i believe

Published December 27, 2011 by crystalights

i believe that some people choose to do what they do because of their belief in the hereafter.

aku percaye, ada org2 yg membuat pilihan dan keputusan kerana Allah.

 

sbb bagi org2 ini, perhitungan dari Allah tu jauh lebih penting dari perhitungan duniawi.

percayelah. bahawe mereka2 ni bukan membuat pilihan dan keputusan kerana tiada jln lain yg lebih menarik, tpi mereka2 ni buat pilihan dan keputusan yg sdemikian kerana kasihkn Allah, regardless of how or what the rest of the world has to offer.

 

kenape aku rase mcm kau tk percaye?

kebaikan yg dia lakukan bukan kerana diri dia, not because he has nothing to lose, or no concern of more gains. bukan sbb he has everythng so he doesn’t care anymore.

pilihan dia adalah kerana rasa tanggungjawab dlm diri dia dan penyerahan dirinya kpd tuhan.

 

kenape kau ckp mcm tu?

bile dier refuse all those extra additional gains, it is because dier tahu stiap sesuatu itu ada perhitungan disisi-Nya.

sbb dier nk mnjaga tanggungjawab, amanah, dan nk memastikan diri tidak mengambil hak insan lain,

kerana kasihnya kpd Allah.

 

bile dikatakan dier buat semua tu kerana Allah, dan bukan krn dier dah berpuas hati dgn semua yg dier ada, atau krn dier tk memerlukn lebih dr yg dier ada,

kenape reaksi kau mcm..indescribable?

kenape, pelik sgt ke?

 

pelik sgt ke bile manusia buat pilihan dan keputusan kerana Allah?

pelik sgt ke bile manusia meletakkan value yg tinggi pd nilai hidup yg luhur hanya kerana-Nya?

pelik sgt ke bile manusia memaklumi bahawa harta dan duit yg byk bukanlah setinggi2 kemuliaan di dunia mahupun di akhirat?

 

pelik sgt ke, bile reason dan justification kite memang sjelas2nya kerana Dia yg menciptakan, kerana kita ni hamba-Nya?

aper salahnyer bile dier letakkan tanggungjawab sbg hamba Allah itu sbg keutamaan dan paksi utk stiap pilihan dan keputusan dlm hidup dier, bukan ke itu sesuatu yg baik dan bernilai tinggi?

mesti ke setiap keputusan dan pilihan dlm hidup hanya semata2 disertai dgn sbb musabab yg selain itu? yg logic dan rational dari sudut manusiawi dan duniawi shj semata2, wlaupun tdk bgitu dari sudut pengakhiran insan.

seolah2 penggunaan reason: “tanggungjawab sbg seorg hamba Allah” tu bukan reason yg benar, sdgkn bukan ke itulah kebenarannya, bahawa kita ni hamba-Nya?

 

keputusan dier tu bukan bermaksud dier mengabaikn aper yg dier perlu tunaikan

dan bukan jugak sesuatu yg mengancam kehidupan insan lain

 

so

tak salah klau kita terima dan berfikir

supaye kite dpt rasa

bahawa insyaAllah ada jln utk kita mencari jln mnjejaki redha-Nya wlaupn dlm urusn kputusn khidupan sprti ini

 

Allah yg mnjadikn kita,

Dia lah yg paling tahu apa yg tersirat dlm hati kita.

Dia lah yg paling tahu apa yg terbaik utk kita.

 

urusn dan kputusan kehidupan bukan bermaksud penghapusan segala pergantungan kita pd Allah

bahkan lebih2 lg kita memerlukan-Nya

 

i jst feel like,

i hope we cn see this.

this. in one way or another.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: