today

Published January 28, 2016 by crystalights

i didn’t go to work today.
was on MC.

mcm biasela bila sakit, smua bnda pun snang je nk rasa upset.

tp aku cuba buat rilek2 sbb jadi org sedih ni memenatkan, especially bila kita tgh xsihat.

so aku xdrive harini sbb hsemate kata hospital tu susah parking, nnt lmbat. so nk cpt punye pasal, aku naik teksi.

i hav high expectations on ths hospital sbb dia bukan wholly government owned (bleh nmpak my scepticism in anything government-related).

anyway, aku rse kaunter kt dpn dh cpt, tp bila dia assign aku punye consultation dgn Dr, ntah kenape that particular room jd lmbat compared to other Dr’s rooms.

rasa mcm pelik.

skali rupa2nya, Dr yg check aku tu sedang di monitor oleh Dr lain. jd smbil dia check smua patient, dia sedang di check & di tutor oleh seorg Dr senior yg byk sgt huraian psl everything. smua bnda nk explain. pas tu nk soal jawab ngn Dr tu padahal Dr tu tgh check aku. pas tu sruh aku tggu kjap smntara dia nk abeskn cakap.

i mean. i get that it’s probably 1 of those “learning hospital” concept or whatever (wlwpn aku rse sbnrnya bukan, sbnrnya ko saje nk ajar beriya sbb nk protect ur racial interests), but srsly, patient tgh rmai kat luar, kalo ko nk explain everything ko cepat sikitla. xkan nk tggu smpai org emotional breakdown kat luar kot mnunggu ko explain everything.

adoi.

ni aku rse mcm inappropriate time nk explain everything. u shud do that in a lecture room whn u teach kot. atau do it as u make ur rounds in the ward. bukan kt klinik yg org tgh rmai & sakit.

i jst rolled my eyes & focused on talking to the Dr who’s treating me. pas tu bila aku tnjuk lozenge yg aku mkn Dr yg tgh monitor tu bleh tnya plak mcmane aku bleh tau nk bli tht type (like is it that impossible tht some non-medical pple actually understand non-inflammatory lozenge can be taken for sore throat?). ntahla.
i jst said my friend is a pharmacist & she gave me ths fr my sore throat.

anyway.

balik tu lapar. beli mcm kebab ayam yg small. tapi xsgka ayam dia cedok dlm bekas sikit je mcm beberapa cubit je (siap ada serpihan2 ayam yg kecik). like srsly. hrga dia xkena ngn portion dia. so aku ckp ngn dia “the chicken is too little”.
pas tu dia jst snyum & buat muka selamba mcm “this is life”.

bila balik tu aku tggu bas. agk lama la jgk (sbb mula2 aku trsalah, aku pi tggu bas lain. aftr texting my frns baru find out mana yg btul). mkcik kt bas tu pun tggu, tp bila dia smpai dia mmg dh tlepas d prvious bas, jd bila dia dtg dia kena tggu lama fr d next one. dia ckp “krajaan sruh kita naik public transport, tapi public transport x efficient”. pas tu aku jst angguk gitu2 je la.
i’m not sure, btul ke gov sruh naik public transport?
dlm hati aku kata: org yg sruh naik public transport tu x naik pun public transport.

aku rse, byk jgk golongn bkuasa yg mcm tu. sruh org buat smthg yg dia sendiri x rasai. bukan mcm zmn Umar r.a. dulu. mkn daging pun dia x mahu bila tahu masih ada rkyat yg x ckup mkan/ ikat perut.

we live in a different kind of world kot.

suruh suruh suruh

tapi x tahu, x rasa, x faham wht it’s like. sruh org buat something dgn diri sndiri yg buat something, dia xkan sama.

mcm bila kita suruh org masak, kita mgkn nmpak masak tu shj. tp dia kena beli barang, prepare bahan, masak, then clean up.

sama mcm bila kita sruh org tulis buku. kita mgkn nmpak: ada konsep trus tulis je la, senang. tp dia yg nk tulis tu kena baca dulu, study, kaji, cari sumber yg sahih & pertimbangkan mana yg baik, mana yg boleh. lepas siap tulis dia kena ada proper citation mngikut format yg dipersetujui. sometimes bacaan permulaan tu shj ambil masa berminggu, bukan boleh siap dlm tempoh 2-3hari. & wlwpn ada team yg kena bg input, tp smtimes bnda2 mcm tu lg take more time sbb nk includekn & synchronize kn input dr smua org.

bukan jst buka mulut, bgtau itu ini smua trus boleh siap segera. sedangkan task2 sblm tu pun masih perlukn perhatian & stil in progress.

unless kalo kita bleh tulis whatever trash (atau buku novel cinta picisan) & xperlu memenuhi standard yg tinggi yg memuaskn hati pihak authority.

mgkn smtimes kita x sedar ada org yg bite off more than other pple can chew. other pple being the pple underneath yg waiting for d crumbs.

ok.

dah.

malas nk ckp psl ni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: