Archives

All posts for the month December, 2011

the last entry of the year.

Published December 31, 2011 by crystalights

 

mgkn kblkngn ni agak carried away with travelling, and cleaning and tidying and contacting people and planning and settling in and some other things,

smpai hmpir2 terlupe that the new year is just around the corner. 

and it’s like a rather near “corner” if i might add, in fact it’s coming in the nxt few hours (insyaAllah).

 

a lot of bittersweet things happened throughout this year.

i think the fact that i finally got home in one piece before the year ended was a big mercy itself, alhamdulillah.

 

okay.

(aku rase post ni bukan post utk mengenang dan bukan jugak utk bergenang airmata).

hihi.

 

anyway,

aku rase,

point aku is something like this:

sometimes, time and growth and development can’t always be tampered with. or manipulated.

maybe you can do something about the place and space.

but time and growth and development, they’re more than what a single person can control.

more than what one soul can completely override.

the cherry tree is covered in order to protect it from some elements

it wasn’t covered for the purpose of manipulating its growth

or interfere with its development.

 

some things you can nourish and lead

but you can’t entirely intrude and perform its (particular) role

you can’t live someone else’ life for them,

or completely make their decisions for them.

 

to each person is their own (role. and life. and decisions). but,

even if some things can’t be done or undone in another person’s place,

it doesn’t mean we can’t help each other find the better path out there.

every soul is separate, but it doesn’t mean that they are isolated.

 

point kpd point aku is that:

barangkali, setiap org itu sndiri yg akhirnya buat pilihan utk diri sndiri,

dan akhirnya, pilihan itu lah yg setiap org itu akan live with.

takdir tetap akan membawa kita ke mana kita telah ditentukan utk pergi,

tapi di bhgn2 tertentu kita akan tertolak utk membuat pilihan

dan setiap pilihan kita diketahui-Nya,

setiap akibat dari pilihan kita diketahui-Nya,

malah setiap akibat dari yg bukan pilihan kita pun sudah diketahui-Nya.

pd takdir telah tertulis setiap pilihan, setiap akibat dan setiap kesudahan dari pilihan2 kita itu, kerana Dia Maha Mengetahui.

 

tahun hadapan pd masa yg sama seperti ini,

di mlm yg terakhir utk tahun itu nnti,

jgk sudah pun diketahui-Nya.

utk setiap ketika, jika pilihan kita merosakkan diri kita,

disebalik segala yg berlaku, wlaupun keburukan yg buruk itu disebabkn oleh diri kita sndiri, namun setiap yg baik tetap merupakn kurnia-Nya, dan ketentuan-Nya atas kita tetap adalah yg terbaik utk kita pada masa itu, pada wktu sesuatu itu terjadi.

sbb pengetahuan kita yg singkat tak mungkin sama dgn pengetahuan Dia yg Maha luas dan Maha Mengetahui,

dan keputusan dan pilihan seorg manusia tak mungkin sebaik apa yg telah diputuskan oleh-Nya utk kita.

 

point kpd point kpd point aku is that:

wlaupun kita yg akan buat pilihan, tapi tetap takdir Allah yg menentukan.

dan takdir tak boleh dipersalahkan atas aper2 pilihan yg kita pilih.

utk setiap pilihan, ada akibat yg akan tiba, walau kita tak menginginkannya sekalipun.

 

so in the end i think, what we choose is not only what we have to live with, but also what we have to be responsible for.

 

and i guess, that is all.

 

and with that i conclude my last post of this entire year,

 

 

(goodbye 2011).

cerita kita.

Published December 31, 2011 by crystalights

hari ni se(tengah)harian aku berkemas2.

packing utk program nxt week and also unpacking my luggage (yup, dh hmpir 2 minggu kt msia baru nak unpack betul2).

smbil2 berkemas, i found something

memento dari roadshow palestin 2011.

(kt dlm siap ader tndtgn tuan2 penceramah lg).

wktu roadshow palestin tu, kje aku tkde la bsar sgt mcm kwn2 yg lain. (wktu tu aku ter “miss out” the fact that they’re looking for volunteers to work in teams for the palestin roadshow. aku ingtkn dorg jst nk volunteer mkanan utk jmuan rmh trbuka yg aku pn tk sure aku free ke tdk wktu tu. so, melepas la jgk peluang yg penting utk tht kind of imprtnt conribution -__-).

wlwbgaimanepun akhirnye, aku dpt jugak some kind of kje utk roadshow palestin 2 (alhamdulillah ^__^), tpi kje aku bukan a.j.k utama utk hari roadshow tu. kje aku buat laporan utk the whole event roadshow palestin dari pagi punyer lessons smpai la malam punyer auction. it was an amazing experience. syukur alhamdulillah semue org yg terlibat dpt contribute at least something ^___^

wktu ptg tu, ader dua org kakak tarik aku and a few girls utk say somethng to the camera.

aku pun dgn rase mengalu2kan camera (mcm org tak malu) duduk dpn lense tu and jawab soalan psl ape yg kiter plan to do regarding the palestin punyer cerite.

 

so now i think i kinda remembered what i said.

and again, i want to tell this story.

 

dulu2, palestin tu meliputi a wider area.

beyond west bank to gaza.

no actually, the “bank” tht they call the west bank wasn’t originally there.

it was constructed by those who felt that they have a right to construct and divide the land that they wanted,

the land that they felt they deserved.

they wanted it as if they deserved it.

as if.

 

anyway,

why is palestine important utk agama kiter dan org muslim mcm kiter?

because the Quran and hadith has spoken.

 

jom kiter refresh balik:

“..ke sebuah negeri yg telah Kami berkahi untuk seluruh alam” (al anbia:71).

“..bumi bagian timur dan bagian baratnya yang telah Kami berkahi..” (al a’raf:137).

“..ke negeri yg Kami beri berkah padanya..” (al anbia:81).

“..ke Masjidil Aqsa yang telah kami berkahi sekelilingnya..” (al isra’:1)

“..ke tanah suci (Palestina) yang telah ditentukan Allah bagimu..” (al maidah:21).

 

masjidil aqsa di palestina itu lah kiblat kedua selepas masjidil haram di mekah.

mula2 kiblat kita kaabah di mekah (masjidil haram). kmudian ditukar kpd masjidil aqsa di palestin. kemudian kembali semula kiblat di mekah. (ada pendapat yg lebih menekankan pd perpindahan kiblat masjidil aqsa kembali ke masjidil haram berbanding yg dihurai di sini, Allahu’alam).

di masjidil aqsa itulah tempat Rasulullah s.a.w di isra’kan dari masjidil haram, sblm dibawa ke sidratul muntaha and above.

di situlah Rasulullah s.a.w mengimamkn solat swaktu peristiwa isra’ mi’raj tu.

hakikatnya, sejarah kita meliputi kisah2 di tanah itu.

tanah itu kurniaan yg suci dari-Nya. tapi telah pun dijajahi dan rakyatnya (saudara2 kita) dizalimi oleh org2 yg tidak menyembah-Nya.

 

so, ceriter Palestin bukanlah ceriter charity.

Isu Palestin isu yg mlibatkn “akidah” Islamiah, part of the fundamentals of our religion.

Part of our duty to uphold.

Part of what we stand for.

bile kiter kata Palestin tanah utk semua umat Islam, bukan ke isu Palestin tu isu semua umat Islam?

 

it’s not just a matter of kezaliman berleluasa, tpi it’s also a matter of kezaliman yg berleluasa ke atas org Islam oleh org bukan Islam.

 

i think, the least that org Islam (mcm kiter ni) can do is at least care.

at least ada rase2 mcm: “eh. this is not right”. (wlaupun kiter tak boleh nk physically go there and stop it).

 

kiter boleh try kurang2kan contribution kiter pd perniagaan2 yg contribute kpd military, media and orgnization “org2 itu”.

boleh try kurangkan kbergntungan kita pd produk2 “org2 itu”.

boleh try mnderma utk kperluan palestin.

boleh bagi sumbangan skit2 atau byk. (boleh layari laman web aman palestin klau rse berminat nk tahu lbih lnjut).

boleh berdoa utk warga2 palestin yg berjihad di jln-Nya.

 

kiter pun boleh berusaha (utk umat Islam dan agama ini, lillahi ta’ala), utk lakukan dgn lbih baik walau aper pun peranan yg kita pegang,

klau kita pelajar, maybe kiter boleh berusaha utk bljar dgn lbih baik;

klau kita doctor, maybe kiter boleh berusaha utk beri khidmat perubatan dgn lbih baik;

klau kita penulis blog, maybe kiter boleh beri liputan tentang kisah palestin dan/atau kisah umat Islam dan agama Islam dgn lbih baik;

 

supaye kiter dpt lahirkn kesyukuran melalui amalan2 dlm hidup ni atas segala yg kita dh dpt dari-Nya yg mungkin warga palestin tak dpt (mcm kita);

supaye kiter dpt contribute pd nama baik agama dan umat ini: bahawa org Islam bukan sentiasa lemah dan di bawah dan bukan tempatnya dipijak dihina disia2kan diperkecil diletak di dasar.

supaye: utk stiap muslimin dan muslimat yg tidak dpt membangunkn umatnya kerana telah ditindas dan dianiaya; akan ada pelapis2 dan pewaris2 pejuang yg membantu menggalas tugas sbg sebhgn dari umat ni, utk agama ini. 

bukan ke ini cara kita utk bersyukur bila kita dpt sesuatu yg  insan lain mgkn tk dpt?

bile kita diberi sesuatu, especially bile diberi sesuatu yg lebih dari insan2 lain, ape yg kiter akan jawab klau 1 hari nnti (di hari akhir, di tempat manusia dikumpulkn), kiter ditanya tentang aper yg kiter telah beri dgn segala yg tlah diberi oleh-Nya kpd kiter?

wktu tu,

sanggup ke kiter jawab:  “aku gunekan segala yg telah diberi kpd aku utk kebahagiaan aku sendiri shj”

 

mnjadi org Islam yg merupakan sbhgn dr umat Islam itu ckup ke dgn hanya prihatin dgn khidupn diri sndiri shj?

 

agak2, if the people in the past were only concerned about themselves, adakah akan smpai Islam itu pd kita?

 

atas jasa siape yg kite dpt mnjadi org Islam skrg?

 

pendapat indah berkata,

selagi kita ni org Islam dan sbhgn dari umat Islam, selagi itulah perlu adanya (at least) pemikiran (atau concern) tentang umat Islam dan agama Islam.

wlaupun kita tak tahu byk benda,

wlaupun kita takde jwtn tinggi atau bergaji besar atau berketurunan termasyhur,

walaupun kita hanya org biase,

tapi selagi kita org Islam, selagi tu lah kita ada tugas2 yg penting mcm ni.

 

sanggup ke kiter terime bile org pandang rendah/ serong/ negatif/ kecil/ insignificant pd agama Islam dan umat Islam tu sndiri?

kita penganut agama Islam kan, bukan penganut agama rendah/ serong/ negatif/ kecil/ insignificant.

 

org Islam boleh berjaya, insyaAllah.

dan org Islam yg berjaya tu insyaAllah seelok2nya adalah lebih baik dari org bukan Islam yg berjaya.

sbb, dgn adanya iman dan ihsan, insyaAllah ada kejayaan yg hakiki bukan sekadar duniawi.

kejayaan yg bukan hanya memanfaatkn diri, tapi jugak insan2 lain dan seluruh umat Islam.

 

okay la.

klau aper2 yg aku tulis ni salah atau tak kena, harap2 ambikla yg baik2 je sbg pengajaran positif. yg tak baik tu tk perlu diikut.

 

akhir kata biar aku tutup dgn serangkap pantun (2nd publishing):

 

Qalam Al-Quran pengukuh bicara,

Tanah yg berkat di bumi anbia,

Anugerah dan kewajipan untuk dipelihara,

Warisan dan amanat kita bersama.

papaya

Published December 30, 2011 by crystalights

 

ini betik. 

dari pokok.

yang mak tanam.

 

sblm aku fly, pkok tu tk berbuah2 pn, siap ader yg ckp pkok tu pkok betik jantan = tkde harapan berbuah.

tapi2,

balik2 aku tgok buah berderet2 kt atas pokok tu.

tk sgke dpt mkn betik yg mak tanam smbil duduk2 kt ruang tamu rumah ni watching my family watch tv.

watching my little brothers eat kuetiaw with fried chicken. (yg aku awal2 dh mkn dlu).

and me eating the tiramisu cake tht my oldr sistr bought. all frm the pasar mlm. (yup, pasar mlm kt kmpung cam ni pn ader tiramisu cake).

i feel bad sbb tk blikn dier aper2, hri 2 tk smpat singgah bli bag yg aku dh plan nk bli utk dier tuh.

well.

(nsib baik ader bwk balik bnda lain yg lbih).

 

hihihihi

alhamdulillah.

 

mcm ni pun satu nikmat yg besar utk aku

after being away for so long.

 

(sbnrnye aku ader rse cam nrvous psl somethng else but. biarkn je la. aku berserah pd Dia).

insyaAllah.

don’t know.

Published December 30, 2011 by crystalights

 

kakak2 ader prgrm kt kL.

aku punyer prgrm kt uia kuantan sunday ni kot,

and also friday to sunday nxt week (kt banting, insyaAllah).

 

so basically ths means tht ahad ni i’m going alone kot (insyaAllah).

tkpela, at least ader org hntrkn.

wlaupn i’m not sure wht to expct.

bcause we’re in msia now.

i dn’t know how it’ll be.

 

but i have to do this.

i have to know how i’ll be in a diffrnt environmnt with the same purpose.

 

sendiri atau berdua,

tnggungjwb tetap tnggungjwb.

 

i hope i can learn to be better.

 

come on bb,

hrdcore pple adapt, rite?

(evn if we’re not exactly hard core).

between people.

Published December 29, 2011 by crystalights

 

nostalgia (?)

 

what do you call this feeling?

bile tibe2 kiter kembali ke mana kiter pnah tinggalkn stlh skian lama berkelana.

 

after all that time suddenly

i find myself on my bed in our shared bedroom

texting my friends and rplying mssages

 

as if i’ve always been here and the past few months (up to a year) nver really happened (before).

 

i don’t intend to erase anything

before and after, are both parts of my life now.

but i didn’t think that i would still have

some of the things that i left behind.

 

the room bsically still looks the same

 

and although earlier tday i think i didn’t know where mom put some of her pots n pans,

and her asam jawa (in the kitchen),

 

finally when i start doing and thinking (abt) things in this home

 

i feel like: hey,

at least i get to be here now.

 

the days before i left were probably the loneliest,

i guess it’s the kind of feeling when you’re surrounded but alone.

 

reflecting on the last few views of the city,

how bittersweet.

 

i don’t know where life would take me sooner or later,

 

amidst the job-hunting, and license arranging,

and accounts setting,

 

at least

i’m here now.

 

alhamdulillah.

 

it is a blessing that all is not completely lost.

 

my past and my future,

is all up to god’s mercy and will,

masyaAllah.

 

i thought it’s normal for people to leave

but

since some of them stayed aftr all

i guess i have to know

that this has got to be worth something

 

life will pass us by

no soul can stop time

 

seasons replace one another

that’s what they do,

they don’t stay.

 

but i guess when they leave, they do come back.

that is if you’re still there to see it.

 

as for me,

i want to embrace. time.

 

i want to be thankful.

 

i want to be at peace with time.

 

i believe

Published December 27, 2011 by crystalights

i believe that some people choose to do what they do because of their belief in the hereafter.

aku percaye, ada org2 yg membuat pilihan dan keputusan kerana Allah.

 

sbb bagi org2 ini, perhitungan dari Allah tu jauh lebih penting dari perhitungan duniawi.

percayelah. bahawe mereka2 ni bukan membuat pilihan dan keputusan kerana tiada jln lain yg lebih menarik, tpi mereka2 ni buat pilihan dan keputusan yg sdemikian kerana kasihkn Allah, regardless of how or what the rest of the world has to offer.

 

kenape aku rase mcm kau tk percaye?

kebaikan yg dia lakukan bukan kerana diri dia, not because he has nothing to lose, or no concern of more gains. bukan sbb he has everythng so he doesn’t care anymore.

pilihan dia adalah kerana rasa tanggungjawab dlm diri dia dan penyerahan dirinya kpd tuhan.

 

kenape kau ckp mcm tu?

bile dier refuse all those extra additional gains, it is because dier tahu stiap sesuatu itu ada perhitungan disisi-Nya.

sbb dier nk mnjaga tanggungjawab, amanah, dan nk memastikan diri tidak mengambil hak insan lain,

kerana kasihnya kpd Allah.

 

bile dikatakan dier buat semua tu kerana Allah, dan bukan krn dier dah berpuas hati dgn semua yg dier ada, atau krn dier tk memerlukn lebih dr yg dier ada,

kenape reaksi kau mcm..indescribable?

kenape, pelik sgt ke?

 

pelik sgt ke bile manusia buat pilihan dan keputusan kerana Allah?

pelik sgt ke bile manusia meletakkan value yg tinggi pd nilai hidup yg luhur hanya kerana-Nya?

pelik sgt ke bile manusia memaklumi bahawa harta dan duit yg byk bukanlah setinggi2 kemuliaan di dunia mahupun di akhirat?

 

pelik sgt ke, bile reason dan justification kite memang sjelas2nya kerana Dia yg menciptakan, kerana kita ni hamba-Nya?

aper salahnyer bile dier letakkan tanggungjawab sbg hamba Allah itu sbg keutamaan dan paksi utk stiap pilihan dan keputusan dlm hidup dier, bukan ke itu sesuatu yg baik dan bernilai tinggi?

mesti ke setiap keputusan dan pilihan dlm hidup hanya semata2 disertai dgn sbb musabab yg selain itu? yg logic dan rational dari sudut manusiawi dan duniawi shj semata2, wlaupun tdk bgitu dari sudut pengakhiran insan.

seolah2 penggunaan reason: “tanggungjawab sbg seorg hamba Allah” tu bukan reason yg benar, sdgkn bukan ke itulah kebenarannya, bahawa kita ni hamba-Nya?

 

keputusan dier tu bukan bermaksud dier mengabaikn aper yg dier perlu tunaikan

dan bukan jugak sesuatu yg mengancam kehidupan insan lain

 

so

tak salah klau kita terima dan berfikir

supaye kite dpt rasa

bahawa insyaAllah ada jln utk kita mencari jln mnjejaki redha-Nya wlaupn dlm urusn kputusn khidupan sprti ini

 

Allah yg mnjadikn kita,

Dia lah yg paling tahu apa yg tersirat dlm hati kita.

Dia lah yg paling tahu apa yg terbaik utk kita.

 

urusn dan kputusan kehidupan bukan bermaksud penghapusan segala pergantungan kita pd Allah

bahkan lebih2 lg kita memerlukan-Nya

 

i jst feel like,

i hope we cn see this.

this. in one way or another.