want to put pressure on anyone

 

because you’re an adult

 

because you’re the tough girl. the one whom people see as the hard-headed, big personality, high ego, alpha female girl.

 

the one who is really still a girl. at heart. thinking “if only people could see that.”

 

but whatever.

 

it’s not like i can fix this.

 

it’s been months.

 

look at where i am now.

 

alone in an empty house.

hati aku

Published September 6, 2011 by crystalights

 

i am trying to survive.

 

it’s not always rainbows and butterflies

it’s compromise

that moves us along

 

skarang aku berada dlm satu keadaan di mana aku tk nk org bwat ape2 utk aku

aku nak survive sendiri

i don’t know what that really means

so don’t ask me.

 

aku tidak la sentiasa derita

tapi tak jugak selalu gembira

 

takpela

hidup bukan satu cerita dongengan

bukan mesti hidup dlm perhiasan dan didampingi dlm keramaian

 

i live in a world where i’m not always understood

wlwpun kdg2 aku buat2 tak tahu tapi kdg2 it’s crystal

clear

 

should i be dissapointed of the differences

?

 

ape yg aku ada, itu la yg aku ada skarang.

esok luse tak tentu lagi aku msih ada apa yg aku ada skarang.

 

kalau aku dh try tapi tak dpt jugak runtuhkan dinding pemisah tu

nak buat camane

berserah je la

aku bukanlah penulis untung nasib utk diri aku sndiri

 

smtimes i think i could write a book frm my stories

tapi cerita aku utk siapa?

apa lah manfaatnya cerita aku utk sesiapa

 

i look up to some people

and maybe become inspired by them or what they do

it makes me feel like i have to try harder

and when i interact with other people maybe i don’t really realize that i am responding to that kind of inspiration the same way that i wished to be inspired

bukan aku berniat dgn sengaja dan kerasnyer prgi push things upon other people

it’s jst that, for me, sometimes things are sometimes firm and unequivocal, the way i recieve them,

the way i expect them to be delivered

 

mcm bile aku letak sesuatu yg aku rasa perlu tu ke atas diri aku

aku expect diri aku utk menunaikannya

maybe i don’t realize that, maybe to other people it’s a  big thing

 

bukan aku nk berkeras dgn org lain

tapi bile aku berkeras dgn diri aku, biar lah aku nk bertegas dgn diri sndiri

aku yg nk mcm ni

wlaupun mcm unusual, itu kan pilihan aku

sbb aku nk jd org yg memikirkan pilihan, tindakan dan keputusan aku sndiri sblm aku come to a decision

 

kdg2 aku rase cam nk marah pulak

sbb aku nk hidup camni pas tu jst because people uncomfortable or maybe tak biase with it pas tu cam nk nasihatkan aku utk take it easy

aku tak nak take it easy

sbb aku rase take it easy tu berbahaye utk aku

 

biarla aku nk live like this

ini pilihan aku, fikiran dan kputusan aku,

asalkn tk mnyusahkan org lain sudah la

kenape, perlu ke aku normalize kn my life to fit the normal curve

i don’t think my life is normal in the first place

malas la nk salahkan sesape

tapi sometimes no matter how much aku try to associate with people ader jgk masenyer aku cam bengang and harap org back off

 

pas tu aku bengang

bile aku tgok some things

 

kalau aku beli brg2 baru dan mahal2 utk pakaian dan kegunaan aku sorang

utk mkn berlambak aku sorang

utk kebahagiaan duniawi aku sorang

sedangkan ada saudara seIslam dgn aku yg tak ckup mknan, pkaian dan pendidikan

mcmane aku nk ckp aku berusaha utk survive sbenarnye ni?

sbb bukan ke org Islam yg b’usaha utk survive tu mksudnya berusaha utk survivekan diri DAN umatnya?

bukan 1 org Islam je yg perlu survive kan, segerombolan umat Islam pn nk di”survive”kan jgk kan?

 

bile aku nk bli and pakai something yg aku m’mang tak perlu pun, malah rasenye berlebihan, bukan ke adalah normal utk rase bersalah dan bermuhasabah

sbb harta aku bukannya milik aku

harta aku bukannya abadi

 

utk stiap yg aku dpt yg aku anggap sbg harta, bukan ke ada perhitungannya di “Hari Pengakhiran” nanti?

 

sbb tu la Abdul Rahman bin Auf sanggup sedekahkan unta2 nya yg berbaris2 tu bila dgar kata2 Aisyah r.a.

sbb dia pn berfikir tentang hisab (perhitungan) ke atas diri dia nanti

 

kdg2 aku rasa

bukankah harta tu jugak ibarat ujian

utk menilai tindakan dan pilihan kita ke arah “Hari Pengakhiran” tu.

 

tu la

aku tak la rase aku perlu sntiasa kerap2 mengupdate kan wardrobe aku

 

mgkin akhirnye itu pilihan dan kputusan msing2

 

lagi 1

aku risau bile nk bersolek terang2 dan tebal2 sgt

sbb tkut2 t’lalu menarik perhatian

tkut org lain rase t’ganggu atau tak khusyu’ dlm urusan

or worse, tkut2 mngundang rasa yg lain2

 

sbb wajah kita ni kdg2 bile kiter tambah mcm2 warna sana-sini

nmpak sgt lain dari asalnya

boleh jadi lbih2 menariknya

kdg2 kita tk perasan rupa paras yg mcm tu

boleh mngundang rasa apa

bukan nk ckp tak boleh bersolek,

cume lebih baik b’hati2 dlm solekan tu.

 

cantik tu bukan pd solekan semata, kan

ada perkara2 lain lg yg buat seseorg tu dianggap sbg cantik.

 

aku malas nk ckp lbih2, sbb aper aku tulis ni sbg peringatan utk diri aku sndiri jugak;

aku jst harap semoge aku dpt ingat dan berfikir betul2 bile aku decide nk bersolek dan berhias diri d masa akan dtg nanti.

 

 

what i think about (some) things

Published September 3, 2011 by crystalights

 

kebelakangan ni aku sibuk

especially bila subject2 ku dh msuk beyond week 5

and then hari raya (busy la skit2)

 

but this is what i have to say about some things:

1. boycott (boikot brg2 tertentu)

bukannyer boikot kerajaan2 tertentu, tapi boikot perniagaan dier. specifically perniagaan org yahudi (yg bukn Islam).

aku ada dgar jgk org tanye kakak kt sni psl org (Islam) yg maybe cari rzeki mlalui pniagaan tu tpi dier ckp insyaAllah ada jln lain mncari rzeki (bile berusaha dan berserah, rzeki pd tuhan) itu kire mcm effort dier la utk boikot.

memang betul la, Rasulullah tak boikot kot, tpi aftr org musyrikin langgar pjnjian, dlm Surah At Taubah Allah bgtahu perangi org musyrikin. frm what i know, bila org Islam dizalimi dan diancam oleh org bukan Islam, org Islam dibenarkn utk melawan/memerangi org bukan Islam tu. cara utk berperang/melawan tu Allahualam, aku tk brani nk say in specific words.

tpi dlm context ni, yg diancam tu saudara seIslam kt palestin, and kita sama2 org Islam. kalau aku tk nak all “other” muslims jadi affected by my boikot pn, aku pn tk nk the muslims yg diancam tu affected by my (non-boycott) purchase jugak; sbb dlm keadaan mcm tu, mcmane aku nk tlg bela nasib dorg yg dizalimi tu, yg mgkin tk miliki bnda yg sama yg dimiliki all the other muslims.

so aku jst fikir, antara satu perkara yg kemudharatannya lebih besar (bila org Islam yg dizalimi tidak mndpt pembelaan yg maximum) dgn satu perkara yg kemaslahatannya (benefit) tak pasti besar atau tidak (dgn memberi peluang pkerjaan kpd org Islam walau mgkin itu bukan the only pkerjaan yg ada), mana 1 yg lbih utama, aku pn tk pasti (sbb aku tk blajar fiqh Alawiyat) dan aku tk bleh nk bagi hukum. aku cume boleh bertaqlid ikut ijtihad ulama’ je. dan dh ada pn org yg berpengetahuan (cth:ustaz azhar idrus) yg ckp psl isu ni, Allahualam.

aku pn tak tahu for sure, what is the best for the people of palestin, tpi aku rse wlwpn aku tk boikot sume, aku nk try at least skit2. of course la ada jln lain mcm doa and derma, bukan b’mksud org yg boycott hanya boycott shj tanpa doa and derma kan. so aku rse ni pilihan msing2. at least to some extent i believe that it is not sia2 because tuhan tahu aper kiter bwat dan utk aper kite bwatnyer.

2. mak. ayah. family.

surat mak dh smpai. ade smthng there that i want to talk about kot tpi maybe not now. tkpela at least aku dh tahu yg kiriman2 aku tu smpai jgk kt rumah.

3. sendiri.

aku rase aku okay tinggal sndiri kt sini aftr everyone moved out or went away for quite a long time to their homeland. well apart frm rase tk best sgt bile terjage mlm tpi tak qiyam sbb terlalu takut nk pergi bilik air dlm rmh 4 bilik yg ada 3 bilik kosong ni. nk tido tanpa nyalaan lampu pn ambik mase a few days, mcmane nk brani2 skit prgi toilet at 3 smthng a.m. in the morning.

aku rase kalau aku nk berteman semata2 for the sake of having a teman, mcm selfish pulak kan. aku rasa mcm aku tak patut palitkan org lain dlm kancah keserabutan aku. aku nk berusaha to be independent, insyaAllah, Amiin. maybe utk ketika2 nya bila susah, senang, takut, hiba, kecewa, terharu, semuanya antara aku dgn tuhan, kan (insyaAllah), semoge Dia kuatkan lah aku, Amiin.