cerita kita.

Published December 31, 2011 by crystalights

hari ni se(tengah)harian aku berkemas2.

packing utk program nxt week and also unpacking my luggage (yup, dh hmpir 2 minggu kt msia baru nak unpack betul2).

smbil2 berkemas, i found something

memento dari roadshow palestin 2011.

(kt dlm siap ader tndtgn tuan2 penceramah lg).

wktu roadshow palestin tu, kje aku tkde la bsar sgt mcm kwn2 yg lain. (wktu tu aku ter “miss out” the fact that they’re looking for volunteers to work in teams for the palestin roadshow. aku ingtkn dorg jst nk volunteer mkanan utk jmuan rmh trbuka yg aku pn tk sure aku free ke tdk wktu tu. so, melepas la jgk peluang yg penting utk tht kind of imprtnt conribution -__-).

wlwbgaimanepun akhirnye, aku dpt jugak some kind of kje utk roadshow palestin 2 (alhamdulillah ^__^), tpi kje aku bukan a.j.k utama utk hari roadshow tu. kje aku buat laporan utk the whole event roadshow palestin dari pagi punyer lessons smpai la malam punyer auction. it was an amazing experience. syukur alhamdulillah semue org yg terlibat dpt contribute at least something ^___^

wktu ptg tu, ader dua org kakak tarik aku and a few girls utk say somethng to the camera.

aku pun dgn rase mengalu2kan camera (mcm org tak malu) duduk dpn lense tu and jawab soalan psl ape yg kiter plan to do regarding the palestin punyer cerite.

 

so now i think i kinda remembered what i said.

and again, i want to tell this story.

 

dulu2, palestin tu meliputi a wider area.

beyond west bank to gaza.

no actually, the “bank” tht they call the west bank wasn’t originally there.

it was constructed by those who felt that they have a right to construct and divide the land that they wanted,

the land that they felt they deserved.

they wanted it as if they deserved it.

as if.

 

anyway,

why is palestine important utk agama kiter dan org muslim mcm kiter?

because the Quran and hadith has spoken.

 

jom kiter refresh balik:

“..ke sebuah negeri yg telah Kami berkahi untuk seluruh alam” (al anbia:71).

“..bumi bagian timur dan bagian baratnya yang telah Kami berkahi..” (al a’raf:137).

“..ke negeri yg Kami beri berkah padanya..” (al anbia:81).

“..ke Masjidil Aqsa yang telah kami berkahi sekelilingnya..” (al isra’:1)

“..ke tanah suci (Palestina) yang telah ditentukan Allah bagimu..” (al maidah:21).

 

masjidil aqsa di palestina itu lah kiblat kedua selepas masjidil haram di mekah.

mula2 kiblat kita kaabah di mekah (masjidil haram). kmudian ditukar kpd masjidil aqsa di palestin. kemudian kembali semula kiblat di mekah. (ada pendapat yg lebih menekankan pd perpindahan kiblat masjidil aqsa kembali ke masjidil haram berbanding yg dihurai di sini, Allahu’alam).

di masjidil aqsa itulah tempat Rasulullah s.a.w di isra’kan dari masjidil haram, sblm dibawa ke sidratul muntaha and above.

di situlah Rasulullah s.a.w mengimamkn solat swaktu peristiwa isra’ mi’raj tu.

hakikatnya, sejarah kita meliputi kisah2 di tanah itu.

tanah itu kurniaan yg suci dari-Nya. tapi telah pun dijajahi dan rakyatnya (saudara2 kita) dizalimi oleh org2 yg tidak menyembah-Nya.

 

so, ceriter Palestin bukanlah ceriter charity.

Isu Palestin isu yg mlibatkn “akidah” Islamiah, part of the fundamentals of our religion.

Part of our duty to uphold.

Part of what we stand for.

bile kiter kata Palestin tanah utk semua umat Islam, bukan ke isu Palestin tu isu semua umat Islam?

 

it’s not just a matter of kezaliman berleluasa, tpi it’s also a matter of kezaliman yg berleluasa ke atas org Islam oleh org bukan Islam.

 

i think, the least that org Islam (mcm kiter ni) can do is at least care.

at least ada rase2 mcm: “eh. this is not right”. (wlaupun kiter tak boleh nk physically go there and stop it).

 

kiter boleh try kurang2kan contribution kiter pd perniagaan2 yg contribute kpd military, media and orgnization “org2 itu”.

boleh try kurangkan kbergntungan kita pd produk2 “org2 itu”.

boleh try mnderma utk kperluan palestin.

boleh bagi sumbangan skit2 atau byk. (boleh layari laman web aman palestin klau rse berminat nk tahu lbih lnjut).

boleh berdoa utk warga2 palestin yg berjihad di jln-Nya.

 

kiter pun boleh berusaha (utk umat Islam dan agama ini, lillahi ta’ala), utk lakukan dgn lbih baik walau aper pun peranan yg kita pegang,

klau kita pelajar, maybe kiter boleh berusaha utk bljar dgn lbih baik;

klau kita doctor, maybe kiter boleh berusaha utk beri khidmat perubatan dgn lbih baik;

klau kita penulis blog, maybe kiter boleh beri liputan tentang kisah palestin dan/atau kisah umat Islam dan agama Islam dgn lbih baik;

 

supaye kiter dpt lahirkn kesyukuran melalui amalan2 dlm hidup ni atas segala yg kita dh dpt dari-Nya yg mungkin warga palestin tak dpt (mcm kita);

supaye kiter dpt contribute pd nama baik agama dan umat ini: bahawa org Islam bukan sentiasa lemah dan di bawah dan bukan tempatnya dipijak dihina disia2kan diperkecil diletak di dasar.

supaye: utk stiap muslimin dan muslimat yg tidak dpt membangunkn umatnya kerana telah ditindas dan dianiaya; akan ada pelapis2 dan pewaris2 pejuang yg membantu menggalas tugas sbg sebhgn dari umat ni, utk agama ini. 

bukan ke ini cara kita utk bersyukur bila kita dpt sesuatu yg  insan lain mgkn tk dpt?

bile kita diberi sesuatu, especially bile diberi sesuatu yg lebih dari insan2 lain, ape yg kiter akan jawab klau 1 hari nnti (di hari akhir, di tempat manusia dikumpulkn), kiter ditanya tentang aper yg kiter telah beri dgn segala yg tlah diberi oleh-Nya kpd kiter?

wktu tu,

sanggup ke kiter jawab:  “aku gunekan segala yg telah diberi kpd aku utk kebahagiaan aku sendiri shj”

 

mnjadi org Islam yg merupakan sbhgn dr umat Islam itu ckup ke dgn hanya prihatin dgn khidupn diri sndiri shj?

 

agak2, if the people in the past were only concerned about themselves, adakah akan smpai Islam itu pd kita?

 

atas jasa siape yg kite dpt mnjadi org Islam skrg?

 

pendapat indah berkata,

selagi kita ni org Islam dan sbhgn dari umat Islam, selagi itulah perlu adanya (at least) pemikiran (atau concern) tentang umat Islam dan agama Islam.

wlaupun kita tak tahu byk benda,

wlaupun kita takde jwtn tinggi atau bergaji besar atau berketurunan termasyhur,

walaupun kita hanya org biase,

tapi selagi kita org Islam, selagi tu lah kita ada tugas2 yg penting mcm ni.

 

sanggup ke kiter terime bile org pandang rendah/ serong/ negatif/ kecil/ insignificant pd agama Islam dan umat Islam tu sndiri?

kita penganut agama Islam kan, bukan penganut agama rendah/ serong/ negatif/ kecil/ insignificant.

 

org Islam boleh berjaya, insyaAllah.

dan org Islam yg berjaya tu insyaAllah seelok2nya adalah lebih baik dari org bukan Islam yg berjaya.

sbb, dgn adanya iman dan ihsan, insyaAllah ada kejayaan yg hakiki bukan sekadar duniawi.

kejayaan yg bukan hanya memanfaatkn diri, tapi jugak insan2 lain dan seluruh umat Islam.

 

okay la.

klau aper2 yg aku tulis ni salah atau tak kena, harap2 ambikla yg baik2 je sbg pengajaran positif. yg tak baik tu tk perlu diikut.

 

akhir kata biar aku tutup dgn serangkap pantun (2nd publishing):

 

Qalam Al-Quran pengukuh bicara,

Tanah yg berkat di bumi anbia,

Anugerah dan kewajipan untuk dipelihara,

Warisan dan amanat kita bersama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: