nights

All posts in the nights category

i believe

Published December 27, 2011 by crystalights

i believe that some people choose to do what they do because of their belief in the hereafter.

aku percaye, ada org2 yg membuat pilihan dan keputusan kerana Allah.

 

sbb bagi org2 ini, perhitungan dari Allah tu jauh lebih penting dari perhitungan duniawi.

percayelah. bahawe mereka2 ni bukan membuat pilihan dan keputusan kerana tiada jln lain yg lebih menarik, tpi mereka2 ni buat pilihan dan keputusan yg sdemikian kerana kasihkn Allah, regardless of how or what the rest of the world has to offer.

 

kenape aku rase mcm kau tk percaye?

kebaikan yg dia lakukan bukan kerana diri dia, not because he has nothing to lose, or no concern of more gains. bukan sbb he has everythng so he doesn’t care anymore.

pilihan dia adalah kerana rasa tanggungjawab dlm diri dia dan penyerahan dirinya kpd tuhan.

 

kenape kau ckp mcm tu?

bile dier refuse all those extra additional gains, it is because dier tahu stiap sesuatu itu ada perhitungan disisi-Nya.

sbb dier nk mnjaga tanggungjawab, amanah, dan nk memastikan diri tidak mengambil hak insan lain,

kerana kasihnya kpd Allah.

 

bile dikatakan dier buat semua tu kerana Allah, dan bukan krn dier dah berpuas hati dgn semua yg dier ada, atau krn dier tk memerlukn lebih dr yg dier ada,

kenape reaksi kau mcm..indescribable?

kenape, pelik sgt ke?

 

pelik sgt ke bile manusia buat pilihan dan keputusan kerana Allah?

pelik sgt ke bile manusia meletakkan value yg tinggi pd nilai hidup yg luhur hanya kerana-Nya?

pelik sgt ke bile manusia memaklumi bahawa harta dan duit yg byk bukanlah setinggi2 kemuliaan di dunia mahupun di akhirat?

 

pelik sgt ke, bile reason dan justification kite memang sjelas2nya kerana Dia yg menciptakan, kerana kita ni hamba-Nya?

aper salahnyer bile dier letakkan tanggungjawab sbg hamba Allah itu sbg keutamaan dan paksi utk stiap pilihan dan keputusan dlm hidup dier, bukan ke itu sesuatu yg baik dan bernilai tinggi?

mesti ke setiap keputusan dan pilihan dlm hidup hanya semata2 disertai dgn sbb musabab yg selain itu? yg logic dan rational dari sudut manusiawi dan duniawi shj semata2, wlaupun tdk bgitu dari sudut pengakhiran insan.

seolah2 penggunaan reason: “tanggungjawab sbg seorg hamba Allah” tu bukan reason yg benar, sdgkn bukan ke itulah kebenarannya, bahawa kita ni hamba-Nya?

 

keputusan dier tu bukan bermaksud dier mengabaikn aper yg dier perlu tunaikan

dan bukan jugak sesuatu yg mengancam kehidupan insan lain

 

so

tak salah klau kita terima dan berfikir

supaye kite dpt rasa

bahawa insyaAllah ada jln utk kita mencari jln mnjejaki redha-Nya wlaupn dlm urusn kputusn khidupan sprti ini

 

Allah yg mnjadikn kita,

Dia lah yg paling tahu apa yg tersirat dlm hati kita.

Dia lah yg paling tahu apa yg terbaik utk kita.

 

urusn dan kputusan kehidupan bukan bermaksud penghapusan segala pergantungan kita pd Allah

bahkan lebih2 lg kita memerlukan-Nya

 

i jst feel like,

i hope we cn see this.

this. in one way or another.

Advertisements

unlinked

Published December 27, 2011 by crystalights

 

if there is nothing that links them together

then what could be the purpose of them being there

other than a mark of how far is far enough

or how deep is too deep.

 

but really,

does it even fulfil that simple purpose?

 

i

want to be better,

but i’m not.

i feel like i didn’t,

and that everything was and is from my own weaknesses

 

when i get hurt i feel like it’s amplified

when i get worked up i feel like it’s war

 

it’s just that things aren’t always that smooth

i guess we live in a twisted world

i think what happens around us doesn’t always

excuse what we’ve done or become

 

i think

 

even if it’s easier to run away,

it’s not the perfect solution at the end of the day.

jalan masih panjang

Published December 12, 2011 by crystalights

 

after autumn passed

and winter left

spring was here

but now summer’s beginning.

 

sometimes

it is worth the burning heat if it means you can stare at the sun sinking against the horizon

 

sometimes it’s bearable

because while it lasts there’s a beauty that surpass

 

i’m looking forward to tomorrow,

may our hearts be brave

 

and may Allah help us to the rightful path,

and teach me what i should know,

Amiin.

 

insyaAllah,

The One Who Creates will not simply forsake;

this i believe is true.

the good side of you

Published December 11, 2011 by crystalights

you’re a mother, and you are one among those that are well-known in the blogging scene.

 

i think

it’s good that you love your children.

and you show them your affection.

 

you’re a great cook, masyaAllah.

yes, it is Allah who has given you the talent and capacity to cook. to do business. to work hard and provide for your children.

and you’re good at doing what you do.

and you seem like you like doing what you do.

and you seem like you are able do what you do without much resistance from the ones you love.

and you look good. and youthful.

 

so you are so, so blessed to have the opportunity to be what you are.

and to be a beloved mother.

a mother that is at times missed by her children.

 

alhamdulillah, all praise to Allah.

because Allah gives to whomever Allah wants, regardless of what and where they are.

 

and i believe that with each gift, there will come things to be accountable for.

 

despite that, you now have a good life, and i guess good opportunities doesn’t always come by so easily and frequently.

 

so.

 

even when there are things that i might not agree,

 

i think you’re a good person.

you can let yourself become even better.

 

you have the potential.

and the opportunity.

 

you can do it.

 

insyaAllah.

tentang ilmu

Published November 27, 2011 by crystalights

ape yg aku nk tulis dlm post ni, bukan utk org lain semata, tapi jgk utk peringatan bg diri aku sndiri. bukan berniat menyalahkan sesiape, tapi sbg peringatan utk aku yg akan meniti hari2 sblm tibanya hari yg dijanjikan tu.

 

okayla.

 

ni klau rse mcm tak best, then ambik yg baik2 je la, ye.

yg buruk2 tu tak pyh la disimpan.

 

so

dlm byk2 benda yg aku feel affected with, they include: ilmu pengetahuan.

 

bile ckp tentang menuntut/menimba/mendapatkan ilmu pengetahuan, rsenye tak lari jauh dari soal “menyerap” ilmu pengetahuan tu.

 

bile kite prgi belajar, it is not jst a matter of pergi klas, tulis2, pas 2 balik.

bukannye duduk dlm kelas, mndengar, menulis, buat assgnmnt, yg mnentukan atau mnjamin ilmu tu dpt di absorb.

ilmu tu kita dpt absorb dgn izin-Nya.

klau tuhan bagi kita hati yg terang, pancaindera yg jelas, fikiran dan nurani yg khusyu’ dan tenang, semua tu adalah nikmat.

kdg2 kite boleh dgar b’ulang2 tapi satu pn tk lekat dlm hati & fkiran, sdgkn ada msenye kite dgar spintas lalu je tpi kite boleh recall balik ape yg diberitahukn kpd kita.

itu la sbhgn nikmat yg tuhan beri.

 

jadi,

objective pergi belajar bukan smestinye tercapai dgn s’kadar kita dtg kelas dan duduk 1 or 2 sessions.

bukan smestinya tercapai dgn spending hours on assgnmnts.

it is more than that.

mksud aku, it is not only dtg class, not only buat assgnment, tpi hati dan fikiran pun berusaha utk mendapatkan ilmu dan jiwa pun berusaha utk berharap pd Dia.

berharap Dia izinkan kita dpt ilmu,

berharap Dia beri peluang jalani satu ibadah (mnuntut ilmu) yg diterima oleh-Nya,

berharap niat kita waktu belajar tu betul, tak terpesong atau dipesongkan,

berharap klau bukan  ilmu pengetahuan yg direct pn, skurang2nya ada pengajaran (lain) yg kita boleh dpt,

dan jugak berharap bahawa usaha kita tak sia2.

 

ini cerita beyond dtg kelas dan duduk dan mendengar dan buat kerja.

mksudnye, bukan stakat dtg dan duduk dan dengar dan buat keje je.

 

klau tak dtg, tak duduk dan tak dengar, lagi la aku tak tahu camane nk describe.

(okay, aku mengaku, aku pnah jugak sblm2 ni guilty of all these things that i’m saying, and tht i’m about to say. especially mase aku buat undergrad aku dulu).

but the point(s) are that,

klau tak dtg, tpi ader jgk duduk dan dgar (maybe frm othr altrnatives), aku rase boleh lg ader harapan nk dpt somethng.

klau tak dtg, tak duduk, tapi dgar (maybe frm othr reliable sources), aku rase still msih ader hrpn lg utk dpt sesuatu.

tpi klau tak dtg, tak duduk, dan tak (nak) dgar, then aku tk tahu harapan kt mane lg s’lain yg tuhan izinkan utk diberi.

 

sbb mnuntut ilmu tu m’mang la require effort.

bukan mcm mi segera, tuang air panas tutup skjap, then bleh makan.

 

of course la tak smudah tu.

 

nk dpt ilmu tu ader la cabaran2 nye, usaha nye, jln cerita nye or something.

jln mndptkn ilmu tu bukan slalu smooth and safe.

smtimes ader things yg kne sacrifice.

smtimes ader things yg somehow you lose in order to gain the ilmu tht you’re striving for.

 

so jgn la respond cam haper bile tgok some people know this and that

you might’ve already know that in order for you to know this and that, there are things that you have to do

 

it is not a miracle that people know things

it is a blessing from Allah and among those who make the effort, Allah knows.

 

Allah akan bagi pd siapa Dia kehendaki

sbg hamba2-Nya yg tak seberape mcm kiter ni,

kiter tak tahu pun Allah nk bagi pd siape;

jd ape yg kiter boleh buat is just berusaha & meminta pd Dia.

 

dlm hal ni, bile aku sedar aku kurang tahu psl something,

or kurang arif psl something,

i think it’s easier for me to think: “ni memang kekurangan aku, aku sndiri punyer pasal sbb tk ckup study,than to think that: “kenape aku tak dpt ilmu tu? i DESERVE to know more than her, etc.”

 

sbbnye, aku rse aku tak “deserve” aper2 pn.

 

aku bukannye ader aper2 yg dtg dari diri aku sndiri, kan? semuanya yg aku ada dtg dari Dia.

klau aku tk pergi study, tak make the effort, tak nak blajar, tak nak dgar, aku rase lg laa betape takde aper2 nyer aku ni.

betape tak bermanfaatnyer hidup aku ni stelah tuhan beri nikmat dan manfaat-Nya kpd aku.

 

so, klau aku dh ambik/terima/gune at least 1 nikmat pn dari tuhan,

mknenyer ader la yg aku perlu buat kerana-Nya.

Allah dh bgtahu Dia jadikan kita bukan utk main2.

Dia dh bagi kita nyawa, pancaindera & kudrat.

Malaysia atau Melbourne, kita tetap ader “kerja” utk dilakukan.

 

in the end i believe tht people make choices.

if you want it, do you think it would just come running to you without you doing anything much?

do you think this is like a fairytale,

that if you leave your shoe then someone would come and find you and sarungkan your shoe for you and then marry you and then you  live in the palace happily ever after?

 

so,

what can i say?

 

sometimes aku terfikir mcm2 bnda smpai ke tahap yg bukan isu aku, sbb aku sgt rase sesuatu bile aku nmpak sesuatu yg meng “frust” kan perasaan.

 

klau stiap kali aku perlu ditatang dibelai dijemput dgn pnuh cinta kasih semata2 utk dtg satu benda yg bukan stakat benefitnye utk diri aku sndiri jgk, malah benda tu adalah sbhgn dari tuntutan Risalah kita dari-Nya, then aku rase: bersalahnya diri aku. kerana usaha aku bersyarat. sdgkan nikmat dari-Nya kpd aku takde syarat dan tidak bertepi.

 

kt sini, bukan aku nak tonjolkan kesalahan sesiape.

 

ok, so mgkn jgk aku yg tak faham. maybe aku yg tak ckup berhikmah. maybe aku yg tak ckup bersabar.

tapi, utk setiap ketidakcukupan dari pihak aku, cukup ke utk menjadi penyebab for something like this?

klau ckup, then aku rse ckuplah aku mencuba. sbb ada msenye aku jadi takut klau percubaan aku tu yg buatkan ketidakcukupan aku mencukupkan penyebab perkara ni.

mksudnye. aku takut klau semua tak berhasil kerana masalah dtg dari percubaan aku.

aku tkut aku yg jadi penyebab sume ni, na’uzubillah.

 

aku rase, biarla aku undur diri.

 

sape tahu, mgkn di mase akn dtg ade lg org lain yg rela tolong tatang, belai dan jemput dgn pnuh cinta kasih utk kepentingan sesama insan (mcm keadaan ni).

 

but seriously.

 

smpai bile kite snggup nk duduk m’nunggu seseorg dtg dan sarungkan kasut kaca dikaki utk tunaikan impian indah yg mgkin kite sangkekan milik kita tu?

 

sedangkan masa dan usia tak menunggu kita, 

dan kenyataan hidup tak pernah m’ninggalkan kita.

 

kita takkan bernyawa selamanya.

itulah hakikat fitrah manusia.

sama ada kita terima atau tidak, ia tetap akan berlaku.