kehidupan

All posts tagged kehidupan

three days

Published February 12, 2012 by crystalights

a few days ago i was at this

..camp.

it’s not like a real tent-building camp because we were given rooms in pairs

for a 3 days 2 nights stay, it’s quite comfy, huh?

 

it was quite well-supported, even the venue for activities weren’t like what students would’ve had back in the old days

 

makanan pun best.

hidangan ptg yg menarik ^__^

comel kan?

 

anyway,

other than the physical infrastructure and food, jom kiter kupas sikit intisari program ni.

 

program ni diadakan utk pelajar2 skolah yg terpilih dari skolah2 yg dipilih. kirenyer, as far as i know, the students are pelajar2 tingkatan 4 yg dipilih oleh skolah samaada berdasarkan academic performance (yg baik) atau jawatan (yg baik) atau lain2 faktor2 (yg baik?) yg diambil kire oleh skolah masing2.

bottom-line is: they are good students yg baru berusia 16 tahun.

 

so, what am i doing in a teenage camp?

jwpnnyer:

mstila jd faci. (takkanla jd peserta lg kot. i dh nk msuk 25 ths yr, okay?)

so i was there as a facilitator.

 

honestly when i first decided to go, i was nervous. and a little bit scared (hahah).
because it’s unlike anythng i’ve ever really been part of before kot.

and i think tujuan program ni sgt besar dan murni. takut jgk klau2 kekurangan diri mencacatkn program secantik ini.

 

so i got there. met the students. met other facilitators (who were mostly younger than me! i was expecting kakak2 bcause i really am not exactly sure of what to do)

waktu tu teringat istilah “lari dari medan perang” and i thought of how the Quran described jihad qital (berperang) tu sgt menggentarkan. tapi org2 beriman masih di medan dan kepercayaan terhadap janji-Nya dan pertolongan dari-Nya menguatkan keberadaan mereka di situ.

 

and so i guess..

i know that no matter what i’m already there, i have to make it work. bukannyer aku kene berperang angkat snjata, jst berperang dgn emosi diri dan rasa takut supaye dpt berusaha utk tujuan ini (insyaAllah).

 

so aku rase, sbg facilitator, i have to facilitate their learning process; and tarbiyyah process. or something like that.

 

so i went through most of it with them, especially utk slot2 aktiviti dlm kumpulan, discussion and also sesi “refleksi” yg sgt emotional tuh.

i don’t know if a 16 year old can devour the whole thing and walk out as a better person, because the way a teenager thinks may not be the same as an adult.

tapi, wlaupun aku rase ader sikit2 “hiccups” here & there yg sedikit kurang manisnya (sbb anak2 semuda ini mungkin tak begitu mudah memahami tujuan sesuatu jika kaedahnya kurang kemas atau kurang berpadanan), aku tetap rse at least sbhgn drpd pengisian program tu sbnrnye b’tjuan utk memberi input bahawa setiap insan diberi tujuan dan warisan dan ada tugas dan peranan utk dipenuhi.

aku rase dari berbagai jenis pengisian yg ada, insyaAllah ada sikit yg smpai pd anak2 ini, walaupun sekadar ape yg baik dan buruk utk dilakukan atau dihindarkan.

 

by the end of the whole program, i think i learnt a few things as well.

 

and i realize that: kerja kita masih byk.

masih byk anak2 yg perlukan perhatian.

 

sometimes it’s not enough to just save yourself.

 

sbb kita diciptakan dijadikan se-ummah.

if no one cares, then what will be the ending for our ummah?

 

even if you breed your lot to be the best, you can never guarantee that they will not be ruined by whatever you’ve left neglected around them.

 

that is why, it is not enough to save just yourself and what little amount that you want to take care of only, right? your brothers and sisters in this ummah is just as crucial ♦

Advertisements

the last entry of the year.

Published December 31, 2011 by crystalights

 

mgkn kblkngn ni agak carried away with travelling, and cleaning and tidying and contacting people and planning and settling in and some other things,

smpai hmpir2 terlupe that the new year is just around the corner. 

and it’s like a rather near “corner” if i might add, in fact it’s coming in the nxt few hours (insyaAllah).

 

a lot of bittersweet things happened throughout this year.

i think the fact that i finally got home in one piece before the year ended was a big mercy itself, alhamdulillah.

 

okay.

(aku rase post ni bukan post utk mengenang dan bukan jugak utk bergenang airmata).

hihi.

 

anyway,

aku rase,

point aku is something like this:

sometimes, time and growth and development can’t always be tampered with. or manipulated.

maybe you can do something about the place and space.

but time and growth and development, they’re more than what a single person can control.

more than what one soul can completely override.

the cherry tree is covered in order to protect it from some elements

it wasn’t covered for the purpose of manipulating its growth

or interfere with its development.

 

some things you can nourish and lead

but you can’t entirely intrude and perform its (particular) role

you can’t live someone else’ life for them,

or completely make their decisions for them.

 

to each person is their own (role. and life. and decisions). but,

even if some things can’t be done or undone in another person’s place,

it doesn’t mean we can’t help each other find the better path out there.

every soul is separate, but it doesn’t mean that they are isolated.

 

point kpd point aku is that:

barangkali, setiap org itu sndiri yg akhirnya buat pilihan utk diri sndiri,

dan akhirnya, pilihan itu lah yg setiap org itu akan live with.

takdir tetap akan membawa kita ke mana kita telah ditentukan utk pergi,

tapi di bhgn2 tertentu kita akan tertolak utk membuat pilihan

dan setiap pilihan kita diketahui-Nya,

setiap akibat dari pilihan kita diketahui-Nya,

malah setiap akibat dari yg bukan pilihan kita pun sudah diketahui-Nya.

pd takdir telah tertulis setiap pilihan, setiap akibat dan setiap kesudahan dari pilihan2 kita itu, kerana Dia Maha Mengetahui.

 

tahun hadapan pd masa yg sama seperti ini,

di mlm yg terakhir utk tahun itu nnti,

jgk sudah pun diketahui-Nya.

utk setiap ketika, jika pilihan kita merosakkan diri kita,

disebalik segala yg berlaku, wlaupun keburukan yg buruk itu disebabkn oleh diri kita sndiri, namun setiap yg baik tetap merupakn kurnia-Nya, dan ketentuan-Nya atas kita tetap adalah yg terbaik utk kita pada masa itu, pada wktu sesuatu itu terjadi.

sbb pengetahuan kita yg singkat tak mungkin sama dgn pengetahuan Dia yg Maha luas dan Maha Mengetahui,

dan keputusan dan pilihan seorg manusia tak mungkin sebaik apa yg telah diputuskan oleh-Nya utk kita.

 

point kpd point kpd point aku is that:

wlaupun kita yg akan buat pilihan, tapi tetap takdir Allah yg menentukan.

dan takdir tak boleh dipersalahkan atas aper2 pilihan yg kita pilih.

utk setiap pilihan, ada akibat yg akan tiba, walau kita tak menginginkannya sekalipun.

 

so in the end i think, what we choose is not only what we have to live with, but also what we have to be responsible for.

 

and i guess, that is all.

 

and with that i conclude my last post of this entire year,

 

 

(goodbye 2011).

cerita kita.

Published December 31, 2011 by crystalights

hari ni se(tengah)harian aku berkemas2.

packing utk program nxt week and also unpacking my luggage (yup, dh hmpir 2 minggu kt msia baru nak unpack betul2).

smbil2 berkemas, i found something

memento dari roadshow palestin 2011.

(kt dlm siap ader tndtgn tuan2 penceramah lg).

wktu roadshow palestin tu, kje aku tkde la bsar sgt mcm kwn2 yg lain. (wktu tu aku ter “miss out” the fact that they’re looking for volunteers to work in teams for the palestin roadshow. aku ingtkn dorg jst nk volunteer mkanan utk jmuan rmh trbuka yg aku pn tk sure aku free ke tdk wktu tu. so, melepas la jgk peluang yg penting utk tht kind of imprtnt conribution -__-).

wlwbgaimanepun akhirnye, aku dpt jugak some kind of kje utk roadshow palestin 2 (alhamdulillah ^__^), tpi kje aku bukan a.j.k utama utk hari roadshow tu. kje aku buat laporan utk the whole event roadshow palestin dari pagi punyer lessons smpai la malam punyer auction. it was an amazing experience. syukur alhamdulillah semue org yg terlibat dpt contribute at least something ^___^

wktu ptg tu, ader dua org kakak tarik aku and a few girls utk say somethng to the camera.

aku pun dgn rase mengalu2kan camera (mcm org tak malu) duduk dpn lense tu and jawab soalan psl ape yg kiter plan to do regarding the palestin punyer cerite.

 

so now i think i kinda remembered what i said.

and again, i want to tell this story.

 

dulu2, palestin tu meliputi a wider area.

beyond west bank to gaza.

no actually, the “bank” tht they call the west bank wasn’t originally there.

it was constructed by those who felt that they have a right to construct and divide the land that they wanted,

the land that they felt they deserved.

they wanted it as if they deserved it.

as if.

 

anyway,

why is palestine important utk agama kiter dan org muslim mcm kiter?

because the Quran and hadith has spoken.

 

jom kiter refresh balik:

“..ke sebuah negeri yg telah Kami berkahi untuk seluruh alam” (al anbia:71).

“..bumi bagian timur dan bagian baratnya yang telah Kami berkahi..” (al a’raf:137).

“..ke negeri yg Kami beri berkah padanya..” (al anbia:81).

“..ke Masjidil Aqsa yang telah kami berkahi sekelilingnya..” (al isra’:1)

“..ke tanah suci (Palestina) yang telah ditentukan Allah bagimu..” (al maidah:21).

 

masjidil aqsa di palestina itu lah kiblat kedua selepas masjidil haram di mekah.

mula2 kiblat kita kaabah di mekah (masjidil haram). kmudian ditukar kpd masjidil aqsa di palestin. kemudian kembali semula kiblat di mekah. (ada pendapat yg lebih menekankan pd perpindahan kiblat masjidil aqsa kembali ke masjidil haram berbanding yg dihurai di sini, Allahu’alam).

di masjidil aqsa itulah tempat Rasulullah s.a.w di isra’kan dari masjidil haram, sblm dibawa ke sidratul muntaha and above.

di situlah Rasulullah s.a.w mengimamkn solat swaktu peristiwa isra’ mi’raj tu.

hakikatnya, sejarah kita meliputi kisah2 di tanah itu.

tanah itu kurniaan yg suci dari-Nya. tapi telah pun dijajahi dan rakyatnya (saudara2 kita) dizalimi oleh org2 yg tidak menyembah-Nya.

 

so, ceriter Palestin bukanlah ceriter charity.

Isu Palestin isu yg mlibatkn “akidah” Islamiah, part of the fundamentals of our religion.

Part of our duty to uphold.

Part of what we stand for.

bile kiter kata Palestin tanah utk semua umat Islam, bukan ke isu Palestin tu isu semua umat Islam?

 

it’s not just a matter of kezaliman berleluasa, tpi it’s also a matter of kezaliman yg berleluasa ke atas org Islam oleh org bukan Islam.

 

i think, the least that org Islam (mcm kiter ni) can do is at least care.

at least ada rase2 mcm: “eh. this is not right”. (wlaupun kiter tak boleh nk physically go there and stop it).

 

kiter boleh try kurang2kan contribution kiter pd perniagaan2 yg contribute kpd military, media and orgnization “org2 itu”.

boleh try kurangkan kbergntungan kita pd produk2 “org2 itu”.

boleh try mnderma utk kperluan palestin.

boleh bagi sumbangan skit2 atau byk. (boleh layari laman web aman palestin klau rse berminat nk tahu lbih lnjut).

boleh berdoa utk warga2 palestin yg berjihad di jln-Nya.

 

kiter pun boleh berusaha (utk umat Islam dan agama ini, lillahi ta’ala), utk lakukan dgn lbih baik walau aper pun peranan yg kita pegang,

klau kita pelajar, maybe kiter boleh berusaha utk bljar dgn lbih baik;

klau kita doctor, maybe kiter boleh berusaha utk beri khidmat perubatan dgn lbih baik;

klau kita penulis blog, maybe kiter boleh beri liputan tentang kisah palestin dan/atau kisah umat Islam dan agama Islam dgn lbih baik;

 

supaye kiter dpt lahirkn kesyukuran melalui amalan2 dlm hidup ni atas segala yg kita dh dpt dari-Nya yg mungkin warga palestin tak dpt (mcm kita);

supaye kiter dpt contribute pd nama baik agama dan umat ini: bahawa org Islam bukan sentiasa lemah dan di bawah dan bukan tempatnya dipijak dihina disia2kan diperkecil diletak di dasar.

supaye: utk stiap muslimin dan muslimat yg tidak dpt membangunkn umatnya kerana telah ditindas dan dianiaya; akan ada pelapis2 dan pewaris2 pejuang yg membantu menggalas tugas sbg sebhgn dari umat ni, utk agama ini. 

bukan ke ini cara kita utk bersyukur bila kita dpt sesuatu yg  insan lain mgkn tk dpt?

bile kita diberi sesuatu, especially bile diberi sesuatu yg lebih dari insan2 lain, ape yg kiter akan jawab klau 1 hari nnti (di hari akhir, di tempat manusia dikumpulkn), kiter ditanya tentang aper yg kiter telah beri dgn segala yg tlah diberi oleh-Nya kpd kiter?

wktu tu,

sanggup ke kiter jawab:  “aku gunekan segala yg telah diberi kpd aku utk kebahagiaan aku sendiri shj”

 

mnjadi org Islam yg merupakan sbhgn dr umat Islam itu ckup ke dgn hanya prihatin dgn khidupn diri sndiri shj?

 

agak2, if the people in the past were only concerned about themselves, adakah akan smpai Islam itu pd kita?

 

atas jasa siape yg kite dpt mnjadi org Islam skrg?

 

pendapat indah berkata,

selagi kita ni org Islam dan sbhgn dari umat Islam, selagi itulah perlu adanya (at least) pemikiran (atau concern) tentang umat Islam dan agama Islam.

wlaupun kita tak tahu byk benda,

wlaupun kita takde jwtn tinggi atau bergaji besar atau berketurunan termasyhur,

walaupun kita hanya org biase,

tapi selagi kita org Islam, selagi tu lah kita ada tugas2 yg penting mcm ni.

 

sanggup ke kiter terime bile org pandang rendah/ serong/ negatif/ kecil/ insignificant pd agama Islam dan umat Islam tu sndiri?

kita penganut agama Islam kan, bukan penganut agama rendah/ serong/ negatif/ kecil/ insignificant.

 

org Islam boleh berjaya, insyaAllah.

dan org Islam yg berjaya tu insyaAllah seelok2nya adalah lebih baik dari org bukan Islam yg berjaya.

sbb, dgn adanya iman dan ihsan, insyaAllah ada kejayaan yg hakiki bukan sekadar duniawi.

kejayaan yg bukan hanya memanfaatkn diri, tapi jugak insan2 lain dan seluruh umat Islam.

 

okay la.

klau aper2 yg aku tulis ni salah atau tak kena, harap2 ambikla yg baik2 je sbg pengajaran positif. yg tak baik tu tk perlu diikut.

 

akhir kata biar aku tutup dgn serangkap pantun (2nd publishing):

 

Qalam Al-Quran pengukuh bicara,

Tanah yg berkat di bumi anbia,

Anugerah dan kewajipan untuk dipelihara,

Warisan dan amanat kita bersama.

i believe

Published December 27, 2011 by crystalights

i believe that some people choose to do what they do because of their belief in the hereafter.

aku percaye, ada org2 yg membuat pilihan dan keputusan kerana Allah.

 

sbb bagi org2 ini, perhitungan dari Allah tu jauh lebih penting dari perhitungan duniawi.

percayelah. bahawe mereka2 ni bukan membuat pilihan dan keputusan kerana tiada jln lain yg lebih menarik, tpi mereka2 ni buat pilihan dan keputusan yg sdemikian kerana kasihkn Allah, regardless of how or what the rest of the world has to offer.

 

kenape aku rase mcm kau tk percaye?

kebaikan yg dia lakukan bukan kerana diri dia, not because he has nothing to lose, or no concern of more gains. bukan sbb he has everythng so he doesn’t care anymore.

pilihan dia adalah kerana rasa tanggungjawab dlm diri dia dan penyerahan dirinya kpd tuhan.

 

kenape kau ckp mcm tu?

bile dier refuse all those extra additional gains, it is because dier tahu stiap sesuatu itu ada perhitungan disisi-Nya.

sbb dier nk mnjaga tanggungjawab, amanah, dan nk memastikan diri tidak mengambil hak insan lain,

kerana kasihnya kpd Allah.

 

bile dikatakan dier buat semua tu kerana Allah, dan bukan krn dier dah berpuas hati dgn semua yg dier ada, atau krn dier tk memerlukn lebih dr yg dier ada,

kenape reaksi kau mcm..indescribable?

kenape, pelik sgt ke?

 

pelik sgt ke bile manusia buat pilihan dan keputusan kerana Allah?

pelik sgt ke bile manusia meletakkan value yg tinggi pd nilai hidup yg luhur hanya kerana-Nya?

pelik sgt ke bile manusia memaklumi bahawa harta dan duit yg byk bukanlah setinggi2 kemuliaan di dunia mahupun di akhirat?

 

pelik sgt ke, bile reason dan justification kite memang sjelas2nya kerana Dia yg menciptakan, kerana kita ni hamba-Nya?

aper salahnyer bile dier letakkan tanggungjawab sbg hamba Allah itu sbg keutamaan dan paksi utk stiap pilihan dan keputusan dlm hidup dier, bukan ke itu sesuatu yg baik dan bernilai tinggi?

mesti ke setiap keputusan dan pilihan dlm hidup hanya semata2 disertai dgn sbb musabab yg selain itu? yg logic dan rational dari sudut manusiawi dan duniawi shj semata2, wlaupun tdk bgitu dari sudut pengakhiran insan.

seolah2 penggunaan reason: “tanggungjawab sbg seorg hamba Allah” tu bukan reason yg benar, sdgkn bukan ke itulah kebenarannya, bahawa kita ni hamba-Nya?

 

keputusan dier tu bukan bermaksud dier mengabaikn aper yg dier perlu tunaikan

dan bukan jugak sesuatu yg mengancam kehidupan insan lain

 

so

tak salah klau kita terima dan berfikir

supaye kite dpt rasa

bahawa insyaAllah ada jln utk kita mencari jln mnjejaki redha-Nya wlaupn dlm urusn kputusn khidupan sprti ini

 

Allah yg mnjadikn kita,

Dia lah yg paling tahu apa yg tersirat dlm hati kita.

Dia lah yg paling tahu apa yg terbaik utk kita.

 

urusn dan kputusan kehidupan bukan bermaksud penghapusan segala pergantungan kita pd Allah

bahkan lebih2 lg kita memerlukan-Nya

 

i jst feel like,

i hope we cn see this.

this. in one way or another.

realizations.

Published December 5, 2011 by crystalights

 

dlm hidup ni i’m still searchng for somethng yg aku rase aku masih blum dpt.

mgkn sbb aku tk ckup mncari

kelemahan tu ada pd aku,

aku tk salahkn sesiape.

 

right now full results masih blum kluar lg

ader lg 1 subject yg blum ada result

i tell myself to not worry or have that fear

because i want my fear to only be towards The One who Created me

 

but i’m still trying

 

insyaAllah hri ni ada interview kt city

it’s frm a malaysian university,

i’m still thinking about some things,

not sure how it will work out.

 

aku harap aku sedar bahawa apa pun yg tuhan tentukan utk aku, itulah yg terbaik utk aku.

 

Astaghfirullahalazim.

 

La hau la wa la quwwata illa billah.

 

saat2 mcm ni, ksibukan aku tk mcm ksibukan dlm smester

tk mcm ksibukan yg lbih mencabar physical & mental yg aku kene attend classes, buat groupwork or individual work, kejar due dates, find out about things at the same time luangkan mase utk perkara2 non-campus.

skrg, ksibukan aku masih ada lg ruang2 yg lain

even when i attend other things, i still feel that longing of going back soon.

maksudnyer kesibukan aku tak ckup maximum utk memadamkan rase ni.

it’s like a drug. like i need a distraction so that i don’t feel like i’m deprived of a home that i think i need to come home to.

 

aku rasa berdosa

sbb dlm hati dan diri aku ni tak ckup dibina satu perhubungan yg sempurna antara aku dan Pencipta-ku

sbb tu lah hati aku tak tenang,

sbb aku rase mcm jauh dari Dia.

klau hubungan aku dgn Dia lebih smpurna

s’kurang2nya, prasaan yg mendukakan aku bukan perkra2 duniawi, tapi perkara2 yg menghalang jalanku mendekati-Nya dan mencari redha-Nya.

i think,

my worries are still petty and perhaps inconsequential.

ape yg aku risau dan takut tu, rsenye bukan betul2 sesuatu yg aku patut risau dan takutkan

 

sesungguhnya Allah dh tntukan semuenye utk setiap insan.

 

Astaghfirullahalazim.

 

smlm i think, i realize a lot of things.

no, bukan smlm je, i think stiap hari ada sesuatu yg baru yg tuhan izinkan utk diperlihatkan kpd aku.

smlm, dlm hari kluarga yg aku attend tu, aku nmpak quite a few pple bawak kluarga dtg.

and then i see how these students (like me) have that character resemblance which relates to their families, especially the parents.

when i saw their mothers,

i think i understand a little more of their sons and daughters.

i think, i looked at this person and i guess i realized that

all this while there was still a side that i did not know of

i think,

when a child is left on his/her own for most of his/her younger life

he/she becomes the kind of person that adapts to things that requires his/her own inner strength

and sometimes, it might not be an easy and pleasant thing for him/her,

and not everyone can become this,

but because that was wht happened to them, then that is part of what makes them the way they are

 

people who were left behind,

they grow differently than people who were molly-coddled their entire life.

 

it’s like the affectionate and non-affectionate thing.

i guess sometimes you might just become something that has adapted to the things that you’re used to.

 

ksimpulannya,

bukan semua org grow up in the same manner

and bukan semua org ada the same mannerisms

sometimes byk benda yg tlah berlaku terhadap seseorg yg kite tk nampak

yg kita nampak adalah hasilnya

slpas semua yg dh terjadi tu membentuk sbhgn peribadi seseorg tu

 

so i think,

i have to remind myself that even when i think i know someone

there are still things that i might not know of.

 

ok.

i want to go and bersiap.

 

insyaAllah.

 

 

24 hrs

Published August 13, 2011 by crystalights

 

dlm masa 24jam,

brape byk yg dpt membawa aku ke sana?

 

astaghfirullahalazim.

 

hari ni graduation day kawan aku.

 

alhamdulillah, akhirnya dia selamat melengkapkan pengajian dia.

 

aku rase, aku tak boleh pergi event2 yg mcm ni di kalangan kawan2, tanpa fikir apa2 atau rasa apa2 dlm hati.

 

i was thinking about some things.

 

it was more like what i feel about things.

 

aku tak nak merungut.

 

tapi minggu ni byk perkara yg berlaku, dan akan berlaku.

 

aku rasa diri sgt kekurangan sbb masih lg in the process of figuring out mcmane nak cope.

 

hari ni aku sedih.

 

hari ni dan dlm 24 jam yg lalu, aku rase aku diperingatkan tentang byk perkara.

 

hari ni aku mule sedar yg aku tak pandai kawal perkara yg walau sekecil2 hal dlm diri aku sendiri pun.

 

hari ni aku terfikir,

ada ke tempat utk org mcm aku kat sana nanti?

 

spjg minggu ni, byk benda yg aku buat tak sempurna.

 

spjg bulan ni dan bulan2 sebelumnya, lg byk yg tak sempurna.

 

aku ni, hidup mcm ni je ke?

 

penuh dgn ketidaksempurnaan.

bersungguh tapi tak berkesan.

berusaha tapi tak bersemangat.

 

aku rasa kecewa sgt dgn diri aku sendiri

org mcm aku ni tak layak nak minta kebahagiaan, kan.

 

aku nak yg baik tapi aku tak beri yg terbaik

 

aku rasa dosa aku mcm debu2 hitam di permukaan jalanan

sentiasa ada mengiringi jln hidup aku

 

mungkin kdg2 memang patut pun aku rasa keperitan

sbb kebahagiaan membawa aku jauh dari-Nya

 

aku takut lama2 tempat yg aku cari tu akhirnya akan hilang

disebabkan kesilapan aku sndiri yg ditinggalkan waktu.

 

semoga tuhan tak ambil dari aku apa yg dia anugerahkan utk aku mencari tempat disisi-Nya,

Amiin.

 

La ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minazzolimin. faghfirli fa innahu la yaghfiru zunuba illa anta.

 

i think the world would be a better place if:

Published February 28, 2011 by crystalights
  1. people don’t jump into conclusions so damn easily and quickly
  2. people deliver/perform what they have spoken of (no empty promises)
  3. people pay back the money they owe (even if they think that the person doesn’t care or doesn’t need that money right now)
  4. people stop forcing other people to live like them
  5. people view people objectively instead of going with the usual generalizations/sentiments/pre-conceived notions
  6. people stop thinking that everybody different from them is small, stupid and sick
  7. people stop taking the easy way out by taking things that don’t belong to them.
  8. people stop taking for granted of what you have and stop thinking that everything should go your way just because it has always been your way all the way.
  9. people stop feeling irritated by what other people have (because some people just worked hard to get what they have and then they have it. so deal with it. if you don’t like it, you can work hard too and maybe you can have a shot at having it later. if they didn’t work hard and they’re just lucky to get what they want anyway, only then you can start getting irritated and start venting).
  10. people stop being animals and start being people. 

i want to transfer my property.

but no matter how i think it can be done privately, there’s always something that leads me near to having to disclose it.

.

bile kita percaya bahawa tuhan itu ada, bukan ke kita percaya bahawa dia dengar setiap kata2 kita?

setiap apa yg kita ckp kan, disaksikan oleh dia.

so when you say: nanti aku buat (this or that, etc.)

itu kan ibarat lafaz janji/niat (walaupun tanpa perkataan janji dlm kata2 tu).

kenape tak boleh meletakkan sesuatu itu pd tempatnye?

kalau aku tak ada depan mata kau pun, apa yg kau ckp tu tetap disaksikan oleh tuhan.

jadi kenape tak tunaikan?

.

sbb tu aku

dh lame takde

rase percaye langsung pada kau

sorry

aku tak percaye

kau dan byk lg org lain.

.

bukan aku nk ckp aku baik.

tapi aku slalu sakit hati dgn org mcm kau.

org mcm aku perlukan org yg baik yg boleh memperbaikkan diri aku.

bukan org yg slalu buat aku merintih.

.

yela aku selfish.

aku tak ckp pun aku baik.

.

at least i understand that the more you say things so freely without considering your capabilities and will to fulfill them, the more your words become worthless and meaningless.

.

mcmane kita nk jadi lebih baik bila setiap kata2 kita takde makna?

.