hati.

Published November 14, 2011 by crystalights

aku tahu hati aku belum sempurna

tapi bile aku berusaha utk memenuhi kekurangan2 diri,

aku hrpkn itu adalah kerana-Nya,

bukan kerana manusia.

 

bila aku minta syurga Firdaus dlm doa2 aku

bukan sbb aku layak dpt syurga tertinggi tu

tpi sbb aku nk jd org yg berharap utk sesuatu yg sebegitu

aku nk jadi org yg jugak mencari jln utk ke sana,

bukan sekadar jln di bawah langit yg 1 hari akan digulung sperti kertas

 

aku tahu aku bukan Rabiatul Adawiyah

bukan jgk Sumaiyyah

tapi aku nak jgk meminta pada-Nya

walaupn aku rse aku tak layak

 

bile aku bgtahu ape yg aku doakn

bukan sbb aku nk pakse kau sentiasa berdoa

tpi sbb aku nk kau tahu aku pn berdoa dan meminta

bahawa doa tu ada byk bentuk dan permintaan

dan ada byk yg kita boleh letakkan dlm harapan

 

aku nak bile rase jemu t’hdp doa tu dtg kau boleh ubah b’doa utk s’suatu yg lain pulak

boleh minta yg lain supaye hati tak cpt bosan berdoa

 

bile rase penat buat 1 benda yg sunat, boleh try buat yg lain pulak.

 

bukan ke doa tu satu tugas perhambaan utk insan?

 

so

walaupn aku tak faham ape maksud reaksi yg mcm tu

aku hrp klau ada apa2 keburukan yg mgkin dtg dari perkongsian aku tu akan tertolak lah dgn kebaikan

 

aku bukan manusia sempurna

kdg2 bile aku dh berusaha utk berhati2 dlm menyampaikan, masih jugak ada yg tak sempurna

 

bile  aku huraikan psl ape yg aku tahu (especially bile org bertanye)

bukan aku sengaje nak menambah rimas pd org

bukan aku sengaje nak bagi jawapan “like an essay” mcm yg kau ckp tu 

aku just takut klau ade yg aku tk huraikn dgn lengkap, tkut membawa kpd kesilapan dlm ibadah

takut2 klau nnti aku yg menanggungnya

 

aku tahu it’s not how you like it

 

but i thought that belajar bab2 agama bukan ke m’mng mcm ni?

mcmane aku nk explain sesuatu yg boleh membawa kesan yg besar dgn jawapan sesingkat permintaan tu?

jwpn yg smpai pd aku (yg aku ingin smpaikn pd kau) tu pun bukanlah aku dpt dgn hanya duduk sekerat

bukan duduk 5 minit, terus tahu semuanya

kdg2 ada perlukn sdikit sabar, usaha, tenaga & masa

ilmu berharge bukanlah semurah tabloid picisan

campak syiling utk senaskhah, selesai cerita campak naskhah

 

Abdullah Ibnu Mas’ud pun pernah berkata:

“you will not receive knowledge, not one-third of it, if you don’t give your everything (your all) for it”.

 

i don’t intend to analyze and/or criticize your learning patterns or character

but i am sometimes put in this position

where i don’t know what is the best way so that i don’t make it difficult for you but at the same time not make it difficult for me to deliver what i should.

and so that i don’t hurt you, but not hurt me.

 

aku pn ade jugak perkara2 yg aku kurang menyenanginya

kdg2 bukan semua benda yg aku dgar tu menyenangkan hati aku

kdg2 aku rase tak perlu pn kau persoalkn dgn nada kritikan tentang cara aku berfikir, bertanye atau perkatakan sesuatu hanya kerana pendapat kau tak same dgn pendapat aku 

do you know that sometimes, i get hurt too?

 

mcm bile kau ckp psl ikut Quran dan Sunnah,

tak bermaksud aku tk perlu ambik tahu pendapat atau pemikiran atau pandangan umat manusia yg lain

utk saling memahami dan mengenali utk memudahkan komunikasi

kalau aku tk cube ambik tahu, mcmane aku nk berukhwah?

 

betul la Quran dan Sunnah sbg pnduan,

tpi bukan ke Quran dan Sunnah pun mengajak kita bersaudara

bukan ke kita diajak menjaganya?

 

so what’s wrong with me wanting to know other people’s viewpoints as well?

 

at least when i undrstand how/what they think it might help me communicate in a better way

 

sometimes i wished you would understand

 

that i’m capable of getting hurt too.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: