my mother tongue – the malay post(s)

All posts in the my mother tongue – the malay post(s) category

kerana-Nya.

Published April 22, 2012 by crystalights

alhamdulillah

selesai minggu pertama bekerja.

 

stakat ni alhamdulillah,

wlwpun ada sikit2 mslh technical yg happen, tapi kirenye keadaan masih okay utk aku bekerja.

hari tu mcm ader panic skit sbb fingerprinting tapi aftrwards i informed my ketua and org dlm office so they know what’s going on.

so i think for me, it’s safer to come earlier than the office’ regular working hours.

at least takdela ramai sgt org mnunggu kt blakang aku bile fingerprinting fail (na’uzubillah).

 

anyway,

there’s a few pple tht i wanted to visit or meet, tapi stakat ni brgkali belom diizinkan lg.

now i think, i am more aware of the value of money- bukan nak jadi materialistic or mementingkn duit, cume bile kiter ada byk duit utk buat byk benda kdg2 kiter tak perasan duit tu sbnrnye satu elemen jgk yg memudahkan kita nk buat byk benda tu.. smpaila kiter kekurangan duit (hahaha).

 

beruntunglah org yg byk duit dan byk kesedaran utk duit itu dijadikan kunci ke syurga-Nya;

 

namun beruntunglah jugak utk org yg kurang duit namun terlahir jugak usaha-usahanya utk meraih kekunci yg sama.

 

hanya Allah yg tahu berapa nilai setiap amalan itu.

 

takpela.

utk setiap org, ada bhgn msing2, kan?

dan utk setiap bhgn, ada pelajaran msing2 kan?

pelajaran utk org2 yg ingin mempelajari hakikat ketentuan-Nya.

 

setiap amal kebaikan tu jgk sadaqah, walau bukan sadaqah dlm bentuk yg dilihat melalui norma masyarakat.

sbb segala amal kebaikan yg dilakukan yg diberi ganjaran pahala itu umpama satu amal kebaikan yg memberi sadaqah kpd diri sendiri.. melalui pahala yg diraih di sisi-Nya.

 

aku rase,

andainya benar sejak 12 hari yg lalu aku diuji,

mgkin byk bhgn yg aku dh gagal pun dlm ujian2 ini

sbb sabar aku lambat, marah aku awal,

dan penerimaan aku lambat, penolakan aku di luar kawal.

 

aku pun dissapointed dgn diri aku yg tak sempurna amalnya,

tak cekap pertimbangannya.

aku dh beremosi dulu, baru bertindak mencari penyelesaian

akulah org yg belum sempurna pembelajarannya,

belum lengkap tarbiyyahnya.

 

akulah org yg masih perlu dididik.

 

so

i think, no matter where you are

or what you have,

siapa kita disisi-Nya itu lebih besar ertinya.

 

bukanlah tak boleh kita gunakan peraturan rekaan manusia

cuma skrg aku rasa bersalah bila tak fikir utk cuba jadi insan yg mengutamakan Dia yg menciptakan aku dan segala yg aku rasai.

apa yg aku rasa aku dpt rasa kerana-Nya,

jadi bersalah lah aku bila mengenepikan-Nya dlm semua perkara.

 

 

Advertisements

move along.

Published April 3, 2012 by crystalights

 jujur2nya,

this

is

quite

messy,

rite?

currently i am kinda in the process of packing

some stuff. for my 1st job-related move.

insyaAllah nnti aku akn berpindah ke tmpat yg baru

msuk ke alam yg baru (utk aku): alam pkerjaan.

ni m’mang b’sepah skit, sbb ada byk brg nk sort out (dan aku pun tak selera nak angkt semua skali. ke sana. so pilih2 la apa yg dikehendaki, hihihi).

 

truth be told, of course i’m feeling a bit conflicted.

aku balik dari melbourne december yg lepas. then, tolak mase urusan2 pncarian pkerjaan, urusan2 kluarge (besar), dan hal2 lain (yg kebanyakannya di daerah/negeri yg lain), aku rase mcm tak lame sgt jugak la aku stay kat rmh ni. with my fmily.

i mean honestly, moving to that place- damansara, scares me. perhaps a bit more than how melbourne was.

because the whole thing- it’s different.

it’s different now

and i don’t know if i am a different person now too,

but i know than only Alllah can help me gain the strength to do my best in this.

la haula wa la quwwata illa billaah.

“tiada daya upaya melainkan dengan pertolongan Allah”.

 

apa pun, tetap alhamdulillah.

sekurang2nya ada jawapan utk do’a ku.

 

let me take this path as a hijrah for me to strive kerana-Nya, Amiin~

 

P/S: kemas2 dan selongkar2 akhirnya dpt jumpa jgk jam tgn ni

they sent it to me by post last year for my brthday.

(i remember i once left it at preston mosque [melbourne] last december and i took d tram & walked all tht way to get it back; alhamdulillah i finally did get it). insyaAllah pasni bleh pkai gi keje ^__^

P.P/S: ya Allah please give us courage and strength to do good lillahi Ta’ala, amiin~

whatever.

Published March 27, 2012 by crystalights

bile aku takde lesen memandu,

people slalu have to fetch me utk usrah & daurah.

pas tu kene tumpang b’mlm bile hbis lewat bcause i can’t drive back and can’t expect people to be able to drive me back home and then for them to return to where they’re staying again.

pas tu bile ade urusan di bndar, i have to depend on people to send me too.

 

usrah & daurah tu mknan hati/minda/rohani aku.

aku tk brape dpt mknan mcm tu dlm urusan s’hari2 yg lain.

tak ckup munasabah bagi aku klau aku tk nk pergi usrah tanpa sebab.

tarbiyyah diri yg belum smpurna tak mengizinkan aku lari dari tanggungjawab semudah itu.

 

so today

i failed my driving test.

 

regardless of what i feel,

i don’t feel like talking about it.

 

di ketika ini, aku boleh nampak betape ramai manusia2 yg mcm takde sense nak tau nak tanye everything nak demand for an explanation of why i failed, where/which one i failed, why i have this look on my face, and so on.

 

mcm biase, people of the world doesn’t particularly choose which time they exhibit their harshness and lack of consideration. and lack of sense and lack of tact. and lack of self-reservation.

 

because i have huge reasons why i want to pass, i think it’s normal that i feel a huge blow when i don’t.

 

tak perlu kot aku nak jelaskan ape2. it’s not like you’re in my shoes, you couldn’t possibly understand what i feel and i don’t need you to understand. tak pyh nak ckp ape2. just gimme a break and leave me alone.

 

i’ll just have to fork out more money and put up with more people who can just freely spit words on my face throughout this whole thing until it’s finally over.

 

whatever.

“di atas normal”

Published March 16, 2012 by crystalights

kebelakangan ni kesibukan melanda

 

but it’s allright,

i want to embrace it with open arms.

 

anyway,

bukankah hidup yg bermakna adalah hidup yg bermanfaat?

 

hidup dimana tenaga + masa + usaha bukan spenuhnya terhambur pd pkara yg manfaatnya sifar.

 

i think

it’s either you control it, or it controls your life.

 

sbb, siapa lg yg akan pelihara kita?

sebaik2 pemelihara itulah Allah.

tapi usaha kita itulah pengiring yg terbaik bagi tawakal dan doa.

bukankah

“setiap manusia itu pemimpin,

dan setiap pemimpin itu bertanggungjawab ke atas pimpinannya?”

 

walau kita hanya memimpin diri sendiri

tak bermakna kita tak perlu mengendahkannya

 

dalam hidup ni apa yg penting?

 

bila amalan fardhu dipelihara kerana-Nya,

kemudian usaha2 seperti mnjlnkn tnggungjawab2 tertentu atau pencarian rezeki & etc. adalah utk manfaat diri dan umat-Nya,

seterusnya perhubungan dgn ciptaan2-Nya dijaga utk meraih redha-Nya,

bukankah itu kehidupan yg bermakna?

kehidupan yg bertumpu pd usaha utk bermanfaat kpada diri dan umat.

 

if i care about what i feel more than how i care about all of the above,

to the point where i don’t want people to say ANYTHING about my amalan fardhu,

or my attempts on the effort/usaha2 (ke arah manfaat) termasuk dlm mnympurnakan tnggungjwb atau mncari rezeki (lillahi Ta’ala) & etc,

and then i don’t want to jaga my perhubungan dgn ciptaan2-Nya kerana-Nya,

then what is it that i am living for?

 

adakah utk aku spend the whole time for something yg sifar manfaat dan tiada makna?

berbaloi ke nak give up some things that are so valuable, for nothing but temporary relief and false assurances?

jadi aku berseronok sendirian di atas keringat dan kudrat insan2 lain yg berusaha menunaikan tugas perhambaan mereka kerana-Nya?

bukankah tibanya agama-Nya kepada aku adalah kerana org2 terdahulu di zaman terdahulu tidak hanya berseronok sndirian di atas keringat dan kudrat insan2 lain?

 

is it enough for me to just spend time only doing things that i want or like and only for my own selfish self, and then when i’m with people i still want to let my selfishness manifest itself so massively to the point where my feelings are prioritized above the rights of others?

bukankah org lain yg punya hubungan dgnku juga punya hak ke atas ku?

bukankah Tuhan yg mnjadikan aku juga punya hak ke atas ku?

 

boleh ke aku terus2an hanya inginkan/lakukan segala yg diingini hatiku dgn mengenepikan segala hak2 yg lain ke atasku?

 

bukankah ibarat seperti berpaut pd secebis khayalan

bila terjaga dari lena, semuanya hilang dari mata

realiti bukan mimpi2 yg akan berlembut dgn kealpaan diri kita

mungkin setiap hari adalah satu pengajaran

dimana proses pembelajaran tidak akan menunggu kita bangun dari dongengan kosong

 

“life is not a bed of roses”.

semua perkara menuntut sesuatu.

bukan sekadar kita menghela nafas dan membuka mata maka semua akan tertunai.

tidak.

hakikat hidup tidak begitu.

 

so why would you be so angry and upset over something that is so very..normal?

 

because it is normal that most desirable things require usaha and effort.

and it is normal that amalan fardhu itu sebahagian dari kewajipan.

it is also normal that perhubungan sometimes requires penjagaan dan respect.

 

jadi apa yg begitu luar biasa sekali sehingga lahirnya ekspresi penuh emosi yg begitu mengetepikan hak2 insan lain itu?

 

what is it that you’re faced with, that hundreds or thousands of other people could possibly be facing (or perhaps in even worse conditions) for a greater cause?

is it for a greater/better/good cause?

or is it for yourself and your whimsical cause?

 

saat kata2 tak memberikan erti

lalu

apa lagi yg tinggal?

^_______^

Published February 19, 2012 by crystalights

so i went there ysterday.

it was a program utk belia. wlaupun aku belia yg nk msuk kategori “belia industri” sbb dh tamat pngajian skolah/uni & simultaneously attempting to enter alam pkerjaan; tpi by dfinition locally & intrnationally i’m still a belia. nxt yr cud be a diffrnt story bcause these stndrds might be revised to accomodate d new age range (and insyaAllah nxt yr i’ll b above 25).

anyway,

it was very nicely organized and quite enjoyable, sbb pndekatan ala2 forum oleh org yg biase berdiskusi tak t’lalu m’nekan audience yg belia2 tuh. lg ader mcm sketsa pantomime sblh ptg (very klakar i tell u, i guess UIA stdnts really knoe their stuff), and earlier in the morning there ws tht very simple and interesting presentation abt wht a belia is. (i knew d speakr frm bfore, he came to melbourne during d fasting mnth to be our imam fr d tarawikh prayers & gave tazkirah as well).

[there were some small parts yg aku rase mcm kurang sesuai (tapi aku rse aku faham sbb klau tak salah, org2 yg mengepala-i bhgn2 itu bukan sbhgn dari staff/mahasiswa/pertubuhan NGO yg t’libat so i guess that it is understandable that they may not see the more “suitable” method of approach when dealing with adolescents or young adults), but i think there ws no harm done, jst a matter of how a youth would take it, tht’s all].

^___^

i guess Pembina did a great job orgnizing it, overall it was nice.

 

antara isi2 yg aku dpt grab + my “re-mix” frm d past:

1. belia in the past. were such amazing pple. tkde mase nk emo2 psl teenage adolescence or ptus cinta or whatever yg b’kaitan sbb they were among the best of men, either d companions (sahabat2 Rasulullah s.a.w) atau bersama Rasulullah s.a.w sndiri, b’juang utk agamanya.

Mushab bin Umair berusia 18 tahun ktika m’bawa tugas dakwah ke seluruh kota Madinah. Umair bin Abi Waqqas berumur 16 tahun ktika syahid dlm perang. and then u hav pple like Muhammad Al-Fatih who fulfilled the Prophet (s.a.w)’s hadith of the best leader of the best army, yg m’nawan sbuah kota yg tk dpt dtawan oleh org Islam s’lama ratusan tahun (i think u might already know which kota ths is).

2. belia —> berani + berilmu + matang + tahu bawak diri. ada ilmu tentang apa yg diikut/diperjuangkan.

3. belia yg tahu akarnya, agama dan bangsanya = positively kenal & sayang jatidiri = cenderung ke arah usaha memperbaiki umat & bangsanya = bye bye western infiltration we don’t need sveral diffrnt re-represntation of nicki minaj. (no offense ^__~).

 

hmm.

tht is some of the points i “absorbed” and “re-mixed”, hihi.

alhamdulillah for d opportunity. it ws awesome.

 

hmm.

let’s not ruin ths entry with my incessant unnecessary babble, so

i’ll jst end it by sharing this nice card we received on the prgram day:

mule2 baca ada rasa tersentuh. sbb mse mula2 nk berangkat prgi tu aku ada rase takut dan berat.

but i think now i know, that it’s worth it.

for every struggle there is somethng there for us insyaAllah,

let’s hope for the best ^___^

take this open letter.

Published January 3, 2012 by crystalights

in the holy Quran, part of chapter 5 verse 3 stated:

“..This day, I have perfected your religion for you, completed My Favour upon you, and have chosen for you Islam as your religion..”

(Al-Maidah:3)

 

when you are a Muslim and you recite the shahadah, it is a way of bearing witness that there is no god worthy of worship except Allah, and the Prophet Muhammad (s.a.w) is the messenger of Allah.

 

your shahadah is how you bear witness of this truth. it is one of the testament of your faith in this religion, and that you cannot accept one while leaving the other.

 

you cannot only accept Allah as the one true god while rejecting the Prophet Muhammad (s.a.w) as Allah’s messenger.

because through the Quran, we have come to know that Allah has “perfected your religion for you”,

and that:

“Verily, We have sent you (O Muhammad s.a.w) as a witness, as a bearer of glad tidings, and as a warner. In order that you (O mankind) may believe in Allah and His Messenger (s.a.w), and that you assist and honour him (s.a.w), and (that you) glorify (Allah’s) praises morning and afternoon.”

(Al-Fath:8-9)

(from chapter 48 verse 8-9 of the holy Quran).

(note that the capitalized word “We” represents the greatness of god’s power and capacity, not the quantity. hence there is only ONE god and that is Allah. also, note that the capitalized word “His” or “Him” sometimes used in the Quran is a grammatical feature of the arabic language and does not represent the male gender. unlike Allah’s creation, there is NO GENDER for Allah, “And there is none coequal or comparable to Him” Al-Ikhlas:4).

 

the Abrahamic faith was during the time before the Quran was brought to mankind. it is a relevant and true faith, that there is only one god worthy of worship, which is Allah. but after the revelation of the holy Quran, Allah has named Islam as the completed and perfected religion. at this particular point in time, the true religion not only encompass the worship of Allah as the one and only god, but also the acceptance that Prophet Muhammad (s.a.w) is the final messenger sent to humankind.

this does not mean that the books and revelations and prophets before Prophet Muhammad (s.a.w) is false or untrue, it only means that the most complete and perfected book/revelation is the Holy Quran, and the most complete and perfected religion is Islam, and the final messenger for mankind is Prophet Muhammad (s.a.w).

 

we know that the previous prophets and their message is true because in the Quran there are revelations and stories of the times of the previous prophets, from Prophet Adam (a.s), to the prophets leading up to Abraham (a.s) and the ones that were chosen after him including Solomon (a.s) up to the last prophet: Prophet Muhammad (s.a.w). In fact, all of them came bearing the same message, which is: there is no god worthy of worship except Allah.

 

if you are a muslim, accepting the ONE-ness of god (Allah) and the Prophet Muhammad (s.a.w) as the final messenger is part of the fundamentals of this faith and religion. it is in our syahadah, which is the first of the 5 pillars of Islam.

as muslims, this is a pivotal pillar. it makes up part of our akidah.

 

so yes,

i have to say that in Islam and as a muslim, the belief in the ONE-ness of god is NOT SEPARATE from religion.

in Islam and as a muslim, believing in god has to include believing in religion because god (Allah) has bestowed upon us the rightful and “perfected religion” for us to follow. which is Islam.

Allah created us and therefore Allah knows what is the best for us.

 

when someone speaks of “simplifying” religion by accepting that there is one god but not wanting to believe in religion because it is claimed to be “messy”, then i’m NOT sorry to say that this is not the way of Islam.

this so-called “simple” way of “reducing everything to just the belief in god” without believing in religion is similar to the reductionist way of thinking, and the reductionist way of thinking is NOT divine law, it is human induced.

and everything that is human induced can only go as far as the limitations of the human mind, such as this case of how this particular person even implied that religion and the way of life has to be (further) “simplified”.

when someone (whom i believe is a muslim) describes that it is “messy” when people are not “allowed” to “believe in god without also believing in one of the so many religions”, it is a contradiction to the Islamic teachings itself.

because believing in one god (which is Allah) does not come with believing in the “so many religions”. believing in one god (Allah) comes with believing in ONLY ONE true religion, which is Islam.

Islam should not be pluralized and generalized into the “so many religions” label. because Islam is not the same with other religions.

i believe that we (muslims) know this because the Quran has spoken.

and we believe in the Quran because it is one of the 6 pillars of Faith (in addition to the 5 pillars of Islam).

 

as a religion (and way of life), Islam is unlike other religions because it is a religion that is created by god.

this is why it is important to not pluralize and generalize Islam with other religions.

because when you ask about religion as “an invention of humankind” and asking “how can there be so many religions if they were from God”, it implies as if all religions were from god, WHICH IS NOT TRUE.

the religion that is from god (Allah) is Islam.

Allah has never ordered humans to worship animals, nature, or even humans themselves.

we do not worship the prophet, we worship Allah. but we acknowledge that there are prophets that guide humankind and Muhammad (s.a.w) is the last prophet.

so it is important to understand that there is ONLY One God (which is Allah), and God has created and shown for us the ONE True Religion (which is Islam).

so of course, Islam as a religion is not what you can pluralize and generalize with other religions as “an invention of humankind”.

 

aku rase terpanggil utk tulis semua ni sbb aku harap sgt org boleh faham betapa besarnya implikasi sesuatu yg seperti ini.

sbb aku rase tak redha dgn apa yg tertulis dalam laman web sebegitu.

menulis ayat2 sebegitu (dlm bahasa antarabangsa) tentang konsep ketuhanan dan agama Islam dlm satu laman web yg terbuka kpd awam tapi pd masa yg sama mengehadkan bahagian komentar kpd ahli2 yg berupaya utk mendaftar dan mampu bayar keahlian, sedangkan sang penulis itu bernamakan dgn nama seorg muslim, dan berbagai jenis manusia yg membaca dan memberi komen yg kurang manis,

aku rasa seperti tak rela melihatnya tanpa lakukan apa2.

 

wlaupun sekadar tulis di blog sebegini,

aku harap at least kiter semue pn boleh same2 reflect balik.

 

klau terjumpe pemikiran2 sebegini (lagi?) in the future, mudah2an kita sama2 dpt mncari tempat yg elok dan benar utk berpaut;

 

wlwpun barangkali berpendidikan tinggi tu penting, tapi berpendidikan agama tetap penting (walau formal atau tidak formal).

supaye bila kita didedahkan dgn pemikiran2 dan teori2 barat kiter masih dpt berfikir, insyaAllah,

mudah2an tuhan masih beri petunjuk bahawa teori manusia tidak semestinya betul dan tidak mungkin dpt mengatasi ayat2-Nya dan ketetapan-Nya.

 

akidah kita penting.

dan rasa “Izzah” itu pun penting.

iaitu rasa bangga dengan Islam.

 

Al-Maududi mnjelaskan mlalui tulisannya “Asas-asas Islam”, bahawa akhirnya tugas seorg Islam itu adalah utk mempertahankan agama Islam.

 

you can travel the world, study/work and know how to write in a foreign language, and perhaps write openly on the web, but you cannot shape the religion that Allah has perfected for you into something of your own tastes and preferences and whims and fancies.

because you are not god.

you don’t create yourself. nor have you ever created the ones who were created before you. nor will you ever create another living soul out there in the near future.

like Harun Yahya described in his book “Allah Is Known Through Reason”, no person in this world can create or has created any thing from nothing. everything that humankind creates is from something (that is already existing). even plastic is made from the products of petroleum. and petroleum is already existing within the earth.

and everything else you have is not from you,

like the gems on your jewellery.

or the food on your table.

and the water that you drink.

 

there was no earth before Allah created it.

there were no humans before Allah created them. (us).

we are living proofs of Allah’s mercy.

“Then which of the Blessings of your Lord will you both (jinn and men) deny?”

(Ar-Rahman: 16)

(from chapter 55 verse 16 of the holy Quran).

 

no matter where you go on this earth, the words of the Quran remains the same. In this world, there is no two Quran with different contents and different messages.

no human could write the Quran the way Allah has determined it to be.

and we muslims know that the Prophet Muhammad (s.a.w) is illiterate until the end of his life. he delivers the message from the Quran, which he had memorized by heart.

those words were reavealed to him.

and he is our final messenger.

 

so there.

whatever you choose to believe there are always repercussions when it is relatively politicized, predominantly and recklessly self-opinionated, while simultaneously strewn all over so widely without grounding truthful, rightful propriety.

i don’t mean to patronize or vindicate you but i really hope you will find the rightful path in comparison with the things that you speak of.

 

bila seseorg itu berjuang,

niat perjuangannya penting, bgitu jugak pentingnya cara perjuangannya.

dua2 sama penting.

 

i don’t know what your intentions are (i’m not in a place to judge), tapi aku tak relakan cara perjuangannya if it is like this.

 

sekian.

 

thank you for reading my open letter.

 

-me-